Főoldal / DROG, CIGI, ALKOHOL / A dohányosok egynegyede érzi úgy, hatással lesz rá a trafiktörvény
  2013-08-01

A dohányosok egynegyede érzi úgy, hatással lesz rá a trafiktörvény

A legtöbben (13%) a vásárlások számának csökkenése miatt gondolják azt, hogy várhatóan csökkentik az elszívott cigaretta mennyiségét – derül ki a Szinapszis Kft. dohányosok megkérdezésével készített kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából végzett.

- hirdetések -

A válaszadó dohányosok közel 38%-ára egyáltalán nem, egyötödükre (21%) inkább nem lesz hatással a törvény. Nemek tekintetében nincs különbség, míg életkor alapján főként a fiatalabbak érzik úgy, megváltoznak a jövőben dohányzási szokásaik.

A cigarettázók 13%-a gondolja úgy, hogy a törvény hatására ritkábban vásárol majd cigarettát, így kevesebb cigit fog szívni. Mintegy 5%-uk ugyancsak kevesebbszer jár várhatóan a kijelölt értékesítési helyeken, de akkor egyszerre nagyobb mennyiséget szerez be, vagyis az összességében elszívott cigaretta mennyiségére ez nem lesz hatással. Megint mások a töltős/sodrós cigire térnek át a korlátozások eredményeként.

Az elmúlt két évben érezhetően nőtt a havi cigarettaköltés

A Szinapszis Kft. 2013 májusában végzett felmérése alapján a dohányosok egy hónapban átlagosan 17.800 forintot költenek cigarettára, 60%-uk legalább 10 ezer forintot áldoz káros szenvedélyére. Az aktuálisan becsült összeg közel 2.000 forinttal magasabb, mint a 2011-ben mért eredmény – és ezt maguk a válaszadók is visszajelzik. A megkérdezettek körülbelül harmada némileg (35%), több mint negyedük jelentősen (28%) többet költ cigarettára, mint egy-két évvel korábban, és szinte kivétel nélkül mindegyiküknél a dohányáruk drágulása okozta a terhek növekedését.

Dohányzás: miért alakul ki a függőség?
Az emberek évszázadokon keresztül rágták és szívták a dohányt, ami a dohány növény szárított leveléből készül. Minden dohánytermék tartalmaz nikotint, amelynek rendszeres fogyasztása függőséget okoz, leszokni róla igen nehéz.

Tovább a cikkhez

16% esetében nem változott a kiadás, míg közel 20% költ kevesebbet. (A kiadást mérséklők 50%-a az elszívott mennyiség csökkentésével érte ezt el, míg egyharmaduk a dobozos cigiről a töltős vagy sodrós cigire váltott.)Érdekesség, hogy a dohányosok közel 50%-ának érezhetően megterhelő összeget jelent a havonta kifizetett összeg, nem meglepő módon főként az alacsonyabb jövedelműek számára.

Leszokás okostelefon segítségével

A cigarettázással járó magas kiadások és a mostani szigorítás hatására emelkedhet a lakosság körében a „leszokási kedv”. Jó hír, hogy e káros szenvedélyről való lemondást ma már okostelefonunk is támogathatja. Magyarországon a „Kell a dohány” nevű applikációt 2013. januári bevezetése óta eddig közel 7.300-an töltötték le, és a felhasználók saját bevallásuk alapján több mint 17 millió szál cigarettát nem szívtak el részben ennek segítségével.

A mobil alkalmazás iOS és Android platformokra érhető el, ingyenesen.

(KamaszPanasz)

  Kapcsolódó cikkek