sth
#Táplálkozás

A növekedési hormon (STH) és a fogyás

2010.11.13.
3 perces olvasási idő

Lehet-e egy természetesen előforduló hormon -ami a növekedést és a fejlődést segíti- egy diétázó segítségére?


Néhány kisebb kutatásban a növekedési hormon injekciókat összekapcsolták a fogyással, és az izomnövekedéssel. De a látható változások minimálisak voltak (csupán néhány kilónyi), míg a potenciális mellékhatások kockázata nem. És a szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a növekedési hormon csak az arra jogosultak számára legális, vényköteles szer.

A növekedési hormont az agyalapi mirigy termeli, hogy táplálja a növekedést és fejlődést a gyerekekben. Néhány testműködést is fenntart, mint a szövetregenerálódást, az izomnövekedést, agyi funkciókat, valamint energiát és anyagcserét biztosít az élet során.

Hogyan működik az STH

Az STH termelés tinédzserkorban tetőzik, és a kor előre haladtával lassan csökken. Kutatásokban kimutatták, hogy a túlsúlyos felnőttekben alacsonyabb szintű, mint a normál testsúlyúaknál. Ez az alacsonyabb szintű növekedési hormon elgondolkodtatott néhány embert arról, hogy az STH szintjének megemelése növelhetné a súlycsökkenést, különösen a túlsúlyosaknál. Az STH izomépítőként is elismerésre tett szert, és a használata tiltott az olimpián és más sportversenyeken. Habár kevés szilárd bizonyíték van arra, hogy javítaná az atlétikai teljesítményt.

Egy korábbi kutatás felkeltette az érdeklődést az STH után

A növekedési hormon, diétázásra való alkalmazása egy 1990-es New England-i orvosi újság kutatásából ered, ami kimutatta, hogy a szintetikus STH injekciók 8,8%-os izomtömeg növekedést eredményeznek, és 14%-os testzsír csökkenést, akármilyen étrend vagy mozgásbeli változtatás nélkül.

2003 márciusában a New Englandi Orvosi Lap megcáfolta az 1990-es kutatás eredményét, ennek ellenére, ezt az 1990-es kutatást még mindig használják az STH súlycsökkentésének reklámozására az interneten.

Kis változások, de nem súlycsökkenés

Amikor egy agyalapi mirigy betegségből eredően a felnőtteknél STH hiány lép fel, pótolják a hormont, ami javítja a test összetételét, növeli a csont és izomtömeget, és csökkenti a zsírraktárokat. De nem okoz súlycsökkenést a túlsúlyosaknál, állítja az egyik társ szerzője egy a növekedési hormon hatását analizáló könyvnek.

"A mi eredményeink kisebb javulásokat mutattak ki a test összetételében, egy kis csökkenést a testzsírban, és növekedést az izomtömegben, de mindent összevetve a súly nem változott. Sokkal észlelhetőbb változások láthatóak, amikor valakinek növekedési hormon hiánya van, valódi agyalapi mirigy betegség miatt."

Egy másik kutatás kiderítette, hogy az STH terápia összekapcsolható a kis raktározott zsírcsökkenéssel, és az izomtömeg növekedéssel, de nincs változás a testsúlyban. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az STH nem hatásos kezelés a túlsúlyosaknál, de több kutatásra van szükség.

Pirulák és porok: kockázatosak és drágák

Az STH injekciós formában található meg, általában hetente egyszer szedik, és csak orvosi receptre kapható. A növekedési hormon injekciók azon felnőttek és gyerekek számára jóváhagyottak, akik hiánybetegségben szenvednek, vagy azok számára, akik szervátültetésen esnek át, vagy AIDS-hez kapcsolódó izomsorvadásuk van.

A cégek, melyek az STH pirulákat és porokat forgalmazzák, az állítják, hogy a termék ugyanazokat a hatásokat produkálja, mint az injekciós formula. De az STH csak akkor hatásos, ha beinjekciózzák.

A növekedési hormon lebomlik a gyomorban, hacsak nem injekciózzák. Magyarországon nem elfogadott az STH a súlycsökkenésre számtalan okból kifolyólag, beleértve a lehetséges inzulin-ellenálló képesség súlyosbítását, és más mellékhatásokat, és a hosszú távú, biztonsági kutatások hiányát.
Az egészséges felnőttek, akik STH-t szednek, kiteszik magukat az ízületi és izomfájdalmaknak, kar vagy lábdagadásnak, Carpalis-alagút szindrómának (olyan betegség, amely során valamely ideg nyomás alá kerül).

Az összegzés

Az STH használata súlycsökkentésre, testépítésre ellentmondásos. A növekedési hormon injekciókról úgy hiszik, csökkenti a zsírraktárokat, fokozza az izomnövekedést bizonyos mértékig, de a kutatások nem mutatták ki, hogy biztonságos és hatékony súlycsökkentési módszer lenne. Mígnem több kutatás bizonyítja a hosszú távú biztonságosságát és hatékonyságát az STH súlycsökkentőként való használatára, bölcsebb kerülni.

Sajnos, nincsenek mágikus fegyverek, ha a fogyásról van szó. Az egészséges súlycsökkenés kevesebb kalóriabevitelt jelent, amit fizikai tevékenységgel elégetsz. Spórolj inkább több gyümölcsre, zöldségre, és egy pár edzőcipőre.

(Sz.D. L - webmd)