öngyilkosság
#Lélek

Hogyan segíts barátodon, ha az öngyilkos akar lenni?

2009.04.05.
1 perces olvasási idő

Az öngyilkossági kísérlet rossz, hibás, de sajnos gyakori megoldás az élet kríziseiben, nehéz, megoldhatatlannak vélt szakaszaiban, pillanataiban! Többek között bizonyítványosztáskor, szerelmi csalódásban, valamilyen veszteség esetén a leggyakoribb. De soha sem a problémák megoldása!

Kilátástalan helyzetekben gyakran előfordul, hogy valaki azt érzi, ennél minden, tán még a halál is jobb, könnyebb, egyszerűbb! Különösen veszélyes ez a gondolkodás akkor, ha valaki magányosan, egyedül próbál megoldani olyasmit, ami abban a pillanatban a teherbíró képességét meghaladónak tűnik. Nem tudja kivel megosztani félelmeit, aggályait, bizonytalanságait, kételyeit.

Gondolkodása beszűkül, pánikba esik, alternatívákban nem bír gondolkodni. Nagyon fontos, hogy figyeljünk egymásra, vegyük észre a magatartásbeli változásokat, vegyük észre, ha célozgat arra, hogy nincs értelme az életének, vegyük észre, ha valaki bajban van!

Mindig vannak jelzések

Utólag gyakran megfigyelhető, hogy a tett elkövetése előtt figyelmeztető jeleket ad le a környeHogyan segíts barátodon, ha az öngyilkos akar lenni?zet felé a bajba került ember, figyelemfelhívó, segítséget váró céllal, de a környezet ezt elhárítja, nem akarja, vagy nem meri érteni, észrevenni!

Az öngyilkossági kísérlet gyakran nem a halálvágy miatt történik, hanem éppen ellenkezőleg: szeretne jól élni, boldogan élni, de valamilyen akadály, (vélt vagy valós) ebben gátolja. Mivel a megküzdéshez nincs elég ereje, bátorsága, támasza, tudása, hite, ezért azt hiszi, hogy az öngyilkosság árán megkaphatja a kellő támogatást, figyelmet, megoldást, sajnálatot, vagyis könnyebben eléri a célját.

A többség sosem gondolja komolyan

A befejezett öngyilkossági kísérletek „sikeresek” abból a szempontból, hogy valóban halállal végeződhetnek. A búcsúlevelek sajnos sokszor arról árulkodnak, hogy az illető nem akar meghalni, tettét figyelemfelkeltésnek szánja, általa megoldást, megértést, segítséget remélt. Vannak olyan „életfilozófiák”, ahol a halálvágynak és a depressziónak külső jegyeit teátrálisan (színpadiasan, túljátszottan) mutatják, frizura, fekete szín, mimika, ezzel kapcsolatos feliratok viselése stb. Ha az öngyilkosság veszélye felmerül, mindenképpen szakemberhez kell irányítani, ha szükséges, akkor vinni az illetőt.

Gyermek pszichiátriai ambulancia, mentők, telefonos lelki segély szolgálat segíthetnek abban, hogy a krízisben levő ember ne maradjon egyedül.

Figyeljünk egymásra!

Szakemberhez eljutva módod lesz arra, hogy kikerülj a megoldhatatlannak vélt mélypontról és megtapasztd saját erődet a gyógyulásában, sőt elsajátíts konfliktuskezelési és megoldási módokat! Életedet megerősödve, a nehézségeidet felvállalva, örömeidet megoldva folytathatjod, új alapokon, megváltozott, pozitívabb értékrenddel, barátokra, segítőkre találva.

Ehhez azonban az kell, hogy nagyon figyeljünk egymás kimondott és ki nem mondott, de jelzett, éreztetett veszélyjelzéseire, segélykéréseire!

(Kazimír Ágnes - pszichológus)