élelmiszer
#Táplálkozás

Élelmiszer-biztonsági tanácsok utazóknak

2010.08.18.
3 perces olvasási idő

Annak érdekében, hogy a remélt szép élmények helyett ne kellemetlen tapasztalatokkal, betegen térjünk haza, érdemes tájékozódni úticélunk higiénés, járványügyi helyzetéről, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, valamint a helyi szokásokról is.

Felkészülten indulj útnak!

Már előzetesen tájékozódj arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védőoltás, vagy betegségmegelőző célzattal gyógyszer szedése. Egyéni és meghatározott úticélra vonatkozó részletes tájékoztatást a háziorvosodtól, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézeteitől, és az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjától (Budapest IX., Gyáli út 3/A.) kérhetsz. A gyógyszertárban olyan sókeveréket is vásárolhatsz, mely hasmenés esetén vízben feloldva segíti a víz- és ásványi anyag utánpótlást.

Az élelmiszer, víz eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. A
tünetek néhány nap alatt csaknem mindig maguktól rendeződnek, gyógyszert szedni nem szükséges, hasmenés elleni tüneti szerek és antibiotikum szedése nem indokolt, sőt késleltethetik a gyógyulást. Amennyiben a tünetek két-három nap alatt sem múlnak el, a hasmenés gyakori, vagy véres, valamint hányás és/vagy láz kíséri, orvoshoz kell fordulni. Ha ez nem lehetséges, az otthonról hozott, orvos által javasolt gyógyszer jól jöhet, szedését meg kell kezdeni.

Fontos a folyadék isMoss kezet minden étkezés előtt!

  • Az utazócsomagba mindig kerüljön szappan, vagy kéztörlő, kézfertőtlenítő kendő.
  • Étkezés előtt moss kezet! Csak tiszta kézzel nyúlj ételhez, vagy szalvétával fogd azt meg.
  • Rossz higiénés körülmények között az evőeszközt is töröld át, az étel tányérral érintkező alsó rétegét ne fogyaszd el.

A gyomorrontást, ételmérgezést ugyanis baktériumok, vírusok okozzák. Ezek az ételre és szervezetünkbe szennyezett kézzel is bekerülhetnek, amit alapos kézmosással megelőzhetünk.

Óvatosan a csapvízzel!

Utazás előtt tájékozódj a higiénés viszonyokról, és arról, iható-e a csapvíz. Ha a nem biztonságos, ne igyál belőle, még fogmosásra se használd. Soha ne igyál utcai csapból, szökőkút vizéből. Vigyél magaddal vízforralót, vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert. A palackozott italok, ha előtted nyitják fel, általában biztonságosak. Gondolj azonban arra is, hogy a dobozos italok szájunkhoz érintett fedele szennyezett, fertőzött lehet. Ne kérj, ne fogadj el jeget az italodba. A gyomorrontást, ételmérgezést okozó baktériumok, vírusok a vízben és a jégkockán is jelen lehetnek.

Alaposan hőkezelt (átsült, megfőtt) ételeket fogyassz!

  • Fogyassz frissen készült, forrón tálalt ételt! Ez gyakorlatilag biztonságos, még utcai árusnál is.
  • A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek veszélyesek lehetnek.
  • A legyek által „látogatott”, nem tiszta edényben tálalt ételt ne fogadd el.
  • A gyümölcsöt tiszta késsel hámozd meg. Ha nem lehet meghámozni, ne fogyaszd el. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: „hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott”! A saláták, előre szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek veszélyesek lehetnek.
  • Ne fogyassz nyers, vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételt (majonézes termékek, egyes
    mártások, desszertek). A főtt tojás biztonságos, de a tojásrántotta fogyasztása kockázatos lehet.
  • Nyers kagylót ne egyél! Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. A hal- és
    kagylófajták fogyaszthatóságát illetően tájékozódj helyi lakosoktól.
  • Ne vásárolj ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot!
  • Ne fogyassz pasztőrözetlen tejet, tejterméket!

A gyomor-bélrendszeri fertőzést okozó baktériumokat, vírusokat, egyéb mikrobákat a sütés, főzés, forralás gyakorlatilag elpusztítja, ezért biztonságosnak tekinthető minden frissen készült, forrón tálalt étel. A későbbi langyos tárolás során azonban a mikrobák felszaporodnak, így a több óráig szobahőmérsékleten tárolt készételek jelentik a legnagyobb veszélyt. Gyakran találhatók kórokozók pasztőrözetlen tejben, zöldségeken, gyümölcsökön, salátákon, fagylaltban is.

Teendők, ha megtörtént a baj

Legfontosabb már az első tünetek megjelenésétől kezdve a folyamatos folyadék- és sópótlás. A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, egyben az elvesztett anyagokat is pótolja szükség esetén a következő recept alapján könnyen elkészíthető oldat: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot tegyél egy liter vízbe, majd minden hasmenés, hányás után igyál belőle lassan 1-2 dl-t (két év alatti gyermek ½ -1 dl-t.).

Ha bármilyen szokatlan tünetet észlelsz, fordulj orvoshoz! Ha külföldön jártál, ne felejtsd el megemlíteni az orvosnak, merre járált, ez segítheti a diagnózist és a kezelés hatékonyságát.

(Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal)