terror
#Lélek

Terror a neten

2009.03.12.
1 perces olvasási idő

Az internetes terrorizálás az, amikor valaki a technológiát használva sebez meg valaki mást. A pletykálás, szóbeszéd helyett sokkal célszerűbb az internetet használni, hiszen így mindenki látja, és biztosan célba ér. Vagy arra is lehet használni, hogy valakit figyelmen kívül hagyjunk, például ne válaszoljunk az e-mailjeire, azonnali üzeneteire.

Manapság sok tini, főleg a lányok használják a technológiát a bántalmazásra. Több tanulmány is kimutatta, hogy a lányok, akárcsak a fiúk, rendszeresen terrorizálnak, bántalmazzák a gyengébb vagy kevésbé magabiztos társaikat. Legtöbb esetben saját belső gyengeségeiket, problémáikat próbálják meg ezáltal elrejteni, így vezetik le a bennük felgyülemlett feszültséget.

Internetes zaklatás

Az internetes bántalmazásnak különböző formái, fórumai vannak. Történhet blogban, e-mail-ben, MSN-en keresztül vagy chat-szobákban is. Íme pár tipp, amivel megelőzheted, hogy Te is az internetes terrorizálás áldozatává válj:

  • Ne adj meg személyes információkat az interneten, üzenetprofilokban, csevegés alatt, blogban, vagy internetes oldalakon.
  • Ne add ki a jelszavaidat senkinek, még ha az illető a barátod/barátnőd is.
  • Ha valaki küld egy durva vagy fenyegető üzenetet, ne válaszolj. Mentsd el, vagy mutasd meg az üzenetet egy megbízható felnőttnek.

Következményei

Bármilyen furcsán is hangzik, az internetes bántalmazásnak is súlyos következményei lehetnek. Nem csak fájdalmat, és lelki sebeket okozhat, hanem ennél sokkal komolyabb hatásai is lehetnek. Néhány probléma ráadásul egészen felnőttkorodig tarthat! Ilyenek az alábbiak:

  • Szomorúság, sebzettség érzése, magány, súlyosabb esetekben akár depresszió is.
  • Rossz önmegítélés, alacsony önbecslés, evési-zavarok, különösen, ha a testével, súlyával ingerlik az alanyt.
  • Iskolából való lógás, rossz osztályzatok, félelem az iskolától.
  • Fejfájás, gyomorgörcs, szorongás, alvászavarok.
  • Öngyilkosságon való gondolkozás, önvagdosás.

Másokat terrorizálni vagy terrorizáltnak lenni, testileg és lelkileg is komoly hatásokat gyakorol rád, még az után is, hogy felnőtté válsz! Ezért fontos, hogy ne legyél terrorizáló, és próbáld elkerülni, hogy egy internetes bántalmazás áldozatává válj!

(KamaszPanasz - Gy. A., forrás: 4girls)