stressz
#Táplálkozás

Stresszcsökkentő ételek

2015.05.08.
3 perces olvasási idő

A stresszcsökkentő diéta fontos eszköze lehet a nyugodt életnek. A túl nagy nyomás kedvölő és egészségtelen. Persze sok módja van a stressz elkerülésének, leküzdésének - jó stratégia lehet például a következő ételek fogyasztása.

Hogyan működnek?

Az ételek a stressz ellen rengeteg módon tudnak küzdeni. Egyes ételek, mint például egy tál meleg zabpehely egyszerűen a szerotonin szintedet növelik a szervezetedben. Más ételek javítják a kortizol- és adrenalin szintedet, így a stresszhormonok sokkal később veszik át az irányítást a tested felett. Végül a tápláló étrend ellensúlyozza a stresszhormonokat, mert erősítik az immunrendszeredet és csökkentik a vérnyomásodat. Tudod, hogy milyen ételek tartoznak ide?

Összetett szénhidrátok

A szénhidrátok minden fajtája az agyadat több szerotonin termelésére biztatják. Ha folyamatosan látod el velük a testedet, akkor kisebb az esélyed a stresszre. Jó választás a teljes kiőrlésű gabonapelyhek, kenyerek és tészták, csak úgy, mint a zabpehely. Az összetett szénhidrátok emellett segítenek stabilizálni a vércukorszintedet is.

Egyszerű szénhidrátok

A dietetikusok általában nem ajánlják a tiszta és egyszerű szénhidrátok fogyasztását – ezt az édességekben és szénsavas üdítőitalokban találhatod meg. Bár ezek nem túl egészségesek, mégis enyhítik a stressz okozta ingerlékenységet. Az egyszerű cukrok gyorsan emészthetőek, hiszen szterotonint tartalmaznak.

Narancs

A narancs igen ismert a magas C-vitamin-tartalmáról, amiről pedig jól tudjuk, hogy erősíti az immunrendszerünket. Az immunrendszerünk pedig segít a stressz-hormonok elleni küzdelemben. Hogyha egy különösen stresszes élmény közeleg, érdemes enni egy narancsot. Egy kutatásból kiderült: azoknak az embereknek, akik 3000 milligramm C-vitamint fogyasztottak egy stresszes esemény előtt, a vérnyomásuk és a kortizol-szintjük majdnem normális maradt.

Spenót

Popeye sosem stresszelt – talán a spenót magas magnézium-tartalma miatt. A magnézium segít szabályozni a kortizolszintet, és segít abban, hogy ne merüljünk ki, amikor nyomás alatt vagyunk. A túl alacsony magnéziumszint fejfájáshoz és kimerültséghez vezethet, így a stressz esélyét is növelheti. Egy adag spenót hosszú ideig ellát a szükséges magnéziummal, de ha nagyon nem szereted, a szójabab és a lazac is magas magnéziumtartalommal rendelkezik.

Zsíros halak

Hogy rendben tartsd a kortizol- és adrenalinszintedet, barátkozz meg a zsíros halakkal. Az Omega-3 zsírsavak, melyeket a lazacban vagy a tonhalban találhatsz, megvédenek a stresszhormonoktól, illetve a szívbetegségektől. Hogy egészséges maradj, fogyassz ilyen halakat legalább kétszer egy héten!

Fekete tea

Kutatók kimutatták, hogy a fekete tea igen gyorsan segít legyőzni a stresszes helyzeteket. Egy kutatás során kiválasztott emberekkel 6 héten keresztül naponta 4 csésze fekete teát itattak, míg a többiekkel sima teát. A fekete teát fogyasztók sokkal nyugodtabbnak érezték magukat stresszes szituációk után, mint a többiek. A kávé is segít rendben tartani a kortizolszintedet.

Pisztácia

A pisztácia úgy hat a szervezetedre, hogy enyhíti a stresszhormonok hatását. Az adrenalin emeli a vérnyomást, és ezáltal emeli a szívroham esélyét. Ha minden nap eszel egy kis pisztáciát, akkor csökkented a vérnyomásodat.

Avokádó

Az egyik legjobb módja a magas vérnyomás megelőzésének az, ha elég káliumot viszel be a szervezetedbe – és egy fél szelet avokádó több káliumot tartalmaz, mint egy nagyobb banán! Guacamoleként fogyasztva pedig segít megakadályozni, hogy stresszes helyzetekben magas zsírtartalmú ételekhez nyúlj.

Mandula

A mandula rengeteg számodra hasznos vitamint tartalmaz. Ilyen az E-vitamin, ami az immunrendszeredet erősíti, és a B-vitamin, ami segít nyugodt maradni stresszes helyzetekben. Hogy egészséges és stresszmentes életet élj, ropogtass el belőle egy negyedcsészényit minden nap!

Nyers zöldségek

A ropogós, nyers zöldségek hatékonyan veszik fel a harcot a stressz ellen. Egy adag nyers zeller- vagy répaszelet segíthet elkerülni a fejfájást is!

Alvás előtti nasi

Az alvás előtt fogyasztott szénhidrát segíthet megtartani a szerotonin-szintedet, illetve jobban is alszol tőle. A nehéz ételek fogyasztása elalvás előtt viszont gyomorégést idézhetnek elő, ezért válassz valami könnyebb ételt, mint például a lekváros pirítóst!

Tej

Elalvás előtt jót tehet egy pohár langyos tej is. Kutatók kimutatták, hogy a kalcium segít megelőzni az izomgörcsöket, és csökkenti a feszültséget, így a menstráuciód alatt is hatásos lehet. A dietetikusok általában az alacsony zsírtartalmú tejet ajánlják.

Gyógynövényes kiegészítők

Rengeteg gyógynövényes cseppet, tablettát és szert találhatsz, ami a stressz ellen veszi fel a harcot. Az orbáncfű tűnik a leghatásosabbnak, ám még több kutatás kell, hogy kimutassák igazán hatásosnak mondhatóak-e ezek a szerek.

Mozgás!

A fent említett diéta mellett sokat segíthet, ha rendszeresen mozogsz. Az aerobic gyakorlatok a leghatásosabbak, mert a véredben keringő oxigén olyan anyagokat termel benned, amelyektől boldogabb leszel. A legjobb hatás érdekében mozogj 30 percet háromszor-négyszer egy héten!

Gy.A. (webmd)

Kapcsolódó címkék

evés