#Lélek

SMS: mit lehet és mit nem?

2011.04.20.
2 perces olvasási idő

Azért, hogy segítsünk a fiúknak és lányoknak abban, hogy az sms-ezéssel a saját malmukra hajtsák a vizet, az alábbi tippeket ajánljuk. Ezekkel te is javíthatod a szöveges üzeneteid „hatékonyságát”.

Mi az, amit ne?

Ne találgass! Ha egy üzenet rejtélyes, vagy titokzatos, várj addig, míg szemtől szemben nem vagy a feladójával, hogy megkérdezd, mire is gondolt valójában. Az üzenetek annyi mindent a fantáziádra bíznak, hogy könnyen eluralkodhatnak rajtad a reménykedő godolatok, vagy a bizonytalanság. Ha egy olyan sms-t kapsz, aminek semmi értelme, válaszolj valami hasonlót: „Tessék?” vagy „Beszéljük meg!” Aztán pedig, valahogy hűtsd le a kíváncsiságodat, hogy megfejtsd.

Ne rövidíts túlságosan! Rövid és tömör akarsz lenni egy szöveges üzenetben, de ragaszkodj olyan kifejezésekhez és jelzésehez, amit a legtöbb ember ismer és használ. Ha a legújabb rövidítésekkel, kifejezésekkel akarsz felvágni, érthetetlen leszel számára.

Ne viccelj! Az sms-flörtölés a szórakozásról, incselkedésről szól, feltéve, ha őszinte vagy az érzéseiddel kapcsolatban. A verbális flörtölés annyira élvezetes, hogy könnyen magával ragad. Ha túl sokat incselkedsz valakivel és vállalod a kockázatát, hogy növeled a másik reményeit, csak megsérted az érzéseit, vagy még rosszabb, szerzel egy nemkívánt hódolót.

Ne küldj sms-t idegesen! Persze, biztos, hogy ki tudod fejezni az idegességet egy „Grrrr..” vagy egy „Huh” vagy egy „Aaa..” kíséretében, de inkább kapd fel a telefont, hogy megold a dolgokat. Ne próbáld meg levezetni pillanatnyi haragodat párszáz karakteres kitörésben, mert hatalmas glaibát okozhatsz, amit utána sokkal nehezebb lesz „eltakarítanod”.

Ne legyél udvariatlan, ne illetlenkedj! Az sms-ben történő szakítás hatásos lehet, de nem túl kifinomult, és egy ilyen mindenki-mindenkivel kapcsolatban levő kultúrában a rossz hír gyorsan terjed.

Mi az amit, igen?

Küldj édes kis semmiségeket! Manapság mindenki őrülten be van táblázva, nehéz lehet felkapni a telefont, vagy akár elküldeni egy e-mailt. Egy rövidke üzenet, mint a „Hello drágám” vagy „Remélem jó napod van”, azonnal boldogabbá teheti a választottadat. A vizsgált sms-ezők 52%-a azt mondta, hogy inkább szeretne egy „Rád gondolok” sms-t kapni, mint akármilyen másikat.

Sms-ezz, ha messze vagy! Egy másik felmérés szerint, a távkapcsolatban élők 15%-a küld gyakrabban szöveges üzenetet, mint e-mailt, vagy telefonos hívást. Az sms-ezéstől olyan érzésed lehet, mintha ott lenne veled a másik, mert annyira gyors, abban a pillanatban elküldheted az üzenetet, amint az eszedbe ötlik. Még ha több kilométerre is vagy a másiktól, olyan, mintha ott lenne melletted.

Sms-ezz az első randi előtt! A felmérésben résztvevők 34%-a egyetértett abban, hogy jobban érzik magukat az első randin, ha azt megelőzően már váltottak néhány szöveges üzenetet. Kérdezd meg, melyek a kedvenc filmjei, vagy hogy milyen helyeken lóg szívesen, aztán használd fel az információt, hogy elindítsd a beszélgetést ha már az asztalnál ültök.

Válaszolj, amint lehet! A legtöbb embernél mindig ott van kéznél a telefonja, így ha nem válaszolsz egy órán belül, a másik azt feltételezi majd, hogy hanyagolod. Valójában a legnagyobb „sms-gyilkos” egy felmérés szerint az, ha lassan válaszolsz. Ha nincs időd arra, hogy válaszolj, írj valami ilyesmit „Órán vagyok. Hamarosan írok!” Ha még ezt sem tudod megtenni, akkor mindenképpen tedd hozzá, amikor legközelebb írsz „Bocsi! Csak most kaptam meg”.

(Sz. D. L.)