#Lélek

Feltűnő SMS-függőségi tünetek

2011.05.08.
3 perces olvasási idő

Az SMS-ezés is függőséget okozhat! Több ezer üzenetet küldenek a tinédzserek hetente a telefontársaságok adatai szerint. Ez befolyásolja alvási szokásaikat, testi érettségüket, szellemi állapotukat.

Ha úgy gondolod, a veszélyeztetett csoportba tartozhatsz, olvass tovább!

A függőség veszélye áll fenn, ha…

1. …miközben sms-ezel, elveszted az időérzékedet, elfelejtesz ételt magadhoz venni sőt, akár aludni is.
2. …elvonási tüneteid lesznek a telefonod hiányában, dühössé vagy rosszkedvűvé válsz, amikor nem használhatod.
3. …egyre több időt töltesz sms írással, illetve állandóan azt lesed, hogyan lehetne felturbózni a telefonod sms funkcióit.
4. …érzékeled a kialakuló függőség negatív hatásait, például többet veszekedsz a szüleiddel és barátaiddal, alulteljesítesz a suliban, vagy állandóan fáradtnak érzed magad.

Miért befolyásolhat negatívan az sms-ezés?

Vezetés és sms írás

Azt, hogy tilos alkoholt fogyasztani vezetés előtt és közben, mindenki tudja. És mi van a telefonálással, sms-ezéssel? Ezek ugyanolyan veszélyesek, hiszen elterelik a vezető figyelmét az útról, aki akár egy futballpálya hosszúságú szakaszt is megtehet anélkül, hogy felpillantana. Az autós ilyenkor nem csak a saját, de az utasai és a szembe jövők életét is kockáztathatja. A fiatalok körében magasabb a bekövetkező balesetek száma, mivel a vezetők is kevésbé tapasztaltak, a figyelmük könnyebben elkalandozik.

Éjszakai sms-ek

Éjjel is kaphat üzenetet, aki bekapcsolva hagyja a telefonját. Sokan az ágyukhoz közel, sőt, néhányan a párnájuk alatt (!) tartják a kütyüt, nehogy elmulasszák az érkező üzenetet. A gond az, hogy egy félig sms-ezéssel eltöltött éjszaka nyomot hagy rajtad, hiszen nem jutsz elegendő alváshoz, ráadásul azt a keveset is megzavarja a rezgés és a pittyenés zaja. Az eredmény: másnap fáradt, nyűgös leszel.

Szexting

A szexting – vagyis szexuális tartalmú üzenetek, képek küldözgetése a másiknak – több problémát von maga után. Először is, a kiskorúakról készült ilyen jellegű képek birtoklása a legtöbb helyen bűncselekmény. Másodsorban nem biztos, hogy az elküldött kép vagy üzenet jó kezekbe kerül – ha nem, az később elég kínos lehet számodra. Ezen kívül a szextingnek megvan az a hátránya, hogy az ember „lemaradva” érzi magát: sms-ben mindenki bátrabb, de ez nem jelenti azt, hogy minden veled egykorú érettebb nálad és aktív szexuális életet él. Ez illúzió, mégis nyomasztóvá válhat.

Cyber-erőszak

Ez egy furcsa kifejezés, valójában minden olyan zaklatás ide tartozik, amit nem élő szóban, hanem más médiumokon keresztül – sms-ben, emailben – hajtanak végre, valamint ide sorolhatók a közösségi oldalakra, blogokra feltett megfélemlítő szövegek is. Az elkövetőknek az iskolájukkal, de akár a rendőrséggel is meggyűlhet a bajuk, míg a megfélemlítettek szégyent, dühöt, szomorúságot, és rettenetes magányt éreznek a történtek után. Az ilyen piszkálás, zaklatás akár öngyilkossághoz is vezethet.

Túlzott szülői kontroll

A gyerekek kezét egyszer el kell engedni – ebben talán mindenki egyetért. A mobiltelefonok elterjedése óta azonban nem csak a biztonság érzése nőtt (hiszen minden szülő tudja/tudhatja, hol császkál a csemetéje), hanem az állandó ellenőrzés lehetősége is adott lett. A leszakadó kamaszoknak viszont az önálló problémamegoldást is meg kell tanulniuk – ez pedig állandó online szülő-gyerek kapcsolatban nem nevezhető könnyű feladatnak.

Elég sms-t kapok? = Elég fontos vagyok másoknak?

Úgy tűnik, az sms-ek kezdik átvenni a húsvéti tojások számának feladatkörét. Vagyis: aki többet kap, az jobb, fontosabb. Következik az állandó várás és aggodalom, és a töprengés, hogy x-nek miért nem írnak annyit, mint z-nek. Ez pedig kétség kívül elindíthat egy negatív önértékelési folyamatot.

Elzárkózás a külvilágtól

Ahelyett, hogy találkoznánk a másikkal, felhívjuk, vagy már azt sem, inkább üzenetet küldünk neki. Felvetődik a kérdés, hogy milyen hatással van ez az emberi kapcsolatokra? Nem kéne-e nagyobb hangsúlyt fektetni a személyes találkozásokra? Különösen azoknak a tiniknek, akik hajlamosak elzárkózni a külvilágtól, a kommunikáció sms alapú formája megkönnyíti az elvonulást.

Találd ki, ki vagy valójában!

Ehhez az óriási feladathoz szükséged lehet némi koncentrációra és zavartalan nyugalomra. Nem éppen olyanra, amikor a telefonod állandóan rezeg és pittyeg. Mindenkinek kell egy kis idő az önreflexióra, és ezt a folyamatos kapcsolattartás megnehezítheti.

Mi a legegyszerűbb módja a függőség felszámolásának?

Mint általában a függőségeknél, itt sincs mindenki számára használható tuti recept. Az alábbi tippek viszont általában hatékonynak bizonyulnak:

- Szabj meg magadnak egy naponta elküldhető maximum sms számot
- Csak „vészhelyzetben” írj sms-t
- Éjszakára kapcsold ki a telefonod, és ha nem bízol eléggé magadban, kérd meg a szüleidet, hogy reggelig rejtsék el maguknál
- Sms-stop időszakok: étkezések, suli, alvás ideje.
- A barátaidnak elmondhatod, hogy a szüleid kértek meg az sms-ezés visszaszorítására, a magas telefonszámlák miatt.

Ne feledd:

- Bármi, amit üzenetként elküldesz, illetéktelen kezekbe kerülhet – mindig vigyázz hogy mit közölsz magadról!
- Pletykálkodás, sértegetés, zaklatás – se máshol, se sms-ben nem kívánatos.

(M. N.)