reggeli
#Táplálkozás

Reggeli lezsírozva...

2023.02.20.
1 perces olvasási idő

A „reggelizz, mint egy császár, ebédelj, mint egy király, és vacsorázz, mint egy koldus” old school tanács napjainkban, amikor a táplálkozási és diétás elvekkel Dunát lehetne rekeszteni, elég fapadosan hangzik, ám amerikai kutatók legfrissebb eredményei alapján úgy tűnik, a népi bölcsesség megint valami örök érvényű igazságra bukkant…

Aki hosszú távon is szeretné megőrizni karcsúságát, annak ajánlatos a zsírokban gazdag reggeli fogyasztása, ám estére annál zsírszegényebb koszt javasolt – hangzik amerikai kutatók aktuális intelme.

A mondás legalábbis az étkezések zsírtartalmára vonatkoztatható – állapították meg egerekkel végzett kísérletek után a University of Alabama kutatói. A tudósok elmélete szerint a kisállatok esetében működő táplálkozási megállapítások az emberek esetében is helytállóak. Ezek szerint a zsírokban bővelkedő reggeli különösen hatékony zsírégetési folyamatokat indít be szervezetünkben, amelyek egész nap éreztetik hatásukat.

Testünk eközben másfajta égetési műveletekbe is kezdhet, amennyiben másfajta tápanyagot, például szénhidrátot kap. De amennyiben szénhidrát fogyasztással kezdődik a nap, az anyagcsere már kevésbé bizonyul flexibilisnek, a zsírégetési folyamat elmarad.

A kutatók a kísérletben (nem önként) résztvevő egereknek különböző összetételű étkezéseket rendeltek el: az egyik csoport reggelire magas zsírtartalmú, vacsorára viszont szénhidrátban bővelkedő kosztot kapott; a másik csapat ugyanezen étlap szerint étkezett, ám a reggeli és vacsora helyet cserélt.

Néhány hét elteltével mindkét rágcsálócsoportnál vizitet tartottak a kíváncsi tudósok, s megállapították, hogy a zsíros reggelit fogyasztók esetében nem tapasztalható negatív egészségi változás, anyagcseréjük tökéletesen működött. Ezzel szemben a szénhidrátokat reggelizők látványos hízásnak indultak, s az ő esetükben más, az elhízásból adódó tünetek is jelentkeztek, többek között a diabétesz előszobájának számító glükóz intolerancia.

A szakemberek szerint azon állatok szervezete, akik reggelire sok szénhidrátot kaptak, szénhidrát-égetésre rendezkedett be aznapra, s a nap végén elfogyasztott zsírokat egyszerűen nem tudta lebontani, hanem elraktározta azokat.

A zsírokat reggelizők ezzel szemben zsírégetéssel indították a napot, ám a jelek szerint ez nem zárja ki azt, hogy a későbbiekben más anyagokat, így a szénhidrátot is fel tudták dolgozni.

A tudósok szerint a megállapításokat az emberek táplálkozása során is alkalmazni lehet: az egy napon elfogyasztott, többféle összetételű táplálékot akkor tudja szervezetünk a legjobban kezelni (és nem elraktározni), ha a reggeli viszonylag sok zsírt tartalmaz – hangsúlyozzák a kutatók az International Journal of Obesity című folyóirat oldalain megjelent összefoglalójukban.

(KamaszPanasz - fitforfun.de)