Főoldal / LÉLEK / Fesztiválozók: az egészség ügy
  2011-08-13

Fesztiválozók: az egészség ügy

A cívisváros legnagyobb zenei fesztiválját látogató fiatalok csaknem kétharmada használja az internetet egészséggel kapcsolatos információk keresésére, derül ki a Szinapszis Piackutató Kft. és a WEBBeteg.hu közös felméréséből.

- hirdetések -

Bár a minta nem országosan reprezentatív, hiszen a megkérdezettek többsége a keleti régióban, azon belül is Hajdú-Bihar megyében él, az eredmények mégis elgondolkodtatóak.

A fiatalok többsége a világhálón keres egészségügyi információt

Az elmúlt két évben végzett kutatásunk tanúsága szerint - melynek során a Campus Fesztiválra látogató 14-30 éves korosztályt kérdeztük egészséggel kapcsolatos internetezési szokásairól - a fiatalok közel kétharmada aktívan használja a világhálót különböző egészséggel, betegséggel kapcsolatos információk keresésére. Körülbelül harmadukra jellemző, hogy heti rendszerességgel kutakodnak a weben, hogy választ kapjanak felmerülő kérdéseikre. Különösen igaz ez a 18-20 éves korosztályra.

A talált információkkal, illetve a „virtuális úton” kapott tanácsokkal többségük elégedett, hiszen elmondásuk szerint kétharmaduknak segített a probléma megoldásában, a felmerülő kételyek eloszlatásában, derül ki az egészségügyi piackutatásra szakosodott Szinapszis Kft. felméréséből..campus fesztivál

Ugyanakkor az is tény, hogy a fiatalok harmada teljesen megbízik az Interneten talált tartalmakban, hiszen nem vitatják meg másokkal, hogy mit találtak az adott témával kapcsolatban a különböző honlapokon, fórumokon. A leggyakoribb beszélgetőpartner a sokszor kényes, intim témákban „a legjobb barát” (57%), vagy a testvér (25%), de 43%-uk a szülővel is meg tudja beszélni a neten olvasottakat. A fiúknál magasabb azok aránya, akik teljes mértékben a világhálón keringő információkra hagyatkoznak, míg a nők, lányok nyitottabbak a tapasztalatcserére és inkább meghallgatják a barátok, szülők, testvérek véleményét is az adott témával kapcsolatban.

A tinik cikis témákban hagyatkoznak az internetre

Emellett a 18 év alattiaknál is magasabb azok aránya, akik nem akarnak mástól tanácsot kérni az interneten keresett egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban, hiszen valószínűleg olyan témák iránt érdeklődnek, illetve olyan ügyben várnak segítséget, melyet mással (főként a szülővel) cikinek tartanak megvitatni, és a névtelenség, anonimitás homályába burkolózva az Internettől várnak gyors és hatékony útmutatást.

Szerencsére a különböző, laikusoknak szánt, megbízható egészséggel, egészséges életmóddal kapcsolatos portálok ismertsége magasnak mondható a 14-30 éves korosztály körében, 80%-uk látogatott már ilyen témájú oldalakat legalább egyszer.

A fiataloknak szóló egészségügyi oldalak szerepe nő

Megállapítható, tehát, hogy a fiataloknak szánt egészséggel kapcsolatos oldalak, fontos és egyre fontosabb szerepet játszanak a tájékozódásban, felvilágosításban, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ez a korosztály, még nem minden esetben tudja megfelelően szelektálni, értelmezni az Interneten talált információkat, ezért hiba lenne hagyni, hogy a fiatalok csak az itt olvasott információkra hagyatkozzanak. A felnövekvő nemzedék egészségügyi felvilágosítása, tájékoztatása, megbízható internetes források ajánlása számukra, tehát közös felelősség: a szülőké, tanároké, orvosoké, és mindazoké, akik az ifjúság felnevelésén fáradoznak.

A kutatás eredménye adatokkal és diagramokkal innen fölthető le [PDF, 256 KB]

Fotó: Campus Fesztivál Official / Facebook

  Kapcsolódó cikkek