Főoldal / DROG, CIGI, ALKOHOL / Állj le a dohányzással! Stoptober a KamaszPanaszon
  2014-10-06

Állj le a dohányzással! Stoptober a KamaszPanaszon

Valaha talán még divatosnak és menőnek gondoltad, ha rágyújtasz, mára viszont a rabjává váltál. Ma már szeretnél megszabadulni a függőségtől, de nem sikerül? A KamaszPanasz csatlakozott a Stoptober nevű nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek keretében minél több embert szeretnének átsegíteni a leszokás időszakán, hogy végül egy dohánymentes, egészségesebb életet élhessenek.

- hirdetés -

A dohányzás az egyik legveszélyesebb szokásunk

A dohányzás többek között szív- és tüdőbetegségeket, szívinfarktust, agyvérzést, idült obstruktív Állj le a dohányzással! Stoptober a KamaszPanaszonlégúti betegséget (COPD), tüdőtágulást és rákot okozhat. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a cigaretta esetében a filter sem igazán csökkenti a káros hatásokat. A dohányzás okozhat ajak-, szájüreg-, gége-, valamint nyelőcsőrákot, nikotintartalma miatt okozója lehet még hasnyálmirigy- és veseráknak is. A dohányzás okozza a daganatos halálesetek 25%-át. Ezeken túl okozhat még légzőszervi betegségeket, hörgőgyulladást, asztmát is.

Ma a világon mintegy 1,22 milliárd ember dohányzik. A 13-15 éves kamaszok körülbelül 20 százaléka szív cigarettát, és az előrejelzések szerint a dohányzásra kamaszkorukban rászokó emberek fele még 15–20 évig fog cigarettázni. Az adatok szerint a világon előforduló 58,8 millió halálesetből 5,4 millió függ össze a dohányzással, és a 20. század folyamán 100 millió ember halálát okozta. Rémisztő adatok, amelyek ellen minél hamarabb tenni kell.

Stoptober a KamaszPanaszon

Éppen ezért döntött úgy több nemzetközi szervezet és weboldal, hogy közösen meghirdetik a Stoptober nevű kampányt, hogy minél több embernek segítsenek leszokni erről az igen káros szokásról. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a KamaszPanasz szerkesztősége is. Cikkeink, tanácsaink, ötleteink mindenkinek segíthetnek a leszokásban.

A dohányzók 68%-a szeretne megszabadulni szenvedélyétől, de 100 dohányosból mindössze 3-nak sikerül pusztán az akaraterejéből letennie azt. Ez azért van, mert a nikotin a vizsgálatok szerint igen erős függőséget okoz, amelyről leszokni igen komoly testi és lelki megterhelést jelent. Ám egy kis segítséggel és támogatással kellő lelki erőre tehetünk szert ahhoz, hogy letegyük a cigarettát.

A KamaszPanasz Dohányzással foglalkozó rovatában számos hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze. A dohányzás káros egészségügyi hatásairól szóló cikkeink segítenek, hogy megértsük, miért annyira veszélyes és káros az egészségre a cigaretta, tanácsaink pedig segítenek, hogy az elhatározás minél tovább tartson.

A Stoptober kezdeményezés hátterében az az elképzelés áll, hogy sokunknak – fiatalnak és idősebbnek egyaránt – csak egy kis segítségre és támogatásra lenne szüksége ahhoz, hogy letegye a cigarettát. Ezzel a támogatással és egy kis kitartással több hétre lemondhatnak a dohányzásról. Ha pedig egy egész hónapra sikerül megszabadulni a dohányzástól, igen nagy az esély arra, hogy ez hosszú távon így is marad, és egy jóval egészségesebb életet kezdhetnek el élni.

Éppen ezért csatlakozz Te is kezdeményezésünkhöz, és mondj le egész októberben a dohányzásról! Fogadd meg a KamaszPanasz dohányzással foglalkozó rovatának cikkeiben olvasható tanácsokat, és kövesd a Facebook oldalunkon olvasható ötleteinket! Töltsd le a „Kell a dohány?” mobil alkalmazásunkat, és fogadd el a segítséget!

(KamaszPanasz)

Tovább a témában: Cigi, Dohányzás, Leszokás, Nikotin