cigi
#Drog, cigi, alkohol

Cigi helyett iPod?

2012.02.01.
2 perces olvasási idő

Mire költenél 100 000 forintot? Végre megvehetnéd a kinézett netbook-ot, vagy a suliban annyira menő iPod-ot, vagy elutaznál nyáron a Balatonhoz egy jó nagyot bulizni? Van rá esély, hogy elérhesd rövid távú célodat, csak számolj utána, mennyit költesz cigire havi, féléves, éves szinten. Nincs kedved hozzá? Mi megtesszük helyetted.

Akár 60 forinttal is drágább lehet egy doboz cigaretta ettől a héttől, mert a gyártók várhatóan a fogyasztókkal fizettetik meg a decemberben megszavazott jövedékiadó-emelés költségeit. Ráadásul júliusban jön az újabb, dobozonként 30-40 forintos áremelkedés – olvasom a hírt ma reggel.

Amennyiben ez így lesz, nyárra jóval túllépi a 700 forintos árat egy doboz cigaretta ára, sőt, inkább 800 forint lesz. Ijesztő ez a hír számodra, vagy akkor sem szoknál le, ha 800 forintot kellene kiadnod egy doboz cigire júliustól?

A KSH adatai szerint az elmúlt években nagyjából 250 milliárd forintot költöttek az emberek dohányárura, bár 2010 és 2011 kismértékű csökkenést jelentett a 2009-es 255,1 milliárdhoz képest.

Hatalmas összeg, de egy háztartásra lebontva is elérhetjük évente a több mint 100 ezer forintos költséget, nem számolva a sok-sok rágógumit, vagy a parfümöket, hogy ne bukjunk le a füstszag miatt otthon.

cigi leszokás

Egy hónap alatt kilencezer maradna

650 forinttal számoltunk, ennyibe kerül átlagosan egy doboz cigi, ami általában kétnapos adagnak felel meg, ez heti szinten 2275 forintot jelent. Ez nem akkora összeg, de ebből simán megnézhettek ketten egy filmet a multiplexben, és még marad üdítőre is.

Egy hónap alatt jelentkezik egy komolyabb összeg, számításaink szerint 9100 forint. Ha nem dohányárura költenéd el a pénzt, akkor például vehetnél egy közepes minőségű mp3 lejátszót, vagy egy havi kondi bérletre is bőven elég lenne, és még maradna is pénz, például meglepetés ajándékra vagy egy menő ingre. Fagylaltban számolva legalább 30 gombócot vehetnél egyszerre 9000 forintból.

Utazás, netbook vagy nyelvtanfolyam?

Fél év alatt simán elfüstölünk 84 doboz cigit, ami túl soknak tűnik, még akkor is, ha besegít a barátnőnk vagy a barátunk. Egészen pontosan 54 600 forint maradna a pénztárcádban, ha az egészségtelen füst helyett az egyéb, magasztos, vagy éppenséggel szórakoztató dolgokat választanád.

A lányok hány pár cipőt is tudnának ebből a pénzből venni? A fiúk pedig akár fejleszthetnék számítógépüket, vehetnének pár új kütyüt.

Vagy megvehetitek előre a nyári zenei fesztivál bérletét és még maradna is pénzetek további bulizásra.

Egy alapozó, 40 órás nyelvtanfolyamra is befizethetnél ebből az összegből, amely tartalmazza az óradíjat, a tankönyv és a cédé árát.

10 ok, hogy abbahagyd a dohányzást
Valószínűleg tudod, hogy a cigaretta komoly egészségkárosító hatással bír. Szívproblémákat, stroke-ot, rákot, krónikus hörghurutot és még számos más komoly, gyakran halálos kimenetelű betegséget okoz. Tovább a cikkhez >>

Éves szinten 109 200 forint gyűlne össze, ha letennéd a cigit. Te mire költenéd ezt az összeget, ha egyben találnád?

Régen álmodozol egy menő netbook-ról? 100 ezerből már kapsz egy tutit. Egy 8 gigás iPod 90 000 forintba kerül, és még marad is pénzed szórakozásra.

A mostanában induló szaktanfolyamok egyikére is elmehetnél, tanulhatnál például szakácsnak vagy pincérnek, erre az egyik akciós hirdetés alapján 105 000 forintot kellene költened, a vizsgadíjat pedig ráérnél 8 hónap után kifizetned. Egy éves kondi bérlet 72 ezer lenne – és még jutna ezen felül ruhákra, cipőre, parfümökre, mozijegyre.

Számításaink eltérőek lehetnek, ha kevesebb, vagy több cigit füstölsz el, és nem győzzük hangsúlyozni a dohányzás káros hatásait. Ezekről rendszeren olvashatsz a Kamaszpanaszon.

(KamaszPanasz - T. A. újságíró)

Kapcsolódó cikkek