#Lélek

Facebook helyett Twitter: miért váltanak a tinik?

2012.02.08.
4 perces olvasási idő

Amikor a Twittert elindították, az volt az általános nézet, hogy a tinik nem fogják igénybe venni, mert nem az ő igényeikre épül, túl sok az idősebb felhasználó, nem menő dolog. Eleinte tehát mindössze a regisztráltak tizede volt kamasz, majd fordult a kocka...

A Facebook hihetetlen népszerűségre tett szert. Nemcsak a fiatalok, hanem szüleik és nagyszüleik is használják az ismert közösségi portált, sőt a családtagok, az ismerősök, a szomszédok is előszeretettel jelölik be egymást ismerősként. Ennek a jelenségnek azonban a tinik nem igazán örültek.

Hirtelen az ő kis közösségük már nem csak az övék volt, megjelentek a felnőttek és lépten-nyomon figyelemmel követték őket. Erre válaszként egyre több fiatal elkezdett átpártolni a Twitterre és hanyagolták Facebook-profiljukat, szinte rejtőzködésre kényszerültek az őket figyelő felnőttek elől.

Saját állításuk szerint teljesen jól érzik magukat a Twitter használatával, sajátjuknak tekintik, és sokkal kisebb az esélye, hogy szüleik is regisztrálnának rá. Egyre többen követik a példát, és a tinik tömegesen vándorolnak át a Twitterre. Egy-egy zártabb közösségen belül, iskolákban pedig még gyorsabb a folyamat.twitter

A népszerűségének egyik oka az, hogy végtelenül egyszerű a használata, és gyakorlatilag egy kibővített sms szolgáltatáshoz hasonlít, ami nagy kedvence a tiniknek. Könnyen alkothatnak mikroközösségeket, limitálhatják, hogy kikkel szándékoznak csevegni, több felhasználói profilt is használhatnak egyszerre, könnyen követhetik kedvencük bejegyzéseit, nem úgy, mint a zsúfolt és átláthatatlan Facebookon.

A különféle felmérési adatok szerint a migráció lassú, de folyamatos és egyre jobban meghatározó a tini közösségeken belül. Az elmúlt évhez képest például megduplázódott a tini felhasználók száma a Twitteren. Míg a felnőtt korosztály esetében nagyjából minden ötödik használja rendszeresen a mikroblog szolgáltatást.

A kezdetekkor nem számítottak komoly népszerűségre a tinik részéről, ráadásul a Facebook már gőzerővel üzemelt és tömegével vonzotta a fiatal felhasználókat. Az első Twitter-használók saját érdekeik érvényesítése, népszerűsítés céljából, reklám- és marketing lehetőség miatt csatlakozott a csiripelőkhöz.

A tinik esetében nem jellemző az önreklámozás, legalábbis amíg nem akarnak munkát vállalni vagy más érdekük nem kívánja meg. Inkább ismerkedésre, kapcsolattartásra, információcserére használják, vagyis a közösségi élet egyik színterének felel meg a számukra.

Azonban a Twitter fejlődött, ahogy folyton nőtt a felhasználói bázisa, egyben változott a felhasználók összetétele és az is, hogyan, milyen célból használják.

Az egyik fontos dolog, ami nem egyértelmű mindenki számára, hogy ezeknek a rövid szöveges bejegyzéseknek nem kell feltétlenül publikusnak lenniük. Sokan használnak zárt vagy privát csatornákat, így csak azok tudják meg, hogy kik ők, akik számára ezt engedélyezik. „A Facebook olyan, mintha kiállnál a térre és a tömegnek kiabálnál, míg a Twitter olyan, mintha egy zárt szobában beszélgetnél” - mondta el az egyik tini annak okát, hogy miért váltott

A másik probléma a Facebookkal, hogy mindenki mindenkinek a barátja, és ha valaki nem jelöl vissza egy sokadik ismerőst, akkor a többieknek meglesz a véleménye arról a személyről. Szinte egy kényszeres barátszerzési hullám van jelen a közösségi portálon, aminek a magánélet a privát dolgok látják kárát. Aki nincs kapcsolatban mindenkivel, az kívül esik a belső körön, ez a jelenség gyakori eset a gyerekek barátkozásai szokásainál.

