Főoldal / DROG, CIGI, ALKOHOL / A marihuána fogyasztása imitálhatja a skizofrénia agyi tüneteit
  2011-11-20

A marihuána fogyasztása imitálhatja a skizofrénia agyi tüneteit

Tudósok szerint a gyakori marihuánafogyasztás a skizofréniához hasonló tüneteket, elváltozásokat okoz a szenvedélybeteg ember agyában: koncentrációs zavart és memóriakiesést eredményez.

- hirdetések -

A brit kutatócsoport patkányokon vizsgálta a marihuána pszichoaktív hatását, egy a cannabishoz hasonlatos szintetikus drog segítségével. A neuronok elektromos aktivitását mérték a rágcsálók agyában, így állapították meg a változások mértékét és milyenségét.

A szer hatása az egyes, külön egységként számon tartott agyi régiókat tekintve minimálisnak volt mondható, azonban az egész agyat nézve teljes zavart okozott a normális agyi hullámokban a hippocampus területétől egészen a prefrontális kérgen át. Ezen agyi területek felelősek a memóriáért és a döntéshozatali képességért, valamint megjegyzendő, hogy szintén ezeket a területeket érintik a skizofrénia által előidézett problémák is.marihuána

A hippocampus és prefrontális kéreg „kiiktatása” után a patkányok képtelenek voltak a legegyszerűbb döntések meghozatalára is: a tesztként használt akadálypályát, amit előtte könnyedén teljesítettek, a kezelés után már képtelenek voltak megoldani.

A felmérések szerint a marihuána fogyasztása gyakori dolog a skizofréniában szenvedők körében, valamint a jelen tanulmány igazolta, hogy az egészséges agyban képes a skizofréniához hasonló zavart okozni a marihuána pszichoaktív összetevője.

Ezen információk igen értékesek a különféle, idegrendszert érintő betegségek megértésében, valamint segítséget, iránymutatást nyújtanak a zavart agyi működések helyrehozatalában, akár olyan kezelési módszert is kifejleszthetnek, mely során újraindítják a megbénult agyi funkciókat, visszaállítva az agy normális működését.

Emellett igen fontos előrelépést jelentenek annak megértésében, hogy mi áll az egyes agyi tevékenységek hátterében, mi a különbség a beteg és egészséges agy működése között.

(N. L., ivillage.com)

  Kapcsolódó cikkek