#Drog, cigi, alkohol

Minden ötödik haláleset dohányozás miatt történik

2012.11.15.
1 perces olvasási idő

Magyarországon minden ötödik haláleset a dohányzás miatt következik be. Ma van a Ne gyújts rá! Világnap.

Ennek aprópóján egészségnapot tartanak ma az Országgyűlés irodaházában. A képviselők és az ott dolgozó munkatársak cigiegyebek mellett részt vehetnek a dohányzásról való leszokást segítő tájékoztatáson, személyre szabott dietetikai tanácsadáson, hallhatnak a kötelező és ajánlott védőoltásokról. Az érdeklődők emellett az egészséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat összefoglaló kiállítást is megtekinthetnek.

A helyszínválasztást az indokolja, hogy a képviselők igen nagy lépést tettek a dohányzás visszaszorítása érdekében a nemdohányzók védelméről szóló törvény 2011. áprilisi módosításával, amely megtiltja a dohányzást valamennyi zárt légterű közforgalmú helyiségben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

A halálesetek közül minden ötödik, a rák miatt bekövetkezett halálesetek közül minden harmadik a dohányzás számlájára írható. A tüdőrákos halálozás több mint 80 százaléka tulajdonítható a dohányzásnak, melynek szerepe van az egyre nagyobb népegészségügyi problémává váló krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásában is - hangsúlyozza a közlemény a csütörtöki füstmentes világnap alkalmából.

(MTI)

Kapcsolódó címkék