hasmenés
#Táplálkozás

Mely ételek okozhatnak hasmenést?

2015.09.23.
2 perces olvasási idő

Érezted már úgy, hogy étkezés után egyből ki kell menned a mosdóba? Nem tudtad, hogy mitől lehet? Mi most eláruljuk neked.

Általában olyan élelmiszerek mozgatják meg a beleket, amely olyan összetevőt tartalmaz, melyet nem tudunk megemészteni vagy meg tudnánk, de egy betegség következtében nincs meg hozzá a megfelelő lebontó enzimünk.

Frissensültek

A bő zsírban vagy olajban sütött, panírozott ételek gyakran válthatnak ki emésztési problémát vagy hasmenést. A nehéz szószok, a zsíros hús és a vajas, tejszínes desszertek után elképzelhető, hogy egyből a mellékhelyiségbe kell menned. Fogyassz inkább natúr sült húst könnyű mártásokkal, illetve nehéz vajas és tejszínes desszert helyett zöldséget, gyümölcsöt!

Citrusfélék

Mivel a citrusfélék (narancs, grépfrút) tele vannak savval és rosttal, néhány embernél megmozgatja a beleket. Aki székrekedésben szenved, annak többek között ezen élelmiszerek fogyasztását javasolják a szakemberek. Viszont akinek nincs székrekedése, az könnyen pórul járhat.

Mesterséges cukor

A cukormentes rágógumiban, a „light” termékekben és szopogatós cukorkákban mesterséges édesítőszer, szorbit található. A szorbitot nem képes lebontani a szervezet, és ami kis mennyiség a vékonybélen keresztül mégis felszívódik, az hasmenést és görcsöket okozhat.

Rost

A teljes kiőrlésű gabona és a zöldségek, gyümölcsök rostban igen gazdagok. A rostot csak kis mértékben vagy egyáltalán nem tudja bontani a szervezet. Mindennapi fogyasztása ajánlott, de nem szabad túlzásba esni. A megnövekedet rost bevitel, puffadáshoz, gáztermelődéshez vezethet.

Tehát egyél annyi ilyen élelmiszert, amennyire szükséged van a te korodban, de ne egyél többet, mert annak megérzed a kellemetlen következményeit.

Bab

A bab rengeteg fehérjét tartalmaz, amely fontos a számunkra. Ugyanakkor olyan cukrokat is, melyeket nem tudunk megemészteni, mert nincs meg bennünk az ehhez szükséges enzim. A belekben lévő baktériumok végzik el ezt a munkát.

Ezért puffadás, görcs és gázképződés jellemző egy tál bab elfogyasztása után. A bableves vagy a chilis bab előtt áztasd be a babot legalább 4 órára, majd öntsd le róla a vizet, hogy az emészthetetlen cukrok egy részét eltávolítsd.

Nagyon sok olyan élelmiszerünk van, amely egészséges ugyan, de apró „mellékhatásokkal” jár. De valamit, valamiért.

Káposzta és unokatestvérei

A káposzta, a brokkoli és más hasonló zöldségfélék ugyanazt az emészthetetlen cukrot tartalmazzák, mint a bab. Ezért e zöldségek túlzásba vitt fogyasztása szintén puffadáshoz, görcsökhöz és gázokhoz vezethet. De ez nem csak az emészthetetlen cukrok miatt van így, hanem a magas rosttartalma miatt is. A zöldségek megfőzése segíthet a problémán.

Fruktóz

Az élelmiszereket gyakran fruktózzal édesítik, ilyen a különböző kólák, édességek, gyümölcslevek, sütemények. Néhány ember a fruktózt nehezen emészti meg, ezért náluk hasmenést, görcsöket, puffadást és más betegségeket okozhat. Egy 2008-as tanulmány megállapította, hogy akik visszafogták a fruktóz-tartalmú élelmiszerek fogyasztását, azoknál kevesebb volt az emésztési probléma.

Fűszeres ételek

Egy kiadós csípős ebéd elfogyasztása után egyeseknél emésztési zavar, gyomorégés léphet fel. Néhány kutatás arra utal, hogy a gyomorégést a csípős ízt kiváltó kapszaicin okozza.

Tejtermékek

A tejben, illetve a tejtermékekben lévő tejcukrot laktóznak hívjuk. Vannak olyan emberek, akikben hiányzik a laktóz lebontásához szükséges enzim, a laktáz. Ők a laktózérzékenyek. Náluk a tej és tejtermékek fogyasztása hasmenést, puffadást, gázképződést és egyéb emésztőrendszeri problémát válthat ki.

Ha laktózérzékeny vagy, tartózkodj e termékek fogyasztásától, és a tejben található tápanyagokat, illetve vitaminokat más forrásból pótold. Beszélj orvosoddal ezügyben.

Borsmenta

A borsmenta savas refluxot okozhat a gyomorégés mellett. De ilyen lehet a csokoládé és a kávé is. A savas reflux az, amikor a gyomor savtartalma visszafolyik a nyelőcsőbe, mert a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom nem jól működik. Ajánlatos ezeket az élelmiszereket elkerülni vagy a mennyiségüket nem túlzásba vinni.

A hasmenés kezelése

A hasmenés kiszáradáshoz vezethet, amely súlyos következményekkel járhat. Hasmenés esetén igyál sok folyadékot. Íme, néhány könnyű étel, mellyel „megfoghatod” a hasadat:

  • banán
  • alma
  • pirítós
  • sós, főtt krumpli

Ezek az ételek alacsony tápanyag tartalmúak, ezért könnyen emészthetőek, így nem terhelik meg a gyomrodat. Amint a hasmenéses panaszaid enyhülnek, visszatérhetsz a megszokott étrendedhez.

(M. T.)