egészséges táplálkozás
#Táplálkozás

Ünnepi kalóriák: ne ess túlzásokba húsvétkor sem!

2024.03.31.
3 perces olvasási idő

A húsvéti menüsor legalább annyira megterhelő és kalóriadús lehet, mint a karácsonyi lakomák. Gondolom, tavasszal mindent megteszel annak érdekében, hogy beleférj a fürdőruhádba. Ne hagyd, hogy ez a sok munka és a rengeteg erőfeszítés kárba vesszen!

Hajlamosak vagyunk elfelejtkezni magunkról egy-egy ünnepi ebéd idején, amikor az asztal rogyásig meg van pakolva finomabbnál finomabb és hizlalóbbnál hizlalóbb fogásokkal. Sokan ilyenkor nem figyelnek oda, hogy milyen ételből mennyit esznek, mondván, hogy „Ünnep van, dolgoztam, tanultam egész idáig, ennyit megérdemlek!”.

Egy amerikai tanulmány szerint egy-egy ilyen ünnepi időszak 0,5-1 kilogramm pluszt jelent. Ha egy évben az összes ilyen ünnepet végigvesszük (karácsony, húsvét, téli- nyári-tavaszi szünet), az előbb- utóbb túlsúlyhoz, illetve elhízáshoz vezethet. Mivel minden évszaknak, szünetnek és ünnepnek meg van a hagyományos étele, ezért ilyenkor nem is gondolunk az egészséges ételekre és a testmozgásra. Senki nem akarja a pihenés és az ünneplés alatt sanyargatni magát fogyókúrával.

Hogyan lehet élvezni a vakációt súlygyarapodás nélkül?

Dietetikusok szerint nem olyan nehéz, csak egy kis odafigyelést és tervezést igényel. Tippjeink segítenek, hogy csökkents, illetve kordában tartsd a kalóriákat a tavaszi szünet idején is.

Vásárolj kevesebbet!

Tervezd meg a menüt sok gyümölccsel, zöldséggel, sovány húsokkal, halakkal, teljes kiőrlésű gabonával és alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel. A boltban nézd meg az egyes termékek címkéjét. Olyan ételt válassz, amely gazdag tápanyagban, de alacsony a zsír, a kalória és a cukor tartalma.

A kalóriák számát nagyon gyorsan növelni tudod, ha a vacsorához diót, sajtot, tejfölös szószt, különböző mártásokat, vajat és tejszínt adsz. Úgyhogy óvatosan ezekkel az élelmiszerekkel!

Indítsd könnyebben a partit!

A legtöbb előétel tele van kalóriával, és mivel finomak, könnyen tele eheted vele magad, mielőtt a főételhez nyúlnál. Megkönnyíted a saját és a vendégek dolgát, ha könnyebb előételt tálalsz fel. Ilyen például a teljes kiőrlésű keksz, a csökkentett zsírtartalmú sajt, a friss zöldség, gyümölcs, az alacsony zsírtartalmú joghurt.

Fegyverezd fel magadat diétás termékekkel!

A nehéz ételek és mártások helyett iktass be a menüdbe sok zöldséget és gyümölcsöt. Töltsd fel a vendégeidet egészséges rosttal, extra kalória nélkül. A rakott étel helyett tálalj alacsony zsírtartalmú zöldséglevest. Tégy bele sok zöldséget tetejére meg teljes kiőrlésű, pirított zsemlekockákat sült hagyma helyett.!

Tiszteld a speciális kéréseket!

Nem vagyunk egyformák, ezért nem mindenki ugyanazt szereti, vagy nem szereti. Valaki cukorbeteg, valaki laktózérzékeny és valaki vegetáriánus. Ha te állítod össze a vacsorát, egy kis odafigyeléssel a különleges kívánságok figyelembe vételével még mindig lehet egészséges fogásokat tálalni. Nem lehet mindenkinek a kedvére tenni, de ha több féle egészséges ételt szolgálsz fel, akkor a vendégek is válogathatnak.

Faragd le a kalóriákat egyszerű csereügylettel!

Kedvenc ünnepi vagy tavaszi ételedet bárhol, ahol vagy, egészségesebben is el tudod készíteni. A magas zsírtartalmú hozzávalókat alacsony zsírtartalmú hozzávalókra cseréld ki. Így plusz kalóriáktól mentheted meg magadat, illetve másokat anélkül, hogy a különbséget észrevennék. Használj csirke alaplevet, zsírmentes joghurtot, könnyű krémsajtot, alacsony zsírtartalmú tejet. Az olajban sütött ételeket zsírmentes joghurttal vagy almaszósszal helyettesítsd.

Süss vagy grillezz!

A húsok, a tengeri ételek, a zöldségek, a burgonya grillezése vagy natúron kisütése egyszerű és alacsony kalóriatartalmú ételkészítési módszer. Jobban kihozza az ételek természetes izét. A sült édesburgonya egy csipetnyi fahéjjal és vajjal kevesebb kalóriát tartalmaz, és kitűnően helyettesítheti az egészségtelenebb rakott krumplit. Egy grillezett karaj egy szósz nélküli salátával egészségesebb, mint egy gombás, tejfölös szószban úszkáló rakott hús.

Egészségesebb desszert

Szervírozz fel az étkezés után egészségesebb desszertet. Például a csokoládéba mártható gyümölcsök nagyon találó, egészséges, finom és még a vendégeknek is tetszeni fog. Ha egyéb süteményt szeretnél, akkor a legjobb, ha te magad sütöd meg teljes kiőrlésű lisztből, kevés cukorral és alacsony zsírtartalmú tejből, tejfölből. A tetejére zsírmentes tejszínhabot fújj.

Kerüld az alkoholt!

Az ünnepekkor egy kis tojáslikőr, egy kis koktél nagyban megdobhatja a kalóriák számát. Igyál inkább csapvizet vagy ásványvizet, illetve ezeket ízesítheted is kifacsart citrom levével vagy más gyümölcs levével, de ne adj hozzá cukrot! Az alkohol, neked, mint fejlődő szervezetnek egyáltalán nem tesz jót. A koordinációs képességeket torzíthatja, a gátlásokat rombolhatja, megsérülhetsz, vagy kényes szituációba keveredhetsz. Az alkohol növeli az éhségérzetet, ami plusz kalóriákhoz vezethet.

Csak megfelelő mennyiségű ételt egyél meg. Majd várj húsz percet, hogy az agyad szokja a jelenlegi állapotot. Ha húsz perc után is éhes vagy, akkor igyál sok vizet, illetve egyél sok rostban gazdag zöldséget, melyek teltségérzetet okoznak, és nem leszel éhes.

Mozogj!

Ha két étkezést között sétáltok egyet, az nemcsak az emésztésnek tesz jót, hanem az étkezés utáni kalóriák csökkentésében is szerepet játszhat. Iktassatok be társast vagy egy szabadtéri programot, időzítsétek akkorra a kutyasétáltatást. Hidd el, jobban fogod érezni magad egy kis könnyű mozgás után.

Ne feledd! Az önfeledt szórakozás és bulizás, az ünnepek ne a hatalmas lakomáról és a hízásról szóljanak, hanem a családról, rokonokról és a barátokról.

(KamaszPanasz - M.T.)