A Twitteren folyó eseményeket ezzel szemben jobban lehet követni és névtelenül lehet használni az oldalt, bármiféle hátrány vagy probléma nélkül. Nem kell attól félni, hogy belefut a felhasználó olyasvalakibe, aki elől menekül. Nem kell jópofizni a barát barátjának és annak is kicsi az eshetősége, hogy a szülők is jelen lennének. Nem mintha atomtitkokról lenne szó, csak a tinik úgy vannak vele, hogy nem akarják, hogy mindenki lássa a véleményüket, a gondolataikat.

Mindenkinek van legalább egy oka, hogy miért nem szereti a Facebook nyílt színterét: nem akarja, hogy kutakodjanak utána, nem írhatja le nyíltan a véleményét és hasonló okokat lehetne felsorolni, hogy miért nem jó a népszerű közösségi oldalon jelen lenni. Míg a Twitteren azokkal és arról beszél a tini, akikkel akar, mindenki más számára zártkörű a dolog.

A Twitter felhasználási céljai is mások az egyes fiatalok esetében. Van, aki a kedvenc sztárjának mindennapjait követi és van, aki gondolatait, ötleteit véleményét osztja meg másokkal, gyorsan és biztonságosan. De olyan is akad, aki a világ híreit követi nyomon, vagy épp kedvenc boltjának az akcióiról akar időben tudomást szerezni.

„Csak idő kérése, hogy a többi tini is felfedezze, hogy milyen nagyszerű dolog ez a Twitter” - mondta az egyik fiatal lány

Ráadásul egyszerű és biztonságos is, hiszen ma már szinte mindenkinek van okos telefonja, amin keresztül a Twitter és más népszerű alkalmazások egyetlen kattintással könnyen elérhetőek, ráadásul telefonról diszkrétebben lehet csevegni, mint asztali számítógépről vagy laptopról. Így könnyen elkerülhetik szüleik vigyázó tekintetét.

Azonban azt nem szabad elfeledni, hogy még a privát üzenetváltás sem teljesen biztonságos, az adatokat harmadik fél is megszerezheti, illetve elég egy olyan „ismerős” aki kiviszi az információt a zárt helyről.

A szülők pedig leginkább csak féltik gyermekeiket az internetes zaklatástól, ezért szeretnék követi minden lépésüket még az online világban is. A szakértők szerint mindaddig nincs baj, amíg a gyerek a józan eszét használja és azokat a szabályokat alkalmazza, mint a való élet esetén tenné a kapcsolatai kialakításakor.

Ráadásul van egy biztonsági rés is a szolgáltatásban: ha egy publikus profillal rendelkező felhasználó visszaír a privát profilt használó barátjának, az az információ meg fog jelenni az ő publikus oldalán is és ez gyakran elő is szokott fordulni.

Egyes biztonsági szakértők szerint bármennyire is igyekeznek a felhasználók titkolni az adataikat, profiljukat, a digitális világban moccanni se tudnak anélkül, hogy ne hagynák ott az elektronikus ujjlenyomataikat azinternet beláthatatlan zugaiban. Ezekhez a titkosnak vélt információkhoz szinte bárki hozzájuthat, akinek megvannak a kellő számítástechnikai ismeretei, ráadásul a hatóságok vagy a munkaadók számára nyitott könyv az emberek online élete.

A tényleges privát élet csak akkor lenne elérhető, ha valaki teljesen felhagyna minden létező elektronikus eszköz használatával (mobil, internetnet, asztali számítógép, laptop, bankkártya, hitelkártya, stb). A dolgok jelenlegi állása szerint azonban a folyamatok épp az ellenkező irányba haladnak, a mai élet során ez a fajta digitális létezés már nehezen kikerülhető vagy szinte sehogy sem.

Az alapfeltevés az, hogy viszonylag kevesen kíváncsiak arra, hogy egy csoport átlagos tini mit is beszél meg egymással, privát keretek között. Azonban elég sokan felhasználják ezeket a technikai lehetőségeket bűncselekmények elkövetésére, szervezkedésre, terrorcselekményekhez, ezért a hatóságok fokozott figyelemmel követik a népszerű információmegosztó oldalakat, szolgáltatásokat.

A tinik többsége viszont csak annyit szeretne, hogy legyen egy hely, ahol nyugodtan és kötöttségek nélkül kifejezhetik véleményüket, gondolataikat, eszmecserét folytathatnak a barátaikkal anélkül, hogy azt mások látnák és felhasználnák ellenük, visszaélnének azokkal.

(M. T. - cbsnews.com)