önvédelem
#Lélek

Önvédelem - Néha muszáj szembenézni a támadóval

2010.09.16.
4 perces olvasási idő

Ismerős már a filmekből: Az éjszaka kellős közepén egy magányos lány sétál a garázssoron, miután leparkolt, egy furgon mögül kiugrik egy ördögi kinézetű csávó. A lány szemen döfi támadóját a kulcsaival, vagy érzékeny ponton rúgja meg. Legyen a megoldás bármelyik, a lány elegendő időt nyert, hogy elfusson, majd az autójával elhajtson a helyszínről.

Nos, ez van a filmekben, lássuk a valóságot. Amikor a lány meg akarja ütni, a támadó tudni fogja, hogy mit akar csinálni a lány, így megfogja a karját vagy a lábát, és kibillenti az egyensúlyából. A lány próbál ellenállni, de a földre esik. Ez tulajdonképpen a legrosszabb helyzet, nem tud visszatámadni, sem védekezni, de még elfutni sem.

A legtöbb ember úgy gondol az önvédelemre, mint amit a filmekben lát. Pár rúgás, ütés jó helyre és már hatástalanítva is van az ellenfél. Ez azonban valójában nem csak erről szól. Az önvédelem azt jelenti, hogy megteszünk mindent annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb sérülés érjen bennünket. Tehát magunkat megvédeni, nem igazán az öklünkkel, hanem sokkal inkább a fejünkkel kell.

Használd a fejed!

Az emberek (fiúk és lányok egyaránt) általában visszatámadnak, ha megtámadják őket. De ezzel sokszor csak rontanak a helyzeten. Ugyanis az emberek többsége nem profi harcművész, így esetlegesen nem tud olyan mozdulatokat tenni, amivel időt nyerhet! Az általában a feldühödött, adrenalintól – és még kitudja milyen szerektől - duzzadó támadó csak még mérgesebb lesz. Tehát a legjobb, ha minél gyorsabban megpróbálsz elmenni a tett színhelyéről. Így a legkisebb az esélye a sérülésnek egy laikus számára.

Az egyik módja, hogy elkerüld a veszélyes helyzeteket, ha bízol az ösztöneidben. A benyomásaid és a józan paraszti eszed segíthet, hogy elkerüld a problémás helyzeteket. Például, ha egyedül futsz estefele egy pályán és úgy érzed valaki figyel, a legjobb ha olyan helyre mész, ahol több ember van, így nagyobb a biztonság is.

Kijönni egy rossz helyzetből

A támadók nem mindig idegenek, akik sötét sikátorokban rejtőzködnek. Sajnos a tinédzsereket gyakran olyanok támadják meg, akiket jól ismernek. Ez az a helyzet, amikor egy másik nagyon fontos önvédelmi tulajdonságot kell használnunk. Ez a tulajdonság tulajdonképpen a rossz helyzetekből való kivágás/kijövés/kidumálás tulajdonsága.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy oly módon viselkedsz, hogy meg tudod előzni a nagyobb bajt. Így például olyan dolgokat teszel, vagy beszélsz, ami megakadályozza az események rosszabbodását. A klasszikus példa, amikor odaadod a pénzt a rablónak, nem pedig felveszed vele a harcot vagy elfutsz. De természetesen ez más módon is működhet. Például, ha elkezdesz vele beszélgetni.

Helyeslően egyetértesz vele, és szépen lassan megpróbálod magadat a figyelem középpontjából kivenni. Majd pedig lassan odébb mozogni egy tágasabb helyre. Onnan pedig pár ügyes szóhasználat, és már egyből több ember lesz ott, majd ki tudsz kerülni mindenféle verekedés nélkül a kínos szituációból.

Bízz az ösztöneidben!

Amikor kinyílik a liftajtó, idegesít a sunyi-kinézetű ember a sarokban? Ne szállj be, vagy szállj ki, ha az ember épp most száll be. Ha pedig már liftezel, és akkor veszed észre, szállj ki egy olyan emeleten, ahol tudod, hogy több ember tartózkodik. A biztonságod a te bírálóképességeden múlik!

Sokszor olyan egyszerű dolgok, hogy például nem veszted el a türelmedet, megmenthet egy kínos és veszélyes szituációból. Tanuld meg, hogy hogyan tudod kontrollálni a saját érzéseidet, mérgedet, dühödet, és higgadtan beszélj vagy viselkedj, így valószínűleg erőszak nélkül megúszod a helyzetet.

Sajnos ez a módszer sem működik mindenhol. Csak akkor tudod hatékonyan használni, ha nyugodt maradsz, és le tudod csillapítani leendő támadódat, nem pedig feldühíteni. Legyen szó idegenről, vagy jól ismert személyről, a lényeg, hogy csak olyan dolgokat csinálj, ami nem bőszíti fel a támadót, és egy picit a te kezedbe adja az irányítást.

Csökkentsd a rizikót!

