Főoldal / DROG, CIGI, ALKOHOL / Marihuána: a puszta tények
  2015-11-16

Marihuána: a puszta tények

Olvasd el összefoglalónkat, hogy megtudd, helyesek-e az ismereteid a marihuánáról! Lehetetlen túladagolni? Nem okoz függőséget? Mi az igazság?

- hirdetések -

1. Lehetetlen túladagolni a marihuánát?

Igaz. A legjobb tudásunk szerint, még soha senki sem halt meg marihuána túladagolásban. A szakzsargonban úgy mondják, hogy a fű nem okoz akut mérgezést. De ez nem jelenti azt, hogy biztonságos. Még mindig ott a lehetőség, hogy nekirohanj a kocsiddal egy lámpaoszlopnak, vagy súlyos egészségkárosodásnak tedd ki magas, ha például olyan marihuánához jutsz, ami más droggal, például kokainnal szennyezett.marihuána

2. A marihuána nem okoz függőséget?

Hamis. Kutatások bizonyítják, hogy a marihuána addiktív. Akár hiszed, vagy sem, minden évben egyre több fiatal kerül drogrehabilitációra, elsősorban kannabisz függőséggel diagnosztizálva, más tiltott szerek mellett. Egy nem régen végzett kutatásban megállapították, hogy ha három napig tartózkodtak a marihuána használattól a rendszeres fogyasztók, akkor olyan elvonási tüneteket tapasztaltak, mint az álmatlanság, drogok utáni vágyakozás, düh, ingerlékenység, és agresszió.

3. A marihuána kevésbé népszerű droggá válik az egyetemista tanulók körében az ectasy és a receptre kapható drogok fogyasztása miatt?

Hamis. Sokkal több fiatal használ marihuánát, mint bármilyen más drogot, beleértve még a receptre kapható drogokat is. A droghasználó fiataloknak legalább körülbelül hatvan százaléka fogyaszt marihuánát.

4. Egy joint elpöfékelése ugyanolyan, mint elszívni egy cigit?

Hamis. Egy joint elszívása öt cigarettáéval egyezik meg, négy joint elszívása, egy egész dobozéval. Mivel a marihuána fogyasztók hosszabbakat, és mélyebbeket szippantanak, háromszor vagy ötször több kátrány és szén-monoxid kerül a szervezetükbe. Plusz a marihuánát általában szűrő nélkül szívják, és magasabb fokon ég, ami még inkább károsítja a tüdőt.

Az amerikai Cancer Society szerint, a dohányban lévő rákkeltő anyagok közül számtalan megtalálható a marihuánában is. Az orvosi jelentések szerint a marihuána száj és torokrákot is okozhat. Nehéz kizárólagos bizonyítékot találni a marihuána és a tüdőrák kialakulása között, mivel nem egyszerű hiteles információkat gyűjteni az illegális droghasználatról. Számtalan marihuána fogyasztó szintén dohányzik. Ez még inkább megnehezíti a kockázati tényező pontos megbecslését, s annak megállapítását, hogy a dohány vagy a marihuána felé billen-e a mérleg nyelve.

(Sz. D. L., factsontap.org)