Főoldal / LÉLEK / A homoszexualitás betegség?
  2014-11-23

A homoszexualitás betegség?

„A homoszexualitás betegség”, a „homoszexuálisok pszichés problémával küzdenek”, „a homoszexuálitást el tudod kapni”. Csak néhány hiedelem azok közül, melyek a mai napig terjednek, és amelyeknek semmilyen valóságalapjuk sincs.

- hirdetések -

Egyértelmű a válaszunk a fenti kérdésre: nem. Az elmúlt évszázadok alatt rengeteg téves elképzelés kapott szárnyra.

A homoszexualitás betegség?Természetesen lelkes „brit” tudósaink többek között ezeket a témákat is kivizsgálták, és kiderült az igazság, mégis évtizedekkel később is hallani valótlan állításokat. Például ma is kering a Facebookon egy olyan poszt, mely szerint a lábujjaid mérete alapján meghatározható, hogy milyen népcsoport leszármazottja vagy. Erre vonatkozó vizsgálatot többet is végeztek, és nem találtak egyértelmű összefüggéseket. Ugyanilyen hiedlemek keringenek a maszturbációval kapcsolatban. Ha valaki maszturbál, akkor „meg fog vakulni”. Tudjuk, hogy átlagosan 10 felnőtt férfiből 7 szokott maszturbálni. Ha a hiedelmeket vesszük alapul, akkor a felnőtt férfi lakosság 70%-a ma vak lenne… szerencsére ez nem így van.

Nem betegség a homoszexualitás!

Sajnos a homoszexualitásról a mai napig vannak olyan téves elképzelések, miszerint ez betegség lenne. A többség nehezen fogadja el a különbözőséget. Egy csoport tagjai mindig arra törekednek, hogy mindenki egyforma legyen.

Csakhogy illúzió a népességet felbontani heteroszexuálisok többségére és homoszexuálisok kisebbségére. Kingsley és munkatársainak 1948-as vizsgálata hívta fel a figyelmet arra, hogy szexuális érdeklődés szempontjából az emberek egy kontinuumba helyezhetőek, melynek egyik végpontját a heteroszexuális viselkedés, másik végpontját a homoszexuális viselkedés jelenti. A jelentésük szerint a férfiak 46%-a reagált már azonos neműekkel kapcsolatos ingerre szexuális válasszal, és 37%-uknak volt homoszexuális élménye, a nők részéről pedig ez az arány 13%-os.

Érdekes, hogy a közhiedelem ezzel szemben úgy tartja, hogy nagyobb arányban fordul elő nőknél homoszexualitás. Bár a vizsgálatot számos kritika érte, rávilágított arra a tényre, hogy az emberi szexualitás sem fekete-fehér.

Nem lehet elkapni!

Másik téves elképzelés, ami a homoszexualitáshoz kötődik, hogy el lehet kapni, vagy rá lehet beszélni valakit arra, hogy homoszexuális legyen. Természetesen ez sem igaz, mivel a szexuális irányultság sokkal mélyebb, ősibb, ösztönös eredetű.

Ha valaki az említett kontinuumon inkább középvonalon helyezkedik el, akkor lehet, hogy szexuális ingerre ő is izgalomba jön, és belemehet egy azonos neművel folytatott együttlétbe. Ha pedig nincs tisztában szexuális vágyaival, mintegy meglepetésként érheti a saját reakciója, amivel el kell számolnia maga előtt. Ha nem tudja, hogy miért történt, akkor okot keres rá, amire kézenfekvő az, hogy „rábeszéltek”. Ha egy kicsit átgondolod, így van ez az élet más területén is. Néha nehéz felvállalni a felelősségünket, és ilyenkor könnyebb a másikra ujjal mutogatni.

A gyerekvállalás lehetséges!

Sajnos, nagyon sokszor hangzik el az a szülői hozzáállás, hogy „remélem nem meleg a gyerekem, mert nem lesznek unokáim.” Először is azt a hiedelmet kell lerombolnunk, ami ehhez párosul: ha valaki heteroszexuális, akkor gyermeket fog vállalni. Találunk-e olyan heteroszexuális felnőttet, akinek nincs gyermeke? Természetesen! Minden családban akadnak vénlányok, agglegények, akik szintén egyedül boldogulnak. Egyesek nem így tervezték, míg mások akár heteroszexuális párkapcsolatban sem tudják azt elképzelni, hogy gyermekük fog születni, mind a ketten a karrierjüknek szentelik az életüket.

Másodszor olyan szerencsés korban élünk, amikor a gyermekvállalásnak egészen elképesztő módjai lehetségesek. Az örökbefogadáson túl a mesterséges megtermékenyítésen át, egészen új családtípusokig. Mivel a homoszexuális párok, legyenek azok férfiak vagy nők, ugyanúgy szeretnék megtapasztalni a vérszerinti szülőséget, előfordul, hogy homoszexuális pár férfi tagja és homoszexuális pár női tagja vállal közösen gyereket. Természetesen ez további kérdéseket vet fel családi élet szervezése és jogi szempontból. Bár a jogi szabályozás jelenleg megnehezíti a meleg párok életét ma Magyarországon (nem házasodhatnak), de nincsenek akadályozva abban, hogy egy gyermek vérszerinti szülője legyenek.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)