énkép
#Lélek

A negatív énkép negatív hatásai

2009.11.26.
1 perces olvasási idő

A világ nem egyszerű. Mindenki máshogy látja. Amíg nekem a pohár félig tele van, neked lehet hogy félig üres. Sajnos a mai tinik világában a „félig-üres pohár szindróma” kezd elterjedni. Ezért nem árt rákukkantani, hogy milyen hatással van ránk, ha huzamosabb ideig pesszimistán gondolkodunk magunkról és a világról egyaránt.

Ha egy hosszú ideig tartó pesszimista gondolkodásmódot, és negatív önkritikát folytatunk, az kihatással lehet a lelkünkre és a testünkre is egyaránt. Azoknak az embereknek, akik sokkal inkább gondolkodnak negatívan mint pozitívan, sokkal nagyobb az esélyük a következő problémák kialakulására:

  • Állandó aggodalom, depresszió, alacsony önbecsülés, állandó szégyenkezés, koncentrációs zavar
  • Nem megfelelő szexuális teljesítőképesség, nem megfelelő szexuális egészség
  • Elvágják magukat a külvilágtól, kirekesztik magukat a szociális életből
  • Befejezik az egészséges dolgok űzését, kevésbé járnak orvoshoz, nem mennek mozogni, nem sportolnak, vagy ezeket a dolgokat túl sokszor csinálják, és már ezért lesz káros.
  • Súlyos mentális problémákban szenvednek, például anorexia, bulimia, kórós evési kényszer, néhány esetben túledzés. Ezek a problémák viszont komoly betegségeket idézhetnek elő.

Gyógyítani, vagy törődni az evési és edzési problémákkal, egyedül nem egyszerű. Ha Te, vagy valamelyik ismerősöd ezek közül valamelyikben szenved legjobb, ha valamilyen segítséget kerestek. Kérdezzétek szakértőinket, vagy menjetek el orvosotokhoz!

A negatív énkép és a szex

Az énkép fontos része a szexuális életednek. Azok az emberek, akik kényelmesen érzik magukat a bőrükben, sokkal könnyebben hoznak szexuális döntéseket például a védekezéssel kapcsolatban, mint azok akik nem. Azok, akik jól érzik magukat a testükben, jól érzik magukat szex közben is, így könnyebben tudnak róla beszélni is. Azok, akik nem érzik jól magukat, vagy lebecsülik saját testük, sokkal nehezebben hoznak helyes szexuális döntést.

Különösen tiniknek

A tini kort megelőző évek és a pubertás alatt a tested változásával egyetembe az énképed is gyorsan változik. Ez az az időszak, amikor –legfőképp fiatal lányok – negatív énképet építenek ki. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, és bízzunk a testünkben!

(KamaszPanasz - Cs. B.)