Főoldal / LÉLEK / Írjam vagy hívjam?
  2009-06-19

Írjam vagy hívjam?

Kapcsolatot tartani a barátokkal, a családdal érzelmi életünk szerves részét képezi, biztonságérzetünk egyik záloga. A technika korszerű vívmányai nélkül manapság kevés fiatal tudja elképzelni a mindennapjait. Egy felmérés szerint a megkérdezett tizenhárom és tizenhét év közti ifjak mintegy 80 %-a úgy nyilatkozott, hogy emberi kapcsolataikat elképzelhetetlennek tartják a mobil, az email, az sms, vagy akár az MSN használata nélkül.

A jó hír hamar terjed, de hogyan?

Mit teszel, ha szeretnéd valakivel mielőbb megosztani a legfrissebb hírt? A legtöbben valószínűleg a telefon után nyúlnak, s gyorsan bepötyögik mondandójukat. Moziba akarsz menni a barátaiddal? Elég egy kör-sms-t küldened. Sőt, mi sem egyszerűbb, mint MSN-en világgá kürtölni egy sikeres vizsgádat, vagy hogy megszerezted a jogosítványt?

- hirdetés -

A kevésbé költséges SMS-ek sokkal népszerűbbek a fiatalok körében, mint a borsos számlákban végződő telefonhívások. Ráadásul ha a telefonhívás valamiért nem kivitelezhető, még mindig ott a lehetőség az email-en, SMS-en keresztül való kapcsolatfelvételre.

Ha a közlendőd kifejtéséhez nem elegendő az SMS karaktertartománya, elég csupán egy rövid üzenet, s máris számítógépen lehet bővebb lére ereszteni a mondandót.

A telekommunikációs eszközök kétségtelenül mozgásba lendítik a fiatalok társadalmi életét. A levelezés hagyományos formája ma már elképzelhetetlen: az idő hosszúsága miatt, a postára való járkálás stb. miatt a levélírás manapság teljesen kiveszőben van.

Oldd meg a problémáidat az internet segítségével

Akár a házifeladattal vannak gondjaid, akár személyes jellegű problémáid vannak, az internet segítségével kevésbé érzed a magadra maradottságot. Éjjel nem illik telefonálgatni senkinek, de MSN-en kapcsolatba lépni valamelyik baráttal, akár azonnali megoldást is jelenthet az aktuális problémára.

Szakítás élőben vagy a neten?

Teljesen rendjén való, ha írásban – SMS-ben, email-en stb.- hívod randira a neked tetsző lányt/fiút; de nagyfokú butaságra, tiszteletlenségre vall, ha valaki a kommunikáció eme módját használja egy kapcsolat megszakítására.

A levelezés vélt intimitása miatt választja sok fiatal az internetet kapcsolatfelvételre, holott köztudott manapság semmi garancia sincs arra, hogy az információ nem kerül-e illetéktelen kezekbe.

Az aktuális kommunikációs trendek ellenére sok fiatal hisz a személyes kontaktus varázsában. Ha látod a másik fél reakcióját, az örömtől csillogó tekintetét, a találkozás sokkal örömtelibbé válik. Egy meghitt beszélgetés közös séta közben sokkal többet ér, mint a számítógép billentyűzetének gépies püfölése.

S okkal szól újra a figyelmeztetés: vigyázz, a túlzásba vitt internet- és telefonhasználat nálad is függőséget okozhat.

(O.K.T.)