Főoldal / DROG, CIGI, ALKOHOL / Tini zenészek: út a drogelvonótól a Grammy gáláig
  2012-02-15

Tini zenészek: út a drogelvonótól a Grammy gáláig

Vajon milyen lehet a mélyből és a megalázottságból egy csapásra elismertté válni? Meg tudja-e változtatni egy drogelvonó az életet? Érdemes-e újrakezdeni, megpróbálni, küzdeni? IGEN! Ezt támasztja alá néhány tini története...

- hirdetések -

A drogelvonókúra alatt szerzett élményeik révén jutalmazták meg őket a lehető legnagyobb kintüntetéssel a MusiCares és Grammy Alapítvány jóvoltából, a “Tini Függőségek Ellen” elnevezésű program zenei versenyében.

A minden évben megrendezésre kerülő versenyt a National Drug Facts Week (Drog tények hét) keretein belül hozták létre.

A versenyre bárki jelenkezhetett 14 és 18 év között. A versenyzők feladata egy olyan zeneszám és/vagy videó komponálása, készítése volt, amely az egészséges életmódot mutatja be, illetve arra ösztönöz,  vagy pedig a droghasználat, vagy azzal való visszaélés történetét örökíti meg.zenész

Az első három helyezett lehetőséget kapott, hogy részt vegyen az idén 54. alkalommal megrendezett Grammy gála “Backstage Experience“ (A színfalak mögött) elnevezésű programjában, ami tulajdonképpen egy színfalak mögötti kis túra. A nyertesek itt megismrkedhettek azokkal a zenészekkel, akik a 2012-es Grammy gálára gyakoroltak, illetve az élő show-t készítették.

A NIDA ezen összefogása a két non-profit szervezettel (a MusiCares, illetve a Grammy Alapítvány) azt a célt szolgálta, hogy felhívják a figyelmet a kábítószer egyre nagyobb elterjedésére a fiatalok körében, továbbá a droghasználat következményeire.

 “Ennek az úttörő versenynek sikerült még egyszer összehoznia és főképp az amerikai tinikkel megismertetnie azt a zeneoktatási missziót, amit a Grammy alapítvány képvisel, és a MusiCare küldetését, ami a függők felépülését támogatja” - mondta Neil Portnow,  az említett szervezetek elnöke, illetve a Recovery Academy vezérigazgatója.

Az elnök még hozzátette: “ Ebben az évben jóval többen jelentkeztek a versenyre. Most is teljesen lenyűgözött minket a szövegek teljes őszintesége és ereje. Az összes versenyző gratulációban részesül, és csak bíztatni tudjuk őket : folytassák a zeneszerzést,  dalszövegírást. “

A két első helyezett, Harvie és Amanda volt, két tinilány, akik jelenleg a Los Angeles-i Phoenix House Academy intézetben vannak elvonókúrán.Ők egy általuk írt dallal neveztek be a versenybe, amelynek a címe: “Like a Phoenix in the Air “ (Mint főnix az égen). Ez a szerzemény azon érzések krónikája, hogy milyen is tiniként egy elvonón részt venni, és bemutatja azon vágyaikat, amelyekkel túl akarnak szárnyalni a  függőségükön,  “még törött szárnnyal is “.

A dal a következő sorral ér véget : “Mert lehet, hogy százszor lezuhanok, mielőtt elalszom, de megígérem: holnapra ismét szárnyalni fogok.“

“A nyertes dal reflektálja azt az elképesztő reményt, amit egy drogelvonó adhat, főleg a fiataloknak, akiknek még rengeteg lehetőségük van arra, hogy megváltoztassák az életüket. Ez a kis csapat olyan mértékű energiát és érzelmeket közvetít a személyes tapasztalataik által, amely reményeim szerint másokat is bíztatni fog az elvonóra és drogproblémáik megoldására” - alkotott véleményt Dr. Nora Volkow, a NIDA igazgatója.

A második helyezett dal is egy elvonókúra alatt íródott. Kevin Simmons a Healing Lodge of the Seven Nations elnevezésű helyen való tartózkodása alatt írta a 'My Life' (Életem) című szerzeményt.

Az elvonó alatt próbálják az ember 'poétikus' oldalát kihozni, illetve önleleplezésre késztetni. Kevin elmesélte az élményit, és függősége történetét egy lenyűgöző szövegen keresztül. “Az életem értelmetlen volt, amíg nem lehettem újra józan, de megtaláltam a kivezető utat” – áll a dalszövegben. Később hozzátette: “Ha rossz napom volt, egyszerűen csak a szobámba mentem egy ceruzával és papírokkal, és leírtam, hogy mit érzek.”

A 14 éves Carson City-beli diák, Grant Davis végzett a harmadik helyen. A 'Just a Child' ('Csak egy gyerek' ) című dalszöveggel nevezett be a versenyre. A fiatal fiú egy olyan családban nőtt fel, ahol a középpontban mindig a nővére drogproblémái álltak, ezt adja vissza a megrendítő, ám reményteljes kompozíció.

A 'Backstge Experience'-en kívül a nyertesek számait közzéteszik a Grammy 365 és MTV honlapján, illetve a National Youth Anti-Drug által szponzorált médikampány weblapján is.

A győztesek egy kis pénzösszeget is a magukénak tudhatnak a malibui Visions Adolescent Treatment Center jóvoltából, továbbá egy tanusítványt, amelyben elismerik a szerepüket a kampányban, többek között a drogfüggőség, illetve az elvonókról szóló információk terjesztése okán.

Mint láthatjuk, van kiút, és mindig van aki segítséget nyújt. Mi is lehetünk a segítségnyújtó poziciójában. A legfontosabb, hogy bízzunk magunkban és a sikereinkben, illetve idejében ismerjük fel a problémát. Mindig van esélyünk az életünk jobbá tételére, ezt mutatják ezek a történetek is. Merjünk hinni önmagunkban!

(Gy. R.)