Főoldal / EGYÉB / Okostelefonok okos diagnózisokkal
  2010-01-15

Okostelefonok okos diagnózisokkal

A mobiltechnika rohamos fejlődése számos új lehetőséget hordoz magában. Bár ezek a szolgáltatások nálunk még nem igazán elérhetőek, elterjedésük nagy valószínüséggel nem sokáig várat magára. Ime egy példa az egészségügy területéről.

Kutatók szerint a CT képek iPhone-on keresztül küldve is eléggé tiszták a diagnózishoz.

- hirdetés -

Hasi fájdalmad van, így a fiatal orvos vakbélgyulladásra gyanakszik. De még nem biztos az általa felállított diagnózisban – ezzel az alkalmazással biztos lehet!

De hogyan?

Van egy alkalmazás iPhoenokra, aminek segítségével CT-vel készült képeket küldhettek egymásnak, mindössze 19.99$ - ért. A kutatók szerint az esetek 99%-ában helyes volt a diagnózis, és ráadásul nem is muszáj iPhone az egészhez, a kutatók vezetője, Elliot Fishman szerint bármilyen okos telefon megteszi.

„Azt ígérjük, hogy bárhonnan bármit meg tudunk nézni” – nyilatkozott Fishman. „Ha gyorsabban állapítják meg a diagnózist, kezelni is gyorsabban lehet.”

CT képeket iPhone-on!

A vizsgálat alatt a kutatók CT képeket küldtek 25 vakbélgyulladás-gyanús betegről 5 radiológiai rezidensnek. Ezt követően telefonon keresztül kellett megállapítani a diagnózist, az alapján, amit láttak. Csak egy helytelen megállapítás született, és a többi rezidens helyesen állapította meg a vakbélgyulladást és az igényelt kezelést.

Még nem végleges az alkalmazás, de 1-5 perc alatt részletes képeket lehet küldeni bármilyen okos telefonon, úgy hogy ez egy helyes diagnózishoz vezessen. Ráadásul ha továbbfejlesztik, még abban is segíthetik a pácienst, hogy egy másik orvostól kérjen minél hamarabb konzultációt.

Ez mindenki szerint egy olyan terjesztési módszer, amely megkönnyíti a döntéshozatalt, ráadásul a képek mobilon való küldése lehetővé teszi az azonnali konzultációt és diagnózist, bármilyen messze is van a doktor a pácienstől.

(Gy.A. - WebMD)