Egy másik oldala az önvédelemnek, ha olyan dolgokat teszel, ami segít, hogy végig biztonságban maradj.

Itt van néhány tipp a Nemzetközi Bűntény Megelőzési Tanácstól:

  • Légy tisztában a környezeteddel! Mozogj és lógj olyan helyeken, amelyek jól megközelíthetőek, jól megvilágítottak és ahol sokan mozognak. Ismerős parkokat, utcákat válassz, vagy ha nem ismered, ismerkedj meg velük fényes nappal, mikor sokan járnak arra. Különös figyelmet szentelj az olyan helyeknek, ahol el tudnak rejtőzködni, mint például a lépcsők és bokrok
  • Óvakodj a rövidítésektől, ha azok elhagyatott helyeken keresztül vezetnek!
  • Ha este mész ki, csoportban menjetek!
  • Győződj meg róla, hogy szüleid tudják a napirendedet (sport, órák, különórák, szakkör). Ha randizni mész, vagy a haverokkal egy kicsit lazítani, mindig mondd el szüleidnek, hogy pontosan hol lesztek, és mikorra vagy várható! Így ha baj van, tudják, hogy hol keressenek!
  • Ellenőrizd a szórakozóhelyeket! Biztonságosnak tűnnek? Biztonságban érzed magad, ha bent vagy? Érdeklődj, hogy a veled lévő embereknek mit jelenthet a szórakozás. Ha szerinted túl vakmerőek, menj tovább!
  • Ne feledd, a testbeszéd elárulja a magabiztosságod! Jár magabiztosan, de ne nagyképűen! Járj úgy, mintha mindig is tudtad volna, hogy hol vagy és hogy merre tartasz, közben pedig légy éber!
  • Ha tömegközlekedéssel utazol, mindig a sofőr közelébe ülj és maradj éber! A támadók ugyanis legtöbbször a sebezhető célpontot választják ki.
  • Vigyél magaddal mobiltelefont, ha ez lehetséges! Győződj meg róla, hogy szüleid és a segélyhívó száma a gyorstárcsázóban van!
  • Jelentsd a bűntényeket, amelyek a szomszédságodban és az iskoládban történnek a rendőrségen!

Vegyünk önvédelmi órákat!

A legjobb és az egyetlen módja, hogy felkészülj egy esetleges verekedésre, ha önvédelmi leckéket veszel. Szeretnénk a lehető legtöbb hasznos információt átadni a cikkünkben, de sajnos vannak dolgok, amelyeket csak személyesen lehet megtanulni, így például ez is közéjük tartozik.

A jó önvédelmi óra megtanítja, hogy hogyan mérd fel a helyzetet, és hogy milyen döntést hozz. Emellett rengeteg speciális dolgot megtanítanak! Például, hogy hogyan szabadítsd ki magad egy támadó szorításából, vagy hogyan szedd ki a kezedet egy erős fogásból stb. De olyan fogásokat is megtanítanak, amivel meg tudod lepni a támadódat! Ugyanis a legtöbb támadó számít arra, hogy ágyékon vagy szemen fogják támadni, így nehéz ezekre a helyekre támadnod! A helyes támadásokat egy ilyen órán megmutatják majd neked!

Tipp! Ha van kutyád, és egyedül mész valahova, mindenképpen vidd magaddal! Még akkor is, ha a kutya nem nagyobb egy sütis doboznál! Ugyanis ugatása, morgása elszaladása, feltűnés keltése elgondolkodtatja a támadódat, hisz ez egy plusz rizikófaktor!

Természetesen ne higgyük azt, hogy két hét után mi leszünk Bruce Lee. Sajnos ez nem így megy. Így ameddig azon gondolkodsz, hogy vajon melyik támadás lenne a legmegfelelőbb, a legjobb, ha inkább elszaladsz. Ha már nem kell gondolkodnod, és kellően be tudtad gyakorolni a mozdulatokat, akkor használhatod, de csak a legvégső esetben!

Az önvédelmi órák esélyt adnak arra, hogy megtanuld magad megvédeni. Ha a barátokkal veszel részt ezeken, sokkal jobb, hisz később egymás között is tudjátok gyakorolni a mozdulatokat, ezzel mindig frissen tartva technikáidat.

Tipp! Ha bajban vagy, és már tényleg nem tudsz más kiutat, kiabálj olyan szavakat, amelyek feltűnőek lehetnek és elijeszthetik támadódat. Ilyen például a „Segítség!”, a „Rendőrség!”, a „Nem”, a „Menj innen!”, vagy a „Hátrébb!”. Így talán nagyobb az esélyed, hogy valaki meghall, vagy hogy a támadód elmenekül!

Látogass el a különféle sportcentrumokba, hogy megkeresd a legmegfelelőbb önvédelmi sportot! De egyébként tornatanárod, vagy edződ szintén nagy segítségedre lehet!

Remélem, segítettem, és most már picit óvatosabban és biztonságosabban fogtok közlekedni az utcán!

(Cs.B.)