táplálkozás
#Táplálkozás

Táplálkozási zavarok és következményeik

2014.06.16.
1 perces olvasási idő

A férfiak többsége csak legyint, ha a táplálkozási zavarokról hall. Bár a táplálkozás leggyakoribb zavaraiban - az anorexiában és a bulimiában - valóban elsősorban nők szenvednek, egyes rendellenességek éppen a férfiakat veszélyeztetik leginkább.

A teljesség igénye nélkül a táplálkozási zavarok felsorolásánál az anorexián és a bulimián kívül meg kell említeni más rendellenességeket is, amelyek kevésbé gyakoriak, ám hasonlóan súlyos következményük lehet.

Inverz anorexia

Az inverz anorexia egy inkább férfiaknál leírt táplálkozási rendellenesség. Jellemzője, hogy a betegek a rendszeres testmozgás, izomfejlesztés, kalóriadús ételek fogyasztása ellenére a tükörbe nézve soványnak és gyengének látják magukat.

Az elégedetlenség további, szélsőséges sportteljesítményekre, esetleg szerhasználatra serkenti őket, amely végül ördögi körré válik körülöttük.

Ortorexia

Az ortorexia nervosa egy újonnan definiált táplálkozási rendellenesség. Lényege, hogy az egyén egy diétát képtelen befejezni, egyre merevebb szabályokat állít fel magának, ezáltal az ételek jelentős részét fokozatosan száműzi az életéből. A biotermékek, vitamin kapszulák, szénsavmentes ásványvizek, az egészséges(nek gondolt) életmód feltétlen hívévé válik.

Naponta több órát tölthet az étkezés tervezgetésével, de az ételek élvezeti értéke nem érdekli. Élettere beszűkül, kerüli azokat a helyzeteket, ahol más ételeket is fogyasztania kellene, így akár társadalmilag izolálódik. Úgy véli, ezek az ételek árthatnak neki, a diéta az egészségesség illúziójával álltatja. Gyökereit szintén pszichés okokban kell keresni, pszichoterápia segíthet.

Drunkorexia

A drunkorexia hátterében a fiatal nőkre nehezedő nyomás áll, mely elvárja, hogy adott alkalmakkor igyanak, ám maradjanak vonzók, karcsúak. Lényege, hogy a szilárd ételeket mellőzik, a szükséges kalóriamennyiséget alkohollal juttatják a szervezetbe.

(WEBBeteg)