zsírégetés
#Táplálkozás

A hatékony zsírégetés

2014.02.23.
1 perces olvasási idő

A közhiedelem szerint csak a zsírbevitelből alakul ki raktározott zsír az emberi szervezetben. Ez nem így van. A zsír egy univerzális raktározó anyag az állatvilágban, így az emberi szervezet is így alakult ki az evolúció során.

Miért pont a zsír? Mert a tárolásához nincs szükség hidrátburokra, azaz vízre, könnyen nagy mennyiségű energia szabadul fel belőle, könnyen mobilizálható.

A zsír abból a szempontból is univerzális raktározó anyag, mert a fehérjék, a szénhidrátok is könnyen át tudnak zsírrá alakulni, amennyiben feleslegben kerülnek a szervezetbe.

A zsírbontás

A fogyókúra során a szervezet úgy reagál az energiabevitel csökkentésére, hogy elsősorban állandó szinten akarja tartani a vércukrot, ezért azt próbálja minden áron, más anyagokból pótolni.

Ennek egyik módja az, hogy bizonyos sejtekben a glükóz csak részlegesen bomlik le, ilyen például a vörösvértest, vagy a bőr és a kötőszövet egyes sejtjei, illetve bizonyos típusú izomsejtek.

A glükóz lebomlásából származó anyagok a májba kerülnek, és a máj glükózt szintetizál belőlük, ez a glükóz-újraképződés folyamata, mely energiaigénye nagy. Az energiát a zsírszövetből felszabaduló, a májban oxidálódó zsírsavak biztosítják.

A másik mód az, amikor aminosavakból képződik glükóz, az aminosavakhoz azonban a fehérjéket le kell bontani, vagyis ilyenkor, éhezésben fehérjebontás indul meg. Ez a folyamat azonban nem tartható fenn hosszú ideig, mert akkor a szervezetnek le kellene bontania saját izomfehérjéi nagy részét.

Az alternatív stratégia

A máj hosszú éhezésben a zsírsavakból ún. ketontesteket szintetizál, melyek alternatívát jelentenek a glükózzal szemben. A ketontestekkel az agy energiaellátásában ki lehet váltani a glükózt, és így az éhezés hónapokon át tarthat. Súlyt csakis úgy veszíthetünk, hogy kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetbe, mint amennyit elhasználunk. A kevesebb kalória azt jelenti, hogy a szervezet tartalékaiból kell, hogy fedezze az energiakülönbséget.

Valódi fogyást a zsírszövet mennyiségének csökkenése jelent. Ha csökkentjük a szénhidrátbevitelt, a szervezetnek aminosavakból kell glükózt szintetizálnia, ami energiaigényes folyamat, és a zsírégetésből felszabaduló energia terhére lehet megoldani. Ilyenkor azonban olyan mennyiségű fehérjét kell bevinni, hogy a súlyvesztés ne járjon az izomszövet tömegének csökkenésével!

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy zsírbontás csak a kalóriabevitel csökkentése és szénhidrátmegszorítás mellett lehetséges, de emellett fontos odafigyelni a megfelelő fehérjebevitelre, mert ez fedezi az aminosavakat, melyekből glükóz keletkezhet a zsírsavbontásból származó energia felhasználásával. Mellette a fizikai aktivitás „katalizálja” a folyamatot, enélkül a zsírbontás nehezebben indul be.

(Dr. Boros Miklós Vital Balance Életmód Központ)