#Drog, cigi, alkohol

Új honlap segít leszokni a dohányzásról

2012.05.02.
2 perces olvasási idő

A dohányzásról való leszokásban segítséget nyújtó honlapot indított az egészségügyi államtitkárság. A fellelegezhetünk.hu oldalon összegyűjtöttek minden leszokást segítő információt, tájékoztatót arról, hová lehet segítségért fordulni. A minisztérium célja az oldallal, hogy kevesebben dohányozzanak, kevesebb ember betegedjen meg, kevesebb ember haljon meg, hogy fellélegezhessünk.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta, hogy az utóbbi időben a tüdőgondozókban egyre többen kérnek segítséget, ezt annak tulajdonította, hogy az államtitkárságnak a nemdohányzók védelmében indított kampánysorozata megtette a hatását. A megkezdett munkát folytatják - tette hozzá. Ennek részeként Szócska Miklós múlt pénteken hagyta jóvá az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetnek a dohányzásról való leszokás támogatásának segítéséről készült programja megvalósíthatósági tanulmányát.

dohányzásA kampány következő állomásán budapesti szórakozóhelyeken hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy több pénzük marad és egészségesebbek lesznek, ha nem gyújtanak rá - mondta Szócska Miklós. Egy felmérés eredménye szerint a vendéglátó-ipari egységekben 90 százalékkal csökkent a beltéri dohányfüst-szennyezettség.

Szarka László, a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a területükön a törvény életbelépését követően januárban még százas nagyságrendű figyelmeztetésre volt szükség, azóta viszont csökken a számuk. Hozzátette: az egészségtudatosság népszerűsítéséhez a vasúttársaság is csatlakozik: az ország 50 legforgalmasabb vasútállomásán plakátokat helyeznek ki, a három nagy fővárosi pályaudvaron pedig a hangosbemondóban Kemény Dénes, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya hívja fel a figyelmet a dohányzási szabályok betartására, népszerűsítve egyúttal az államtitkárságnak a leszokást segítő honlapját is - mondta Szarka László.

Az egészségügyi államtitkárság tavaly december közepén indította el hatodik, egyben legnagyobb népegészségügyi kampányát a nemdohányzók védelmében, többi között azért, hogy felhívják a figyelmet a szigorított dohányzási szabályokra.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében.

A dohányzási tilalom betartását január elseje óta ellenőrzi az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, de bírságot a 3 hónapos türelmi idő alatt nem szabhattak ki. Mostantól viszont a szabályszegést magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézményeknél 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik a népegészségügyi szakigazgatási szervek.

(MTI)