hízás
#Táplálkozás

Mi okozza az elsőéves hallgatók súlygyarapodását?

2023.09.03.
4 perces olvasási idő

Amerikában az elsősök körülbelül 7 kg-ot híznak az egyetem első évében. Tanulmányok kimutatták, hogy a hallgatók átlagosan 1,5-4,5 kg-ot szednek fel az egyetem első két éve alatt. Ennek a súlygyarapodásnak a legnagyobb része az első év első szemeszterében jelenik meg. Vajon mi lehet ennek az oka?

Az orvosok attól tartanak, hogy azok a hallgatók, akik fokozatosan híznak, a jövőben is megtartják ezt a „szokásukat”, és ebből gondok adódhatnak a későbbiekben.

Az egyetem sok kísértés forrása

Egyedül vagy, azt eszel amit és amikor akarsz. Vacsira sült krumpli jégkrémmel, egy kis cukros és sós kényeztetés, hogy biztosítva legyen az üzemanyag a késő éjszakai tanuláshoz. Ezen kívül lehet hogy nem mozogsz annyit, mint a középsuliban.

Az egyetem a változás ideje, és az akklimatizálódás túlevést idézhet elő. Az evés néha az idegességre, honvágyra, szomorúságra vagy a stresszre adott válasz. Mindez az alkalmazkodás része, hogy eljöttünk otthonról az iskolába.

Aggódnom kellene a testsúly miatt?

Egy kis súlygyarapodás normális, ahogy egy kamasz teste nő és az anyagcseréje változik, de a gyors hízás problémává válhat.

Egészségügyi kockázatokat rejthet magában, ha a súlygyarapodás a test normál tartománya fölé jut. A túlsúlyos embereknek nagyobb valószínűséggel magas a vérnyomása, a koleszterinszintje, légszomj és ízületi problémák lépnek föl. A túlsúlyos fiatalok nagyobb valószínűséggel válnak felnőttként is túlsúlyossá.

Az egyetemi évek alatt a rossz táplálkozás és a testmozgás hiánya elindíthat azon az ösvényen, amely később szívbetegséghez, 2-es típusú diabéteszhez, elhízáshoz vezethet, és növelheti bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát.

Az egészségtelen ételek nem biztosítják a tápanyag egyensúlyt, amely szükséges ahhoz, hogy bírjuk az iramot az egyetemen. Feltűnhet, hogy alacsony az energiaszinted, nehezen koncentrálsz és gyenge a memóriád, ha csakis gyorskajákon, szénhidrátdús fogásokon élsz, és nem a teljes értékű, tápanyagban gazdag étkezéseket választod. A tanulmányok kimutatták, hogy a legtöbb hallgató nem eszi meg az ajánlott napi öt adag gyümölcsöt és zöldséget sem, ami a szervezet védekezőképességét is megtépázza.

Mi van, ha hízok?

Ne akadj ki, ha felkúszik pár kiló. Nézd meg mit eszel és mennyit mozogsz, és alakíts rajta. Egy felmérés során az első évesek 2 kilót híztak 12 hét alatt úgy, hogy a hallgatók csak 174 kalóriával ettek többet naponta. Tehát hanyagold a cukros üdítőket vagy az éjféli nassolást, és mozogj többet, így ismét a helyes úton leszel.

Csábító lehet a könnyű megoldást választani, például kihagyni étkezéseket vagy kipróbálni a legújabb, trendi diétát. Azonban ezek a módszerek nem segítenek hosszú távon megtartani a súlyod. A legjobb, ha apró változtatásokat vezetsz be az étrendedbe, amelyeket tudod, hogy képes vagy betartani.

Hogyan kerülhetem el a súlygyarapodást?

A súlygyarapodás legyőzésének legjobb módja a teljes megelőzés. A jó szokások, mint például a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás, az elegendő mennyiségű alvás nem csak a kilókat tartják távol, hanem segítenek abban is, hogy egészséges maradj, és elkerüld a jövőbeni problémákat. Néhány egyszerű gyakorlat alkalmazásával nagyban befolyásolhatod a mát és a jövőt.

