Főoldal / LÉLEK / Mit mondj az orvosnak, ha az LMBT (angolul LGBT) közösség tagja vagy?
  2019-10-01

Mit mondj az orvosnak, ha az LMBT (angolul LGBT) közösség tagja vagy?

Tegyük fel, hogy szívinfarktussal bevisznek a kórházba. Mennyit kell az orvosnak arról tudnia, hogy az LMBT közösség tagja vagy-e vagy sem?

Napjainkban a bíróság és hatóságok által is egyre elfogadottabb az LMBT közösség, így megkönnyítve a dolgát számtalan érintettnek. Talán már benned is felmerült a kérdés, hogy mégis mennyit kell tudnia az orvosoknak a szexuális orientációdról és gender identitásodról - akár homoszexuális, akár biszexuális, akár transznemű vagy.

Vannak esetek, amikor ezek a típusú infók összefüggésben lehetnek az egészségügyi ellátásoddal, fontos tisztában lenni azzal, kivel osztasz meg privát infókat, ki az, aki közelebbről megismerhet. Azonban néha csak arra van szükség, hogy kötetlenül megbeszélhesd az orvosoddal az összes témát, és ne érezd úgy, hogy valamit ”titkolsz”.

Teljesen normális, ha gátlásaid vannak, és előfordulhat, hogy úgy érzed, ezekkel az infókkal csak bonyolítod és kínossá teszed a doktor-páciens kapcsolatot teljesen feleslegesen. Itt találsz pár iránymutatást azzal kapcsolatban, mit ajánlott tudnia az orvosnak a szexuális orientációddal és gender identitásoddal kapcsolatban.

- hirdetések -

Egészségügyi ellátás

  • Ha meleg vagy:

Van egy pár betegség, amelyek gyakrabban előfordulnak homoszexuális férfiak körében (persze a szívinfarktus nem ide tartozik). Az orvos az állapotod a tüneteid, fizikai megjelenésed, és teszteredmények alapján méri fel, attól függetlenül, hogy a statisztika az adott betegséget a szexuális orientációddal kapcsolatba hozza-e vagy sem.

Mikor a kezelésről dönt az orvosod, nem rakhat be egy kategóriába, és nem állíthat fel diagnózist a szexuális orientációd alapján.

Ebből kifolyólag, az orvosi megítélést és a kezelési tervet nem befolyásolja, hogy te megbeszéled-e az orvosoddal a gender indentitásod vagy sem.

  • Ha leszbikus vagy:

Ne aggódj, ebben az esetben sem fognak máshogy kezelni szívinfarktus esetén! Az orvoslás szempontjából az egyetlen eset, amikor fontos, hogy leszbikus vagy-e, a teherbe eséssel kapcsolatos.

Más esetben a te személyes döntésed, hogy megosztod-e ezeket az infókat az orvosoddal, és akárhogy is döntesz, nem fogja befolyásolni a diagnózist és a kezelésed.

  • Ha biszexuális vagy:

Nagyon minimális az eltérés a biszexuális és heteroszexuális emberek egészségi állapota között. Épp ezért, a teherbe eséssel kapcsolatos kérdéseket kivéve, a szexuális orientációd nem fontos orvosi szempontból.

Rendben van, ha meg szeretnéd ezt a témát beszélni az orvosoddal, vagy más egészségügyi szakemberrel, de nem lesz hatással az egészségedre az sem, ha nem osztod meg ezeket az infókat.

  • Ha transznemű vagy:

Ebben az esetben mindenképpen tudatni kell az orvost! Nagyon sok különbség van a női és a férfi nem között, mikor egyes betegségek gyakoriságát vizsgálják, és a betegségek tünetei is sokszor eltérnek. Plusz, ha hormonterápiát folytatsz, egyes betegségeknek nagyobb lehet a valószínűsége. Ráadásul a hormonok a gyógyszereket is meghatározzák, amiket párhuzamosan szedhetsz a hormonterápia mellett.

Tehát a kezelési terved módosul annak a fényében, hogy milyen hormonterápiát folytatsz, akár még a növényi eredetű hormonoknál is, amiket recept nélkül is kiválthatsz.

Viszont attól még hogy transznemű vagy, nem kell megoszd orvosaiddal, hogy milyen neműekhez vonzódsz, csak ha te szeretnél erről beszélni.

Ha megváltoztattad a neved, fontos, hogy ezt tisztázd a doktorral, hogy ne legyen kavarodás, és zökkenőmentesen tudjanak azonosítani, láthassák a kórmegállapításod, illetve probléma nélkül meg tudd kapni az egészségügyi ellátást!

Vész esetén értesítendő kapcsolatok

Ha vész esetén értesítendő kontaktot adsz meg, ő lesz informálva vészhelyzet esetén, illetve ő hozhat meg helyetted orvosi döntéseket. Ezzel a kontakttal csak akkor törődnek az orvosok, ha vészhelyzet áll fent. Ha mégis szükség van a hívására, személyesen elbeszélgetnek a kontakttal a kórházban. Ne aggódj, ezekben az esetekben az egészségügyi dolgozók az orvosi szituációra fókuszálnak, és nem előítéleteken törik a fejüket veled kapcsolatban!

Akkor mégis mit mondj az orvosnak?

A legtöbb ember szeret az orvosával elcsevegni a családról, a munkáról és a különböző hobbikról. Nem kell, hogy amiatt aggódj, esetleges eltérő nézeteitek miatt az orvosod nem fog megfelelően ellátni! Az egészségügyi szakemberek ki vannak képezve, hogy a lehető legjobb bánásmódban részesítsék a pácienseket, attól függetlenül, hogy hasonlóak vagy különbözőek a tulajdonságai, és gondolatai.

Abban az esetben, ha az orvosodnak sztereotípiái vannak egyes csoportokkal kapcsolatban, talán pont te lehetsz az, aki ezeket a sztereotípiákat lerombolja. Az orvosok folyamatosan tanulnak egymástól és pácienseiktől, tehát állj pozitívan a témához!

(KamaszPanasz – K.L.)