evés
#Táplálkozás

Mi a baj a gyorskajával?

2009.08.08.
1 perces olvasási idő

A gyors kaja amerikai találmány. A mai fiatalok körében nélkülözhetetlen, az amerikai kölykök szinte mind ezen nőnek fel. De mi történik a testünkkel ha csak gyors kaját eszünk?

Ez a kérdés legelőször egy független filmrendező, Morgan Spurlock fejében fordult meg. Ez az ötlet vezette el őt ahhoz, hogy készítsen egy dokumentumfilmet 2004-ben Super Size Me címmel.

Önmagán tesztelt

A filmnek az volt a lényege, hogy Spurlock, aki akkor 32 éves volt, harminc napig csak McDonald’s ételt evett. Ezzel megválaszolva a kérdést, hogy mi történik a testünkkel, ha csak gyorskaját eszünk.
A film kedvéért Spurlock McDonald’s ételt evett napi háromszor, megevett mindent ami a menühöz tartozott, ráadásul mindenből extra adagot kért.

Az eredmény

Ez ahhoz vezetett, hogy naponta 5000 kalóriát vitt be a szervezetébe az átlagos 3000 helyett. A 30 nap letelte után Spurlock 11,1 kilót hízott, és a testének a zsírtartalma 13%-al megnövekedett. Ezek mellett depressziótól, letörtségtől, fejfájástól, hangulatváltozásoktól, szexuális gondoktól, és vesekárosodástól szenvedett.

Spurlock úgy tartotta, hogy a letörtség , a depresszió és a fejfájások akkor múltak el, ha a McDonald’s - ban étkezett. Olyan volt, mintha rabjává vált volna az ételnek és elvonási tünetei voltak, amikor nem jutott hozzá.
A dokumentumfilm forgatása után Spurlocknak 14 hónapjába tellett, hogy leadja azt a tömeget amit a 30 napos filmezés során felszedett.

"Szemét étel"

A gyorskaját az amerikaiak csak junk foodként, azaz szemét ételként emlegetik, amiben igazuk van , hiszen a gyorskaja többet árt a testednek mint használ. A gyorskajában egyáltalán nincs természetes anyag, viszont dugig van zsírral, koleszterinnel, és kalóriatartalommal, melyek mind ártalmasak a szervezetre nagy mennyiségben. A műkaja károsítja a létfontosságú szerveket, mint például a vese és a szív, ami végül halálhoz vezet.

(G.V.)