bébiszitter
#Lélek

Bébiszitter leszek: Légy felkészült!

2010.07.28.
1 perces olvasási idő

Lili nagyon szereti a gyerekeket. Ha valamilyen családi összejövetel volt, mindig ő törődött a család kisebb tagjaival. Rengeteget játszott velük és remek elfoglaltságokat talált ki számukra. Aztán mikor nyár lett és Lili munkát akart keresni, az anyukája egy egyértelmű ötlettel állt elő. Légy bébiszitter!

Nos, Lili így is tett, de már az első hét után nagyon kimerült és fáradt volt. Hogy tud valami, ami eddig egy remek szórakozás volt, egy nehéz és fárasztó kihívássá válni?

Interjú az új családdal

Gratulálok! Sikeresen találtál egy olyan családot, akiknek pont te rád van szükségük. Szóval épp itt az idő, hogy összeállíts olyan interjúkat, amelyekkel megismerheted új munkaadóidat és gyermekeiket. Azután, hogy elvállaltad a munkát, a szülők minél többet szeretnének megtudni arról a személyről, akire ezentúl szemük fényeit bízzák. Mesélj magadról, az iskoláidról, tanulmányaidról, tapasztalataidról, és arról, hogy miért is szeretnél bébiszitter lenni.

Légy felkészült!

Mielőtt elkezdenéd a munkád, számtalan kérdés van, amit meg kell kérdezned! Írd le a kérdéseidet egy papírra, hogy el ne felejtsd! A válaszok, amelyeket az ehhez hasonló kérdésekre kapni fogsz, segítenek majd eldönteni, hogy ez-e az a munka, amelyet kerestél:

• Hány gyerekért kell majd felelned?
• Hány évesek? (Vigyázni egy 2 hónapos csecsemőre teljesen más, mint felügyelni egy 10 éves kisgyermek csínytevéseit)
• Van a gyerekeknek valamilyen speciális igényük? Allergia, betegség, gyógyszerek?
• Van a családnak háziállata? Uszodája?
• Hány órát kellene pontosan dolgoznom?
• Mit engednek meg számodra a házban? (használhatod-e a számítógépüket, nézheted-e a TV-t, ehetsz-e a gyerekkel vagy magaddal kell hoznod?)

Tudd, hogy neked hol jó!

Mielőtt elvállalsz egy munkát, légy tisztában annak kötelességeivel, felelősségével és azzal, hogy te mennyire szereted azt a fajta munkát. Például, ha úgy érzed, hogy nincs elég képesítésed ahhoz, hogy egy újszülöttre vigyázz, ne vállald el a munkát! Ha állatallergiád van, valószínű, hogy vissza kell mondanod a munkát, ha a családnak háziállatai vannak. Tartsd kezedben az irányítást! Ha bizonytalan vagy a munkában, inkább várj a következőig!

A te biztonságod ugyanolyan fontos, mint azoké a gyerekeké, akikre a munkád során vigyázni fogsz. Ha ez az első bébiszitteri állásod, győződj meg róla, hogy kényelmesen érzed magad az adott családnál. Bízz a megérzéseidben, és ne úgy válassz, mintha azonnal le kellett volna csapnod erre az állásra. Mondd el a családnak, hogy mielőtt elvállalod a bébiszitterkedést, beszélned kell a szüleiddel, és az ő beleegyezésüket kell kérned.

Aztán, miután már tudod, hogy pontosan mit is szeretnél, a bébiszitterkedés egy remek elfoglaltság lehet számodra és a gyerekek számára is egyaránt.

(Cs.B.)