Fontos az evéshez való helyes hozzáállás. Íme néhány egyszerű módja az ételhez való egészséges hozzáállás elsajátításának:

  • ne egyél, amikor stresszes vagy, miközben tanulsz vagy amikor tévét nézel
  • egyél lassan
  • rendszeres időközönként egyél, és próbálj meg egyetlen étkezést sem kihagyni
  • minél kevesebbet egyél két étkezés között, és kerüld a késő éjszakai nassolást
  • válassz tápláló ételeket
  • ha lehet, válaszd az alacsony zsírtartalmú termékeket, például a csökkentett zsírtartalmú tejet vagy salátaöntetet a teljes zsírtartalmú helyett
  • ügyelj az adagok méretére és az evésed sebességére (ne habzsolj)
  • ne repetázz
  • kerüld az automatákat és a gyorséttermeket
  • mindig legyen kéznél a szobádban egészséges nassolnivaló, például gyümölcs és zöldség, olajos magvak
  • helyettesítsd az üres kalóriás üdítőitalokat vízzel vagy lefölözött tejjel.

Tudd, hogyan állsz az ételhez. Ha azon kapod magad, hogy az étel vagy a súlyod lett a fixa ideád, vagy bűntudatot érzel amiatt, amit megettél, beszélj az orvosoddal vagy kérj tanácsot valakitől a hallgatói egészségügyi centrumban.

Tudj meg többet a táplálkozásról. Sok iskolában van táplálkozási tanácsadó. Ha a tiedben nincs, beszélgess valakivel a hallgatói egészségügyi szolgálat személyzetéből a táplálkozásról, és hogy milyen ételeket válassz az ebédlőben.

Életmódbeli változtatások a testsúly szabályozására

Néhány változtatás az életmódban segíthet szabályozni a testsúlyt:

Figyelj az alkoholfogyasztásra! A túlzott alkoholfogyasztás nem csak egészségügyi problémákhoz vezet, de a sörben és más alkoholos italokban sok kalória van, amely súlygyarapodást okoz. (Mit gondolsz, miért hívják sörhasnak a pocakot?)

A dohányzás is bűnös. Bár a cigaretta elnyomhatja az éhséget, a dohányzás megnehezíti a testmozgást. Még a szokásos tevékenységek is nehezebbnek tűnnek, mint például átsétálni a campuson vagy lépcsőzni. És akkor még nem is említettük a szív- és tüdő panaszokat, vagy a rák megnövelt kockázatát.

Sokan, akik abbahagyták a dohányzást, azt tapasztalták, hogy energikusabbak. Szóval harcolj testmozgással a plusz kilók ellen! Ha így teszel, elkerülheted a hízást, és könnyebben le tudod tenni a cigit. Ha abba akarod hagyni a füstölést, nem kell egyedül csinálnod. A hallgatói egészségügyi centrumban elirányíthatnak egy dohányzásról leszoktató programba vagy adhatnak tippeket, amelyek segíthetnek.

Végezz elég testmozgást! Kutatók megállapították, hogy azok a hallgatók, akik legalább háromszor mozognak egy héten, egészségesebbek, boldogabbak, mint azok, akik nem mozognak. Ezek az emberek az idejüket is hasznosabban tudják beosztani.

A testmozgás előnyeit nem olyan nehéz learatni, mint ahogy látszik. Próbálj meg 30 perc laza testmozgást belevinni a mindennapjaidba (sétálás, kocogás, úszás, edzés a tornateremben), és érezni és látni fogod az eredményét. Kereshetsz kerékpár vagy gyalogtúra ösvényeket, vagy beiratkozhatsz harcművészet órára. Sokakat motivál, ha rendszeresen kell bejárni az órákra.

Ha nem szereted a testmozgás szervezett formáit, akkor is tudsz minimum 30 percet mozogni naponta. Sétálj gyors tempóban a campuson ahelyett, hogy busszal mennél; használd a lépcsőt a lift helyett, vagy kerékpárral menj órára. Találj időt arra – ha csak néhány percet is itt-ott –, hogy felállj és nyújtózz, miután sokáig ültél.

Aludj eleget! A legújabb tanulmányok összefüggésbe hozták az elegendő alvást az egészséges testsúly megtartásával. Az alvás azért is remek, mert levezeti a túl sok evés miatt kialakult stresszt. Legyen elsődleges az alvás, és próbálj rendszeresen 7 vagy 8 órát aludni.

Néhány tipp, hogy a legtöbbet hozd ki az alvásból:

  • próbálj minden este ugyanabban az időben lefeküdni, és reggelente ugyanabban az időben felkelni
  • ne szundikálj túl sokat
  • kerüld a koffeint esténként
  • lefekvés előtt kerüld a testmozgást, a tévénézést, vagy a túl hangos zenehallgatást

A súlygyarapodás az egyetem első évében nem elkerülhetetlen. Lehetünk egyszer fent, egyszer lent, de néhány egyszerű változtatás a mindennapi rutinban segíthet kivédeni a túlsúlyt, és ugyanakkor testileg és szellemileg is egészségesek maradunk.

(Szerző: T.A., újságíró)