#Lélek

SMS vezetés közben - Az életeddel játszik a sofőr

2011.09.28.
2 perces olvasási idő

Egyre több utas emeli fel a hangját az sms-ezés és vezetés ellen. Ha egy ilyen autóvezető kiborít, de nem vagy benne biztos, hogyan hozd fel a témát, itt találsz néhány ötletet.

Az egyenes út

Mondd: Sajnálom, de nagyon zavar, ha valaki vezetés közben sms-ezik. Várd meg, hogyan reagál rá a másik. A legtöbb ember beismeri, hogy valószínűleg nem jó ötlet, vagy legalább leteszik a telefont.

A távolról közelítő

Ha kényelmetlenül érzed magad, hogy szemtől szembe mondd, hogy hagyja abba az sms-ezést, próbáld meg elejteni: Szeretnéd, hogy én írjak, mivel te vezetsz? Vagy, mivel a telefon használatát vezetéskor büntetik, mondhatnád azt is, hogy: "Láttam egy csomó rendőrt ma, lehet, hogy nem most kellene sms-ezned". Vagy mutass rá olyan dolgokra, amiket a vezető figyelmen kívül hagyott (vagy majdnem nekiütközött). Így: "Láttad azt a kutyát/gyereket/felfordult teherautót?!"

Ha ismered azt a személyt, akivel a sofőröd sms-ezik, kérd meg a vezetőt, hogy nyújtsa át a telefont, így mondhatsz valamit. Aztán küldj egy smst, amiben ez áll: Vezetek, később beszélünk.

Ha a sofőröd kicsúfol, mert ideges vagy, akkor a legjobb így indítani a beszélgetést: „Igen, az sms-ezés és a vezetés kiborít. Soha nem tudhatod, hogy az előtted, vagy mögötted levő ember is ezt teszi-e.

A” Wow, nézd azt a rossz sofőrt!” Megközelítés

Mutass olyan autóvezetőkre, akik a másik sávba vándorolnak, vagy gyorsan mennek az autópályán, továbbhaladnak egy stoptábla láttán, vagy megállnak a zöldnél. Aztán találgass, hogy vajon kivel sms-eznek. Vagy helyette játssz olyat, hogy minden egyes alkalommal, amint egy olyan sofőrt látsz, aki úgy tűnik, hogy sms-ezik, pontozod a vezetési technikáját (ennek megvan az az előnye, ha arra készteti a te sofőrödet, hogy a környezetére figyeljen a telefonja helyett).

A csoportos megközelítés

Ha az egész társaság úgy gondolja, hogy a sofőr veszélyes, akkor készítsetek együtt egy tervet. Vegyétek el a sofőrötök kocsikulcsait: Ezt tennéd egy ittasan vezetővel is, és a kutatások azt mutatják, hogy az sms-ező autóvezetők még veszélyesebbek. Vagy egyezzetek meg abban, hogy nem utaztok azzal a személlyel. Ha több ember is bojkottálja a vezetőt, akkor hidd, el megkapja az üzenetet.

Az életmentő megközelítés

Ha valaki folytatja az sms-ezést, vagy le is szid, hogy aggódsz miatta, kerüld az utazást azzal a személlyel. Tudasd velük, hogy valamilyen szinten elvágták magukat nálad (ha ez téged nem hoz kellemetlen helyzetbe), egy kis szégyen arra készteti az embert, hogy kétszer is meggondolja a rossz szokását. Vagy mondj valami ilyesmit: "Apukám azt mondta, hogy nem mehetek veled, mert vezetés közben sms-ezel."

A szülők megemlítése

Mint ahogy, azt mindannyian tudjuk, nem csak a fiatal sofőrök sms-eznek. Ha egy olyan felnőttel ragadtál egy kocsiban, aki sms-ezik (vagy chatel, e-mailezik) a kormány mögül, legyél egyenes, és mondd meg neki, hogy ne tegye. A legtöbb felnőtt tudja, hogy a szülők folyamatosan mondják a gyerekeiknek, hogy ne sms-ezzenek vezetés közben, így elég kényelmetlenül kellene magukat érezni ahhoz, hogy letegyék a telefont.

Ha egy sofőr abszolút nem akar leállni az sms-ezéssel, vagy kinevet azért, mert ideges vagy, ne vitatkozz. Az utolsó dolog, amire bárkinek is szüksége van az egy, tomboló, és ráadásul még sms-ező sofőr. Pattanj ki a kocsijából, amilyen hamar csak tudsz. Legközelebb, ha felajánlja, hogy elvisz, mondd, hogy köszönöd szépen, nem kérsz belőle.

(Sz.L.)

Forrás: kidshealth.org