Főoldal / LÉLEK / Tini kapcsolatok és a Facebook
  2009-11-16

Tini kapcsolatok és a Facebook

Timi és Alex most együtt járnak. Ezt „hivatalosan” is megerősítik olyan formán, hogy közlik a Facebookon. Köszönjük hogy a hírfolyam rögtön jelzi nekünk, hogy módosították a családi állapotot „kapcsolatban-ra”, egymás fotóihoz kommenteltek szívecskéket, az üzenőfalon szerelmesen bájcsevegnek. De persze boldog vagy, hiszen nem te akartad utoljára megtudni. De mégis, a Faceboook és a hasonló, népszerű közösségi oldalak hogyan hatnak a tinik kapcsolataira?

- hirdetések -

Kapcsolat-állapot

Tudjuk, hogy ma már hála az internetnek pár kattintással emberek százai láthatják a kapcsolataidról szóló adatokat, így megállapíthatjuk, hogy a közösségi oldalak ilyen szempontból veszélyesek lehetnek. Amikor frissíted bármilyen állapotodat, képedet, azonnal az összes barátod értesül róla – azok is, akik csak „virtuális” barátaid. Nos, de félretéve a kapcsolat-állapotos témát, más szempontok is vannak, amelyek igen fontosak lehetnek egy tini kapcsolatban.

Minden látszik…

Milyen gyakran látogatod a párod adatlapját? Tudod, hogy mikor van fent, kikkel beszél, és kiknek kommentál? Kutatók elkezdték a Facebook pszichológiai hatásait vizsgálni, majd arra jutottak, hogy ez, és a hasonló közösségi oldalak gyakran okoznak féltékenységet, sokszor jelenthetik akár egy kapcsolat végét is. És hogyan kezeled a szakítást? Felmész, és frissíted a kapcsolat-állapotodat egyedülállóra. Ezzel még inkább megerősíted, hogy vége, a kocka el van vetve, és ezek mellett ismét barátaid százával osztod meg ezt az információt.

Bonyolult dolog lenne?

Persze mindenképpen le kell szögezni, hogy a Facebooknak és a hasonló közösségi oldalaknak nem csak árnyoldalai vannak, hiszen mindenképpen jó dolog – te is tudod, hiszen nagy valószínűséggel ezért regisztráltál. Bármikor felmehetsz, bárkivel kapcsolatban maradhatsz, információkat oszthatsz meg a külvilággal.

De térjünk kicsit vissza a „Facebook és kapcsolatok” témához. A Facebook vajon jó módja a flörtölésnek? A féltékennyé tevésnek? Milyen képek vannak rólad és az exedről fent, és ha te le is szeded, mit teszel, ha ő nem? Mit jelenthet, a kapcsolat-állapotnál a „bonyolult” választási lehetőség? Milyen gyakran nézegeted az exed adatlapját?

Minden bizonnyal a népszerű Facebook és egyéb közösségi oldalak a tini kapcsolatoknak egy fontos részét képezik, okozhat néha vitát, és eltérhetnek a vélemények arról, hogy mi illik Facebookra és mi nem. A legjobb, ha a kapcsolatotokban is úgy kezelitek a Facebookot, hogy szakítás után már ne okozzanak problémát az egyik fél által fent hagyott képek, kommentek, „tetszik”-ek…

(Gy.A)