tökéletes
#Lélek

Nem lehetsz tökéletes

2011.02.23.
2 perces olvasási idő

A barátnőmmel átnéztük a legújabb fürdőruha kollekciókat a Victorias Secret katalógusban. Mindannyian egyetértünk abban, hogy mi is a modellekéhez hasonló kinézetet szeretnénk elérni.

Dögös lábak, makulátlanul sima bőr, lapos has, tökéletes mellek, fenekek, és egyáltalán semmi zsírlerakódás vagy elnyúlt bőr. Ezért azt mondjuk, hogy egészségesen fogunk étkezni és zsírégető videókra fogunk edzeni, de tudjuk, hogy elérhetünk valamit, ami elérhetetlen: a tökéletességet.

Nem csak a lányok vágya hogy tökéletes modellek legyenek, Sok srác órákat tölt edzéssel, hogy tökéletes tömegre tegyen szert, vagy megfelelő bicepszekre, mert azt gondolják, hogy ez az, amit a nők akarnak. Még az apukám is építi a testét, és azt mondja egy nap úgy fog kinézni, mint a srácok a Men’s Health magazinban.

A tökéletesség illúziója

Közülünk sokan akartak tökéletes testet, és csodálkoztunk, hogy vannak a világban ezek a tökéletes, kívánatos férfiak és nők, ezért jöttünk megnézni hogyan csinálják ők. A nagy nyilvánosság úgy akar kinézni, mint Megan Fox, a Maxim címlapján. Vagy David Beckham fehérnemű reklámjai, amelyek néha törekszenek számítógép által generált emberként kinézni. Igen ezek ők a címlapokon vagy a magazinokban. Ha láttad már őket a hétköznapjaikon, hasonló pózban és viseletben, Akkor tudhatod, hogy ők nem egészen így néznek ki.

Emberek csoportjainak órákba tellik felkészíteni a hírességeket és a modelleket, úgy, ahogyan a magazinokban és a TV-ben néznek ki. Vannak smink művészek, fodrászok, fényképészek, művészrendezők, grafikustervezők, és természetesen a grafikus, aki arról gondoskodik, hogy minden kis foltot vagy hiányosságot eltávolítson a képről. Az egyik grafikus egyszer csinált egy képet, amelyen majdnem minden testrészt, amit tudott, összeszűkített, lekicsinyített, elmozgatott, hozzáadott vagy elvett a változtatáshoz. Míg azon nők és férfiak, akik a magazinok címlapján szerepelnek, valószínűleg ugyanúgy látják magukat, és azt óhajtják, bárcsak valóban így nézhetnének ki.

Nem csak én vagyok az egyetlen

A média megmutatja nekünk a tökéletes felépítésű testeket, ami rossz érzéssel tölt el bennünket a jelenlegi egészségügyi állapotunkról. De a tökéletes emberek ritkán valódiak, és nem én vagyok az egyetlen, néhány hiányossággal. Egy nap sétáltam az öltözőben, hogy átöltözzem testnevelés órára. Amint levettem a pólómat, ott áltam egy szál melltartóban és azon tünődtem, vajon mit gondolnak az emberek rólam. Amint a barátom megdicsérte a melltartómat, azt válaszoltam, „Kösz, de biztos jobban állna rajtam, ha a bal mellem nem lenne nagyobb a jobbnál.”

Körülbelül két percel később, 5 lány vett körül, és mind ezt mondták: „Óh, Istenem! Nekem is! A jobb/bal nagyobb, mint a másik!” Sokkal jobban éreztem magam annak tudatában, hogy nem vagyok egyedül. Beigazolódott, hogy teljesen normális az, hogy nem tökéletesen egyformák a melleink, és vékonyak derekunk, a csípő átmérőnk, valamint az erős, úszógumi nélküli derék. Nincs semmi baj a testemmel, egyszerűen úgy jó, ahogy van, de akkor miért töltöm az időt azzal, hogy összehasonlítsam magam a tökéletessel?

Mindannyian különbözőek vagyunk

Meg kell értenünk, hogy teljesen normális, ha nem egyformák a melleink, esetenkénti pattanás, mitesszer, nem akart test vagy testrészek, valamint arcszőrzet. A normális nem úgy néz ki, mint egy teljes sminkben retusált modell fotó. Ha srác vagy, a normális az, ha sok vagy kevés arc szőrzeted van, és nem pedig az, hogy az egész tested feszül az izmoktól.

Mindenki különbiző és mindenkinek vannak „hiányosságai”. Nem nevezhetjük őket hiányosságnak, mert szervezetünk az anyajegyekkel, a szeplőkkel, a foltokkal és zsírlerakódásokkal páratlan, és teljesen normális. Mindezen dolgokkal, sokkal gyakrabban ingerled fel magad a tükörben, mint gondolnád, bár akkor nem tudnál pillantást vetni a magazinra. Hiszed vagy nem, a szupermodelleknek is van zsírlerakódásuk. Ők is csak emberek, akiket kiretusáltak.

Ne feledd a következő alkalommal, amikor vágyakozol, hogy néztél Te úgy ki, mint aki a magazin címlapján van. Saját magunkat nehezítjük meg, ahelyett hogy boldogok lennénk, azzal, ahogy kinézünk, ha összehasonlítjuk magunkat az irreális tökéletességgel – ami valójában nem is létezik. Hamarosan elfogadjuk majd azt, ahogyan kinézünk, boldogabbak leszünk, és jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkbe. Mi nem mondtuk azt, hogy tökéletesek vagyunk, és nem nézünk ki úgy, mint azok a retusált fotó modellek. Érezd jól magad és légy boldog.

(M.M.A. - exetc.org)

Kapcsolódó cikkek