alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Mi történhet veled, ha részeg vagy?

2024.04.19.
1 perces olvasási idő

Mondtad már valaha, hogy tényleg megbántad? De ekkor nemcsak fizikailag voltál rosszul (tehát másnapos), hanem lelkileg is. Viszont ezen utólag már nem tudsz változtatni.

Ha néha-néha, családi összejöveteleken vagy baráti találkozón iszol egy pohárkával, az még nem baj. De az már igen, ha az a cél, hogy lerészegedj, amint van rá valami alkalmad.

Viselkedés

Ha részeg az ember, sok mindenre érzi magát képesnek. Ilyenkor kitágul a világ. Olyan dolgokat mersz megtenni, amit eddig nem mertél. A gátlásokat levetkőzi az ember és bátrabb lesz. Ami józanul rossz ötletnek tűnik, az részegen jónak, és ha meg is valósul, sokszor rosszul sülhet el a dolog.

Egy fiú részegen felmászott egy vonat tetejére a pályaudvaron, megfogta a vezetéket és megrázta az áram. Nem halt meg, de mind a két lábát elvesztette. Erről szól ez az egész. Ha másnap visszagondolsz az éjszakára, és csupán csak nevetsz rajta egyet, utána mindent folytatsz tovább, de abba nem gondolsz bele, hogy a „mókának” a következménye lehetett volna rosszabb is.

Ha ebből a „mókából” nagyobb, maradandó a kár, azt már hiába bánod, nincs visszaút.

Autóvezetés

Részegen merészebbek vagyunk. Ha van már jogosítványod, soha ne ülj autóba részegen! A reakcióidő lecsökken ilyenkor, hiszen az idegsejtek ingerület-átadási képessége lelassul az alkohol hatására. A reakcióidő normál esetben pár másodperc, ami részegen több, ez a különbség pedig emberélet(ek)et is követelhet. Ha elvállalod a bulin a sofőrködést, ne igyál!

Erőszak

Kétféle részeg ember létezik: az egyik csak „vigyorog” a sarokban és szereti az egész világot, a másik viszont agresszíven viselkedik. Az ilyen részeg kötözködik és verekszik. Ha iszol, rossz hírt keltesz magadról és a többiek elfordulnak tőled. A legjobb módja annak, hogy mindezeket megúszd, ha tizenévesen kerüld az alkoholt, felnőttkorban pedig a lerészegedést.

Az internet nem felejt

Ha részeg vagy, könnyen felkerülhetnek a netre olyan képek vagy videók rólad, amelyeket másnap megbánsz, de az internet nem felejt, hiába is törlöd. Főleg, ha nem is te töltötted fel, csak megjelöltek. Ez az iskolai tanulmányaidra is kihathat, de később is előkerülhet rólad egy „jóakaró” kollégának köszönhetően.

Rosszullét

Az egyik legrosszabb, ha annyit iszol, hogy mentőt kell hozzád hívni. A detoxilákó nem kellemes hely és nem lesz belőle vicces sztori sem – főleg, ha a szüleid mennek érted reggel. Ráadásul az alkoholmérgezés egy igazán veszélyes dolog, akár halállal is végződhet.

(KamaszPanasz - M. T.)