eper
#Táplálkozás

Eper, a csodagyümölcs

2020.05.22.
1 perces olvasási idő

Az eper nem csak a legzamatosabb gyümölcsök egyike, de fontos antioxidáns-forrásként egészségünk és szépségünk egyik őre is, és még sok minden más... Lássuk hát, miért együk degeszre magunkat belőle, amíg lehet, hiszen most tele van vele a zöldséges stand.

6 érdekesség az egyik legfinomabb tavaszi gyümölccsel kapcsolatban

1. Az egész világon szinte mindenhol ismerik és szeretik: már az ókori Rómában is szívesen fogyasztották, később Európában is elterjedt, bár sokáig luxuscikknek számított, és csak a kiváltságosak voltak olyan szerencsés helyzetben, hogy jóllakhattak ezzel a zamatos gyümölccsel. Manapság már szerencsésebb helyzetben vannak azok, akik szeretik az epret, hiszen áprilistól júliusig mindenki számára elérhető.

2. Alacsony a kalóriatartalma, tehát szinte korlátlan mennyiségben fogyasztható.

3. Az eper egészségmegőrző szerepe: kutatások bizonyították, hogy, azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak epret, erősebb az immunrendszerük, ellenállóbb a szervezetük. Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik, az apró magvai segítik és gyorsítják az emésztést. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően védi a sejtek szerkezetét, megelőzi azok oxidációját. A szervezet számára védelmet nyújt a káros hatásokkal szemben, likopin tartalma megköti a káros szabadgyököket, fenol tartalma révén különösen a szívünk, érrendszerünk működését segíti. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára előnyös a fogyasztása.

4. Az eper szépít: a szépségipar is felfedezte az eper jótékony hatásait, mivel hatóanyagai kisimítják a ráncokat, táplálják és megújítják a bőrt, így számos kozmetikum alkotóeleme is az eper. Arcpakolásként is kiváló ránctalanító és bőrnyugtató hatású (ehhez keverjük pépesre).

5. Az eper szexi: szinte mindenki tud legalább egy hollywoodi szerelmes filmet, ahol valamelyik érzéki jelenetben a főhősök epret fogyasztanak, (például a Micsoda Nő!-ben Richard Gere és Julia Roberts). Casanova állítólag az osztriga mellett erre esküdött, mint vágykeltő afrodiziákumra. Csokoládé mártva az eper (ehhez a csokit gőzfürdő felett fel kell olvasztani, majd a nagy eperszemeket beleforgatni, végül megvárni amíg a csoki megdermed rajta és fogyasztható is) igazi csemege és elkápráztathatsz vele bárkit, de sokak szerint egy igazán csábos estéhez a pezsgő mellé is kötelező.

6. Az eper vicces, nőies, és nagyon trendi: az epret a divatvilág is felfedezte, motívumként megtalálható táskákon, pólókon és kiegészítőkön, nyakláncokon, és mindig csajos, friss és szexi és egyben bohókás hatást kelt.

(Forrás: Fókuszban a Nő)