Főoldal / DROG, CIGI, ALKOHOL / A marihuána függőséget okoz
  2011-08-04

A marihuána függőséget okoz

A marihuánáról széles körben elterjedt, hogy kevésbé káros, mint más drogok, legnagyobb részben azért, mert az emberek helytelenül úgy gondolják, hogy nem okozhat függőséget. De nem is hinnéd, hogy évente több mint százezer amerikai fordul drog rehabilitációhoz a marihuánafüggőségéből kifolyólag.

- hirdetések -

A fizikai és pszichikai függőség: Bármilyen droghasználat függőséghez vezethet, a marihuána is! Az emberek mindig megkönnyebbülnek attól, ha azt hallják, hogy egy anyag „csak” pszichikai függőséget okoz, vagy csak minimális fizikai elvonási tünetei vannak.

De az igazság az, hogy az addiktológusok nem tesznek már különbséget a pszichikai és fizikai függőség között. Ami számít, hogy a kontrollálatlan szerhasználat még a negatív egészségügyi és szociális hatásokkal szembenézve is fennmarad. Ez a „drogéhség” áll a függőség középpontjában, és sokkal nehezebben kontrollálható a fizikai tüneteknél, melyek nagy része orvosilag kezelhető.

Ez a vágy is rombolfüves cigi

„Rajongás”: A marihuána utáni vágyat hívják így, amely nem hasonlítható a többi drogéhoz. De csak azért, mert a fogyasztó nem folyamodik erőszakhoz, nem teszi ezt kevésbé reálissá. Sokkal kevésbé sürgető, de nem kevésbé romboló.

A függőség hatásai: Először még nehezen megfigyelhetők a marihuána használat hatásai egy ember életében. De a folyamatos használattal együtt fokozatos, a drog különleges fontosságot nyer. Sok, rendszeres használó jelentett arról, hogy egy idő után a marihuána használatuk elkezdte aláásni az érzelmi és pszichológiai fejlődésüket. Egyre nehezebbé válik számukra a stresszkezelés, és a társaik mögött maradnak érzelmi érettség szempontjából is.

Elvonási tünetek: Egy magát „névtelen marihuána fogyasztónak” nevező csoport tagjai, azt mondják, hogy a leggyakoribb élményük a használat abbahagyását követően az álmatlanság, ami néha akár több hónapig is eltarthat. Egy másik gyakori tünete a depresszió, rémálmok, és az éberálmok. Az düh szintén gyakori azoknál az embereknél, akik megpróbálják eltávolítani az életükből a szert. Néhány embernél ez gyorsan elillanó haraggal jelenik meg. Mások viszont folyamatos ingerültségről és hirtelen dühkitörésekre való hajlamosságról számolnak be.

(Sz. D. L., factsontap.org)

  Kapcsolódó cikkek