facebook
#Lélek

A Facebook öngyilkosságot megelőző csevegő-szolgáltatást indít

2012.01.12.
3 perces olvasási idő

A Facebook segít azokon a nehéz helyzetbe, érzelmi válságba került embereken, akiket az öngyilkosság gondolata foglalkoztat, felhasználva ehhez a közösségi háló adta lehetőségeket.

A közösségi oldal egy olyan programot indít el, melynek keretében a válságos helyzetben lévő felhasználó azonnal szakszerű segítséget kaphat az oldal csevegő szolgáltatásán keresztül.

Az új szolgáltatás, a több mint 800 millió felhasználóval büszkélkedhető közösségi oldal biztonságosabb használatát segíti elő. A Facebook komoly erőfeszítéseket tesz az oldal biztonságosabbá tételéért és a visszaélések – úgymint zaklatás, hamis profilok, a közszemérmet sértő tartalmak és a bűncselekmények – elkövetésének visszaszorítására, azok megakadályozására.

Az egyik kitűzött cél az, hogy az összezavarodott személy a lehető leghamarabb megfelelő segítséghez juthasson - nyilatkozta a Facebook sajtóreferense, Fred Wolens.facebook

A statisztikák egyre aggasztóbb trendet mutatnak az öngyilkossági kísérletekkel kapcsolatban: évről évre növekszik az öngyilkosságot megkísérlők száma, szerencsére a tragédiával végződő esetek száma jóval elmarad a próbálkozásokhoz képest, azonban már egy elpazarolt élet is sok. Nagyon fontos az időben történő megelőzés, segítségnyújtás.

A Google és Yahoo már jó ideje üzemeltet telefonos lelkisegély-szolgálatot, így ha valaki öngyilkosságot próbál megkísérelni, és ehhez a keresőoldalakon próbál információhoz jutni, akkor mindenképp belefuthat a több különféle segítséget nyújtó szolgáltatás valamelyikébe. A Facebook szintén pozitívan áll a problémához, a problémákkal küzdő felhasználókat e-mailben próbálják szakszerű segítség igénybevételére rábírni, vagy a bajban lévő személy barátait figyelmeztetni, hogy cselekedjenek még időben, ha valakinél észreveszik a probléma jeleit.

Az új szolgáltatás egy lépéssel tovább megy: azonnali konzultációra ad lehetőséget az instant chat funkción keresztül. Így, aki segítséget keres, az kaphat is, méghozzá azonnal, ami nem mindegy a szorult helyzetben lévő ember esetében. Szakértők szerint itt az időfaktoron van a hangsúly, az új szolgáltatás pedig komoly előrelépést jelent ebben a tekintetben.

A különféle felmérések alapján kijelenthető, hogy jelentősen csökkenthető az öngyilkosság kockázata, a cselekményre való hajlás, ha az illető még idejében segítséget kap. Sok ember szeretne beszélni valakivel a problémájáról, de nem akar, vagy mer telefonálni, erre tökéletes megoldás az instant üzenetküldő szolgáltatás.

Ez a jelenség nem véletlen, mivel az egyes telefonos lelki segély szolgálatok a nehéz helyzetben lévő telefonáló tudtán kívül értesítették a rendőrséget is, ezzel nagyobb problémát okozva a segítséget kérő személynek.

Hogyan működik a rendszer? Ha valaki öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokat közöl és ezt egy barátja észreveszi, akkor azt egy kattintással jelezheti a Facebook felé (elég az adott bejegyzés melletti vészjelző linkre kattintani), a rendszer pedig egy levelet küld a kérdéses személynek, amiben bátorítja, hogy hívja valamelyik segélyvonalat vagy indítsa el a privát üzenetváltást egy megfelelő szakértővel, amihez elég csak a mellékelt linkre kattintani.

A Facebooknak nem áll szándékában szűrni a különféle tartalmakat öngyilkossági kísérletek jelei után kutatva. Nem is lehetne, hiszen túl sok információt, adatot kéne feldolgozni, amihez emberi erő alkalmazása kivitelezhetetlen, a számítógépes algoritmusok (keresőrobotok) pedig nem adnának megbízható eredményt a dolog összetettsége miatt - magyarázta Wolens.

A potenciális vészhelyzetek jelentését jobb azokra hagyni, akik jobban tisztában vannak az adott személlyel, vagyis a barátokra. A közösségi szájt tehát mindenkit arra bátorít, hogy figyeljen oda a barátaira/ismerőseire, főleg ha valami gyanúsat, szokatlant észlel a viselkedésében, megnyilvánulásaiban és azt jelentsék az új szolgáltatás segítségével, így gyorsan, diszkréten és egyszerűen segíthetőeknek a felhasználók a bajba jutott barátaikon.

Sajnos gyakori, hogy az elkövetők előre bejelentik rossz szándékú terveiket, ám azokat senki sem veszi komolyan, ez a jelenség pedig olyan tragédiákhoz vezethet, mint például az az eset, amikor egy férfi miután leírta terveit a Facebookon, majd meg is tette azokat, úgy, hogy senki sem reagált azokra. Megölte élettársát, annak gyerekeit, majd saját magával is végzett...

De akad ellenpélda is, volt már olyan eset, ahol a rendőrök azért tudtak idejében közbelépni és megakadályozni az öngyilkossági kísérletet, mert a Facebookon tett bejegyzésre reagált az áldozat ismerőse és időben értesítette a hatóságokat.

A Facebook-on keresztül számos segélyszervezet elérhető, akik a nap 24 órájában állnak a felhasználók rendelkezésére, hogy megakadályozzák az értelmetlen tragédiák bekövetkeztét. A segítség meggyorsításához könnyebb elérhetőségéhez és eredményességéhez ad plusz lehetőséget az azonnali üzenetküldő szolgáltatás.

(N. L., cbc.ca)

Kapcsolódó cikkek