fogyókúra
#Táplálkozás

12 fogyókúra hiba és azok elkerülése

2010.01.02.
3 perces olvasási idő

A fogyókúra hibák befolyásolhatják a súlyodat. Szimpla fogyókúra hibák is könnyen kisiklathatják az erőfeszítéseidet azért, hogy felvedd a kedvenc farmered. Hogyha a mérleg beragadt, vagy a súlyod leugrik és egyből vissza, akkor lehet, hogy te is elköveted valamelyiket ezek közül a hibák közül.

Megbízol az összeomló fogyókúrákban

Ha eldöntöd, hogy 10 kilót gyorsan leadsz, akkor összeomló fogyókúrát végzel. Valószínűleg az a terved, hogy semmit sem eszel egész nap, maximum grapefruitot és káposztalevest. Lecsökkented a napi kalória beviteledet 1000 alá – és igen valószínű, hogy súlyt fogsz leadni. De amikor nagyon kevés kalóriát viszel be minden nap, akkor arra edzed az anyagcserédet, hogy lassuljon. Amikor véget ér a fogyókúrád, egy olyan tested lesz, ami sokkal lassabban égeti a kalóriákat – és gyorsabban veszi fel a súlyt – mint valaha.

A reggeli kihagyása

Azt hiheted, hogy ezzel rengeteg kalóriát spórolsz meg, de a végeredmény csak kielégíthetetlen étvágy lesz a nap további részében. Ez könnyen meg nem tervezett nassoláshoz vezethet az irodában, vagy hatalmas adag ebédhez, ami valójában növeli a kalória bevitelt. De a fehérjében és rostokban dús reggeli csökkentheti az étvágyadat a nap további részére is. Valójában kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik rendszeresen reggeliznek minden nap, sokkal könnyebben érhetnek el egy állandó, egészséges testsúlyt.

Nassolás

Lehet, hogy minden étkezésnél pontosan kiszámolod a kalória beviteledet, de mi van a köztük lévő nassolásokkal? Ott van az asztalodon egy csomag sósperec, egy szelet torta az irodai bulin, vagy a gyereked fagyijának tölcsére. Ezek a nem tudatos nassolások felhalmozódnak és szabotálni tudnak egy jól megtervezett diétát is. Ha komolyan veszed a kalória beviteled kiszámítását, akkor jegyezz fel minden egyes falatot.

Csak semmi nassolás!

Amíg a nem tudatos nassolás úszógumikhoz vezet, addig a tudatos nassolás meglepő módon az ellentétjét is kiválhatja. Azok az emberek, akik többször esznek keveset és mellette néha elrágcsálnak valami finomságot, könnyebben tudják kordában tartani az éhségüket és súlyukat. A rágcsálnivalók nem hagyják leállni az anyagcserédet, főképpen, ha fehérjedúsak. A mogyoró például nagyon jó választás, gazdag fehérjetartalommal rendelkezik és a kutatások kimutatták, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak mogyorót soványabbak azoknál az embereknél, akik nem.

Alacsony zsírtartalmú termékek

Az alacsony zsírtartalmú termékek nagy szerepet játszhatnak a fogyókúrád során. De emlékezz rá, hogy az alacsony zsírtartalom nem egyenlő az alacsony kalóriával és ez nem jogosít fel kétszer vagy háromszor akkora adagok elfogyasztására. Ha alacsony zsírtartalmú tortával halmozod fel a tányérod, akkor valószínűleg több kalóriát fogsz bevinni, mint ha egy kisebb szelet hagyományos tortát ennél meg. A legegyszerűbben úgy tudhatod meg mennyi zsírt, fehérjét és kalóriát tartalmaz az étel, ha megnézed a táplálkozási címkéjét.

