#Mozgás

A mai fiatalok nem mozognak eleget

2011.05.19.
2 perces olvasási idő

Egyes felmérések azt mutatják, hogy a kamaszok nem tartják be az ajánlott, napi szintű aktív mozgást.

Négy gyerekből három kevesebb, mint egy órát tölt testedzéssel naponta, derült ki egy nemrégiben elkészített felmérésből. Az eredmények lesújtóak lettek, az 5-10 éves korcsoportban a gyerekek 74%-a nem tartja be a minimálisan ajánlott, napi 1 óra testedzésre fordított időt se. A felmérés során megkérdezett szülők mindössze 15%-a jelezte, hogy számára igenis fontos gyermeke általános egészségi állapota, ennek ellenére a gyerekkori elhízás mértéke egyre növekszik.

Az is kiderült, hogy a szülők 52%-a anyagi gondok miatt volt kénytelen csökkenteni gyermeke iskola utáni foglalkozásait. Így a gyerekeknek több idő maradt a játékra és a szülők spóroltak is, de ugyanakkor kevesebb lett az aktív mozgással töltött idő. A válaszadók többsége szerint, a családdal együtt töltött időt leginkább a tévénézés teszi ki, derült ki a szülők válaszaiból (74% szerint).

A visszajelzések szerint 42% a fejlődő technikára fogta a mozgásszegény viselkedést: net, közösségi oldalak, számítógépes játékok, mobiltelefon használat, ezek mind az aktív mozgás rovására vontak el időt. (A szülői nevelés hol marad?) A szülők 53% úgy nyilatkozott, hogy a szabadidejüket, amit gyerekeikkel töltenek, azt többnyire videojátékok vagy más számítógépes elfoglaltságok teszik ki. (Hát elég sivár életük lehet...)

58% szerint gyermekük (5-10 éves korosztály) kevesebb, mint 4 napot van a hétből kint a szabad levegőn, valamilyen aktív elfoglaltságot űzve. Az adatok alapján az egyes családok (50%) kevesebb, mint heti 1 alkalommal sportolnak közösen valamit gyermekeikkel. A megkérdezettek 42%-a állítja, hogy jobban aggódnak a gyerekeik jó anyagi körülményei miatt, mint az általános egészségi állapotukért. (Na igen, pénz legyen, a gyereket meg majd elviszi a mentő...)

A szülők 38%-a szerint az órák utáni elfoglaltságok túl drágák nem engedhetik meg maguknak, míg mások (38%) úgy állítják be, hogy nincs elég idő arra, hogy a nap folyamán biztosítani tudják gyermekük számára az egészséges életvitelt és elégséges mozgást.

41% szerint azért csökkentik a délutáni elfoglaltságokat, hogy pénzt takarítsanak meg és biztosítani tudják a család jövőjét. Nagyjából 90% úgy nyilatkozott, hogy egészséges otthoni környezetet biztosítanak gyermekeik számára, de 41% kevesebb, mint 1 órát tölt aktív mozgással a héten. Az 5-10 éves gyerekek 50%-a legalább napi 2 órát tévézik minimum heti 5 napon át, valamint legalább 1 órát töltenek a PC előtt heti három alkalommal.

A szülők többsége anyagi gondokkal küzd

A begyűjtött adatokból készített statisztika alapján a családok nagy része financiális problémákkal küszköd, sem időt, sem pedig támogatást nem tud biztosítani gyerekei számára az aktív elfoglaltságokhoz, és a napi szintű egészséges életvitelhez.

Azonban ahhoz, hogy a gyerek eleget mozogjon, nem kell túl sok időt vagy különösebben több pénzt beáldozni, elég némi odafigyelés. (Esetleg fel kéne állni a tévé elől...)

Tippek a családok számára

Szakítsanak időt olyan játékokra, ami fizikai aktivitást igényel: Aktív társasjátékok, tánc (zene és szabad terület otthon is akad). Biciklizés vagy görkorcsolyázás, de csak felügyelet mellet. Séta vagy laza futás egy közeli parkban, némi tornával kiegészítve. Nem kell sok befektetés, csak némi önfegyelem és a lustaság legyőzése.

(N. L.)