Főoldal / LÉLEK / Elképesztő öncsonkítási mód: helyezz tárgyakat a testedbe!
  2010-09-14

Elképesztő öncsonkítási mód: helyezz tárgyakat a testedbe!

Tűt, fémkapcsokat, fát, követ, üveget, sőt zsírkrétát is távolítottak már el kamaszok testéből. Új öncsonkító "divat" hódít ugyanis: helyezz idegen tárgyakat a bőröd alá!

- hirdetések -

Egy ohioi kórház jelentése szerint az utóbbi időben összesen 52 idegen tárgyat kellett eltávolítani 10 tinilány testéből - volt olyan személy, aki egymaga 11 darabot helyezett saját húsába. Kutatások szerint az Egyesült Államok és Kanada középiskolás tanulóinak mintegy 13-24 százaléka okozott már szándékosan valamilyen testi sérülést magának. Az öncsonkító tinédzserek többsége lány.

A mostani új "módszer" a következő: mélyedést ejtenek a bőrön, és ebbe helyeznek különböző tárgyakat. Ha fény derül az öncsonkításra, a tiniket pszichiátriai kezelésre küldik. Szakértők szerint az idegen testek bőr alá helyezése is egyfajta drasztikus módszer az érzelmek kifejezésére. Az is lehetséges, hogy fizikai fájdalommal próbálják enyhíteni a lelki traumát.

A kutatók kifejlesztettek egy olyan módszert, amivel egyértelműen bizonyítható, hogy az idegen tárgy szándékosan lett a testbe felhelyezve. Ultrahang segítségével olyan dolgokat is ki lehet mutatni a páciens testében (fa, zsírkréta), amit a röntgensugár nem lát.

Az öncsonkításra, idegen testek felhelyezésére való hajlam leginkább a nevelőotthonokban, intézetekben élő, mentális problémákkal küzdő lányokra jellemző. Sokan közülük nemi erőszak áldozatai, vagy szemtanúi voltak, és depresszióval, vagy más lelki gondokkal küzdenek. Nincs még elég adat arra, hogy megmagyarázhassuk, miért éppen a családjuktól távol élő, fiatalkorú lányok a legveszélyeztetettebbek.

Nagyon fontos a szülők, tanárok és nevelők szerepe ezen a téren: minden aprónak tűnő jelet komolyan kell venni, hiszen súlyos következményei lehetnek, ha egy tinédzser magára marad lelki problémáival.

 

  Kapcsolódó cikkek

(Sz.Sz. - ourstrangeworld.net)