fitt
#Táplálkozás

12 tipp, hogy fitt legyél!

2016.05.04.
2 perces olvasási idő

Kamaszéveinkben testünk ereje teljében van, és fitté válni nem megvalósíthatatlan feladat! A testedzés és az egészséges táplálkozás alapja a szép alaknak és a jó közérzetnek. Ahogy ma élsz, az a jövődre is kihat: később sem lesz szükséged szépészeti beavatkozásokra, ha fiatalon elkezded formában tartani magad.

Íme, 12 tanács, hogy fitt maradj

1. Egyetlen tested van, ezzel kell beérned, ezzel kell dolgoznod, élned egy életen keresztül. Legyőzhetetlennek tűnhet, de korántsem az. Foglalkozz vele úgy, mintha az életed múlna rajta – hiszen ez nincs is másképp.

2. Az egészséghez elengedhetetlenül szükséges két dolog: a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás. A kettő nem megy egymás nélkül, egyik a másikat támogatja. Talán rövid ideig becsaphatod magad azzal, hogy a kettő közül önkényesen választasz, de hosszú távon ez nem lesz kifizetődő.

3. A testnek ugyanúgy szüksége van erőnléti-, mint kardio edzésre. A három itt is bűvös szám: erőnléti edzésnél az első dolgod legyen mindig a bemelegítés, a második részben végezd hatékonyan a kitűzött feladatokat, majd a harmadik körben add bele minden energiád, végül vezesd le a gyakorlatokat. E három elvégzésével garantáltan fitt maradsz!

4. Az egészséges táplálkozás négy alappillére:

  • sovány fehérjék húsból és tejtermékekből
  • összetett szénhidrátok gabonafélékből és zöldségekből
  • egészséges zsírok olívaolajból, halból és olajos magvakból
  • természetes rostok friss zöldségekből és gyümölcsökből.

Próbáld meg ezt a négy elvet minden nap, minden étkezésnél előnyben részesíteni!

5. A hét öt napján végezz valamilyen testmozgást és egyél egészségesen! A hétköznapokat úgyis valamennyire rutinosan éljük, ebbe pedig könnyen bevezethető a rendszeres sport és a tudatos étkezés.

6. Napi hat étkezést ajánlanak a szakértők – ide tartozik a reggeli, az ebéd, a vacsora és három beiktatott ’tízórai’ és ’uzsonna’. Az adagok ne legyenek nagyok, a szervezetet nem kell túlterhelni. A testnek nem jó az sem, ha hosszabb ideig éhezik, de az sem, ha hirtelen sok táplálékot veszünk magunkhoz. Vigyél magaddal egészséges nassolnivalót a suliba és edzésre, így könnyen legyőzheted a gyorskaja iránti hirtelen fellángolást.

7. A nyújtásokat hét másodpercig érdemes kitartani. Nyújtani a hét minden napján, bármelyik napszakban lehet – tedd ezt a rutinod részévé. A test átnyújtásához nincs szükség edzői irányításra, de arra mindig ügyelj, hogy ne feszítsd túl az ízületeid, izmaid!

8. Nyolc pohár vizet kellene megigyunk naponta ahhoz, hogy szervezetünk egészségesen működjön. Természetesen testmérettől és életmódtól függ, hogy kinek mennyi folyadékra van szüksége, mindenesetre ne hagyd figyelmen kívül, ha szomjas vagy! Meglepő, de a fokozott folyadékpótlással a fogyókúrázók is könnyebben veszíthetnek súlyukból.

9. A csapatsportok játékosainak száma gyakran kilenc. Ez a legjobb időtöltés azoknak, akik szeretnek játszani, hiszen a testet és szellemet egyaránt megmozgatják – ráadásul hihetetlenül szórakoztatóak is!

10. Erőnléti edzéseknél érdemes tízszer ismételni a gyakorlatokat. A súlyt akkor választottad ki megfelelően, ha az első körben némi erőfeszítéssel meg tudod emelni tízszer, második körben a tíz vége felé kifogysz a szuszból, a harmadik tízest pedig már nem tudod egészen befejezni.

11. Ha a skála egytől tízig terjed, te célozd meg a tizenegyest! Mindig törekedj magasabbra, nyomd meg erősebben, dolgozz keményebben, mutasd meg hogy többet tudsz, mint eleinte képzelted. Ha ezt megtanulod fiatalon, később, felnőttként sem lesz gondod vele.

12. A tizenkettő mágikus szám, hiszen hozzávetőleg tizenkét hétbe telik, míg az újonnan bevezetett étkezési szokásaid, és a rendszeres testedzés meghozza eredményét: tested formásabbá válik és te is jobban érzed majd magad. Szóval ne csüggedj, csak tizenkétszer hét nap, és minden porcikádban érezni fogod a pozitív változásokat!

(M. N.)

Kapcsolódó címkék

evés