#Drog, cigi, alkohol

Ingyenes dohányzásellenes alkalmazás segít a leszokásban

2015.10.19.
2 perces olvasási idő

Statisztikai adatok szerint évente a dohányosok 70 százaléka szeretne lemondani a dohányzásról, mintegy 30 százalékuk meg is kísérli, de ténylegesen csak elenyésző százalékuknak sikerül hosszabb időre lemondania a cigarettáról. Az első hazai, ingyenesen letölthető mobil applikációt ajánljuk most figyelmedbe, amely segíti a leszokni vágyó dohányosokat.

A legtöbb súlyos betegséggel összefügg a dohányzás

A dohányzás érrendszeri károsító hatása miatt közvetve szinte minden szerv működését károsítja. Az érszűkület következtében jelentősen emelkedik a szívinfarktus kialakulásának a veszélye, alsó végtagi keringészavar miatt amputáció válhat szükségessé, megnő a trombózis és az embólia (vérrög) kialakulásának kockázata.

Leszokás illusztrációA dohányfüstben található rákkeltő anyagok minden daganattípus előfordulási gyakoriságát emelik, de különösen a szájüregi, gége-, és tüdődaganatok számát. A gyomorsavtermelés növelésével a dohányzás a gyomorfekély, és a gyomordaganat egyik fontos oka is.

A dohányosok élete évekkel megrövidül, de életminőségük is határozottan romlik: fizikai erőnlétük csökken, köhögnek, fulladnak. A légutak közvetlen károsítása krónikus gyulladást, hosszabb távon asztmás panaszokat okoz. A rendszeres dohányzás (az aktív és a passzív is) csökkenti a fogamzó képességet mindkét nemben, növeli a vetélés, a koraszülés, a fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát. A csontritkulás egyik kockázati tényezője, okozhatja az ízületi gyulladások fellobbanását, de kutatások szerint szerepe lehet az időskori vakság kialakulásában is.

Telefonalkalmazás segít a leszokásban

Az első, magyar nyelvű dohányzásról való leszokást segítő applikáció, amely 2013-ban jelent meg, azoknak segíthet, akik elhatározták, megszabadulnak káros szenvedélyüktől. Mivel a dohányzásról a testi függőség okán és a rögzült káros szokásminták miatt sem könnyű, a leszokáshoz ideális mankót jelenthet az alkalmazás.

A „Kell a dohány?” nevű alkalmazás nem csak a leszokással elérhető egészségügyi előnyökkel motiválja a leszokni vágyó dohányosokat, hanem amint neve is sugallja, kiszámíthatóvá teszi a káros szenvedély elhagyásával járó megtakarított pénzösszeget is, valamint lépésenkénti motivációs ötletekkel, hasznos tanácsokkal látja el a felhasználót.

Aki eldöntötte, hogy leszokik, töltse le az alkalmazást, hogy hasznos tippeket és segítséget kapjon szenvedélye elhagyáshoz:

  • megtudhatja, hogy milyen egészségügyi előnyök jelentkeznek időrendben az utolsó elszívott cigaretta után;
  • kiszámolhatja, hogy mennyit spórol, ha leszokik;
  • ha megkísérti a rágyújtás gondolata, az alkalmazás segítséget nyújt a krízis elhárításában;
  • az applikáció segítségével bárki megtalálhatja a hozzá legközelebb eső gyógyszertárat;
  • hasznos orvosi tartalmakat találhat az alkalmazásban.

A mobil alkalmazás iOS és Android platformokra érhető el, ingyenesen: http://leszokas.webbeteg.hu/page/mobile-application

(KamaszPanasz)