nyári munka
#Suli, munka

Nyári munka: fontos a jó megjelenés

2010.07.22.
2 perces olvasási idő

Nyári munkán gondolkozol? A mostani nyáron ez bizony egyike a legfontosabb kérdéseknek. Pontosabban nem is ez, hanem az, hogy hogyan tudunk megfelelő nyári munkát találni. Ugyanis jelenleg a gazdasági válság miatt nagyon nehéz bármiféle állást is találni a felnőtteknek is, nem hogy még a diákoknak.

A nyári gyakorlatok

Néhány cég és vállalat nyaranta lehetőséget biztosít szakmai gyakorlatra olyan diákok számára, akik hajlandóak nyáron dolgozni és tanulni. A gyakorlatok egy része fizetős, azonban általánosságban a gyakorlat lényege nem a pénzszerzés, hanem a szakmai rutin elsajátítása.

Ha jól csinálod a munkád, lehet, hogy következő nyáron már egy állandó vagy időszakos munkát ajánlanak neked. Egyébként az ilyen gyakorlatok jól mutatnak a referenciáid között is. Később ugyanis, ha már elvégezted az iskolát, ilyen ajánlások segítségével, majd könnyebben jutsz álláshoz.

Kezdd azzal, hogy kérdezősködsz! Kérdezd meg szüleid, rokonaid, hogy nincs-e valamilyen munka náluk, amely a te leendő munkáddal kapcsolatos. Ha hajlandó vagy dolgozni ingyen is, akkor talán megcsinálhatod a te saját kis posztodat a család, vagy egy közeli rokon cégében. Ha azonban erre nincs lehetőség, böngészd át a környék cégeinek honlapjait, hátha valahol szükség van gyakornokokra.

Csak biztonságosan! Az internetes melókeresés

Amikor az interneten keresel munkát, legyél biztos abban, hogy mindig megfelelően informálsz egy felnőttet, legjobb, azonban ha a szüleidet. Ha eldöntötted, hogy egy állásinterjúra szeretnél elmenni, mindig mutasd meg az iskolai tanácsadónak vagy szüleidnek. Soha ne menj el úgy egy interjúra, hogy egy felnőtt ne tudjon róla! Ugyanis gazdasági válság miatt sajnos megnövekedett az átverések száma.

Munkák, amiktől nem árt óvakodni

Vannak olyan munkák, amik egyszerűen nem tiniknek valók. Ilyenek például azok a típusú melók, amelyek este igényelnek nagy jelenlétet, ugyanis ilyenkor könnyen veszélynek teheted ki magad. Támadások, rossz környék, egyedüli hazamenetel és akkor még a munkahelyről nem is beszéltünk, ahol szintén számtalan veszély leselkedik a tapasztalatlan tinikre.

A nemzetközi szervezetek arra is figyelmeztetnek, hogy ne vállaljunk olyan munkát, ahol nehéz gépeket kell kezelni, vagy vezetni, vagy ahol nehéz fizikai munkát végeztetnek velünk. És nem árt, ha kerüljük a házalós ügynökösködést is!

Ismerd a törvényt!

A törvény egyértelműen leírja, hogy pontosan mennyi időt lehet egy tininek, naponta avagy hetente dolgoznia. Bár a törvények változhatnak, de általánosságban a tiniket nem szabad reggel 7 óra előtt és este 9 óra után dolgoztatni. Az aktuális törvényekről kérdezd meg az iskolai tanácsadód, ő bővebb felvilágosítást fog adni! Ezután, pedig ha ismered jogaid, nyugodtan vállalhatsz munkát, hisz a főnöködnek, ha tetszik, ha nem, be kell majd tartania e szabályokat!

Érkezz meg!

Győződj meg arról, hogy a munkahelyed megfelelő távolságban van-e. A legjobb, ha oda tudsz menni gyalog vagy busszal. Ha azonban már van jogosítványod, mehetsz autóval is. Ekkor azonban figyelj, hogy mindig pár perccel előbb érkezz a munkaidőd kezdeténél, különösen az első pár napban!

Az interjú

Hogyan is néz ki egy interjú? Tévedés, hogy itt csakis az előző munkahelyi tapasztalataid és az egyéni képességeid számítanak. A cégek szeretnének egy olyan munkatársat, aki gyorsan és tisztán gondolkodik, aki jó benyomást tud tenni az ügyfelekre, aki jól kommunikál és csak ezen felül jön a szakmai képzettség. A hozzáállásod és a kinézeted egyaránt hozzájárul az elbírálásod sikerességéhez, különösen most, amikor a munkaerőpiac nagyon zsúfolt.

Két dolog, amire nem árt, ha emlékszel:
Öltözködj igényesen! Fontos, hogy ne nézz ki túl hétköznapian. Ne viselj szandált, vagy farmert, még akkor sem, ha a sarkon fogsz fagyit gombócozni! Ha nem vagy biztos abban, hogy hogyan öltözz fel egy interjúra, kérd szüleid segítségét!

Kutass! Te tudod, hogy mit szeretnél – egy munkát. De nézz utána, hogy az adott cég mit vár el tőled! Nem árt tudnod pár szót a vállalatról! Keresgélj az interneten, a vállalati tervektől egészen a vásárlók, megrendelők és munkatársak reakciójáig! Készülj fel, majd pedig az interjú során finoman használd a megszerzett tudást!

Miért a nyári meló, az önkéntesség vagy a szakmai gyakorlat?

Legyen szó a nyári munka bármelyik fajtájáról, kétségkívül ezek a munkák a legjobbak arra, hogy felkészülj a középiskola, vagy a főiskola utáni életre. Nagyon sok hasznos és alapvető információt tanulhatsz meg a különféle munkáid során. Nem beszélve a rutinról, és a speciális ajánlásokról, amelyeket ezek alatt a hónapok alatt szerezhetsz!

(Cs.B.)

Kapcsolódó címkék