#Lélek

7 remek kihívás magaddal szemben

2021.06.21.
2 perces olvasási idő

Sosem fogsz fejlődni, ha nem hagyod el a komfortzónádat. Szükségünk van egyfajta egészséges stresszre az életünkben. Csak akkor láthatjuk meg, hogy mire is vagyunk képesek, ha túllépünk a saját határainkon időnként. Ne szabj határt a kihívásaidnak, inkább hívd ki a határokat.

Tanulj meg egy új nyelvet

Hangul, nihongono, francia, mandarin, filipinó, spanyol: ez csak néhány a sok-sok nyelv közül amelyet elsajátíthatsz önmagad fejlesztése végett. A nyelvtanulás nem csak az önéletrajzod színesítése miatt jó; hogyha tényleg belevágsz, akkor jó eséllyel taníthatod is, és kereshetsz egy kis extra pénzt. A sok király alkalmazással a neten nincs is szükséged online tanfolyamra. Próbáld ki a Duolingot kezdetnek!

Gondold át, hogy mitől félsz – és egy hétig csináld azt folyamatosan

Ha eladó vagy és félsz beszélgetni az emberekkel, akkor komoly a probléma. Hiszen nem kommunikálhatsz velük online! Ahelyett, hogy megbénulnál a félelemtől, és automatikusan azt hinnéd, hogy úgyis csak elbukhatsz, minden nap szánj rá 5 percet. Igen, ez ijesztő. Talán le is égeted magad. De ne hagyd abba az első próbálkozásnál! Egy idő után bele tudsz majd nézni a félelmed szemébe, és azt mondhatod: „Csináld csak, én nem félek!"

Kezdj el olyan csoportba járni, ami azzal a hobbival foglalkozik, amit te szívesen űznél

Légy biztos benne, hogy ez a hobbi nem kötődik a munkádhoz – relaxálnod kell, amikor ezt csinálod. Ilyen lehet például a szakácskodás, a festés, a varrás és az online grafikus tervezés. Nemcsak, hogy kihívást jelent, de extra keresetet is, ha jó leszel a hobbidban.

Havonta egyszer vegyél részt egy karrierrel kapcsolatos szemináriumon

Ne elégedj meg a jelenlegi pozícióddal! Célozz meg egy magasabb posztot! Persze nem csak álmodozni kell, hanem cselekedni is. Ne felejts el kapcsolatot teremteni a résztvevőkkel és az előadást tartókkall. Nagy igazság, hogy „Nem az számít, amit ismersz, hanem akit.”.

Készítsd elszámolást a pénzügyeiddel kapcsoaltban, és találd ki, hogy hogyan tudnál spórolni, és befektetni valamennyit

Változtasd meg a költségvetésedet

A pénzkezelés nem arról szól, amid van, hanem, hogy mit kezdesz azzal, amid van.

  • Tehát, precízen állítsd össze a havi költségvetésedet egy papíron, vagy Excel formájában!
  • Válaszd ki a terméket, vagy szolgáltatást, amire irreálisan sokat költesz!
  • Töröld ki azt a tényezőt, így több marad vészhelyzet esetére, vagy befektetésre!

Szentelj legalább 9 percet egy napból az edzésre

Nem muszáj edzőterembe járnod. Egy szimpla 9 perces futás a környékeden, vagy egy intenzív tánc a nappaliban is csodákat tesz. Azon kívül, hogy az edzés segít formában maradni, endorfint termel, ezért boldogabb és kiegyensúlyozottabb leszel.

Utazz, ismerj meg új embereket

Nem feltétlenül egy drága utazásról van szó. Ez lehet valami költséghatékony, mint például, ha meglátogatsz egy múzeumot, vagy ha elmész a szomszéd városbeli üdülőbe. Az út során ne csak a társaiddal kommunikálj, próbálj beszélgetni a recepcióssal, a túravezetővel. Sosem tudhatod, hogy milyenek is ők, ha nem beszélgetsz velük.

Kezdd el most, és állíts kihívásokat magad elé időről időre! Mindenkinek szüksége van egy kis lökésre néha.

(KamaszPanasz – R.P.)