Túl sok kalória kortyolgatása

Miközben számolgatjuk a kalóriákat, sokunk figyelmét elkerüli az italokban lévő kalória. Nagy hiba, amikor azt fontolgatod, hogy egy finom kávéban vagy alkoholos italban több mint 500 kalória van. A gyümölcslevekben és üditőkben lévő kalóriák is gyorsan összeadódhatnak. Ami a legrosszabb, hogy az italokban lévő kalóriák nem csillapítják az éhséget. Hidd el, nem fogsz kevesebbet enni miután elfogyasztottál egy kalóriadús italt.

Túl kevés víz fogyasztása

Ez az egyik leggyakoribb hiba a fogyókúrák során. A víz elengedhetetlen a kalóriák égetésében. Ha nem fogyasztasz elég vízet, könnyen dehidratált lehetsz, az anyagcseréd lelassul és ez lassítja a súly leadását is. Kutatások kimutatták, hogy azok a felnőttek akik minden nap 7-8 pohár vízet megisznak, sokkal több kalóriát égetnek, mint mások. Szóval próbálj meg minden étkezés mellé elfogyasztani legalább egy pohár vizet.

Tejtermékek mellőzése

A tej, sajt és jégkrém tabu nagyon sok fogyókúrázó számára, de a tejtermékek mellőzése nem kívánt eredményekhez vezethet. Kutatások kimutatták, hogy a test kevesebb zsírt termel ha elegendő a kalcium bevitel, és többet termel ha nincs meg a kellő kalcium bevitel. Az is bebizonyosodott, hogy a kalcium kiegészítőknek nincs meg az a jó hatása, ami a tejtermékeknek igen - tehát valószínűleg más hasznos összetevők is vannak a tejtermékekben. A diétaspecialisták azt javasolják, ragaszkodjunk az alacsony zsírtartalmú tejhez, sajthoz és joghurthoz.

Gyorséttermi finomságok

Jó alkalom lehet egy fárasztó nap után, rendelhetsz salátát vagy más egészséges dolgot. De ha már egyszer ott vagy, ellen tudsz állni a turmixnak vagy más finomságoknak? És ha már egyszer megengeded magadnak ezt, akkor akár szokássá is válhat. Egy hosszú távú kutatás kimutatta, hogy azok az emberek, akik hetente legalább kétszer fogyasztanak gyorséttermi ételt, átlagosan 4,5 kilóval nehezebbek azoknál, akik maximum egyszer.

Napi mérlegelés

A napi mérlegelés csak frusztrációt okoz és nem szolgál semmilyen használható információval. Sokkal fontosabb egy hosszú távú irányvonalat célba venni, és mondjuk hetente megnézni a testsúlyodat. Ha mondjuk az a célod, hogy hetente 0,5 vagy 1 kilót veszíts, akkor elégedetten nézheted a mérleg állását hétvégén. Az eredmény sokkal kielégítőbb lehet, mint a minden napi aggódás a súlyingadozások miatt.

Irreális célok kitűzése

Ha mondjuk eldöntöd, az első héten le fogsz adni 10 kilót, akkor már előre kudarcra vagy ítélve. Ha viszont tudod, hogy nem vagy képes erre, akkor sosem fogod a fogyókúrát az első helyen kezdeni. Ha fogyókúrázol és minden héten veszítesz 2,5 kilót, az "ünneplés" helyett csak letört leszel, amiért nem sikerült elérni a célodat. Az alapvető célod egy sikeres fogyókúra legyen. Ha úgy érzed nem tudod mi is lehet reális cél számodra, keress fel egy diétaspecialistát.

A testmozgás elkerülése

Amikor nem végzel elegendő testmozgást, akkor a legalapvetőbb dolgot hagyod ki a diétádból. Ha elég aktív vagy, akkor sokkal több olyan ételt fogyaszthatsz amit igazán kedvelsz - és emellett továbbra is tudsz súlyt leadni. A kulcs az, ha megtalálod azt a testmozgást, amit a legjobban kedvelsz. Ha a futógép unalmas, próbáld ki az úszást, táncot, biciklizést vagy ping-pongozást, bármit ami több kalóriát éget, mint a gyaloglás. Tölts el több időt testmozgással, amíg megtalálod az igazán neked valót.

(Ő.B.)