Főoldal / DROG, CIGI, ALKOHOL / A napi füvezés hatásai
  2019-01-29

A napi füvezés hatásai

A marihuánát szívók - főleg azok, akik naponta vagy majdnem minden nap szívnak - vannak kitéve a legnagyobb egészségügyi rizikóknak egy új, ausztráliai kutatás alapján.

- hirdetések -

Azok közül, akik valaha is kipróbálták a marihuánát, a statisztikák szerint 9%-a függő lesz.

A marihuána közegészségügyre jelentett veszélye valószínűleg messze elmarad az alkoholéhoz képest – mondja egy amerikai kutató. Hozzá hasonlóan vélekednek az ausztrál szakemberek is a marihuána alkoholhoz és más illegális drogokhoz mért közegészségügyi hatását illetően.

Ez attól is függhet, hogy hogyan használják a marihuánát – ez pedig világszerte változó. Az elmúlt évtizedben rengeteget változtak a trendek, országtól és régiótól függően. Az egyes országokban stabilizálódott vagy csökkent a fogyasztók száma, az ország fejlettségétől függően.

A függőség bizonyítottan fokozza a gépjármű-balesetek kockázatát, ráadásul a nem régóta füvező tizenéveseknél sokkal gyakrabban lépnek fel pszichózisok.

Marihuána és az egészséged

  • A napi szinten marihuánát használó emberek 9%-a függővé válik – ám ennél sokkal nagyobb a kockázat a tini években: minden hatodik tinédzser függővé válhat.

  • Marihuána hatása alatt 2-3-szorosára nő a közlekedési baleset kockázata.

  • A krónikus hörghurut sokkal gyakrabban jelentkezik a marihuánát szívók között, mint másoknál. Emellett sokkal gyakrabban köhögnek, zihálnak.
  • A marihuána és a felső légút rákos megbetegedései közötti összefüggést vizsgáló tanulmányok egymásnak ellentmondó megállapításokra jutottak: egyesek találtak ok-okozati kapcsolatot, mások nem.
  • A marihuána-fogyasztás növeli a szívverés tempóját. A szívbetegséggel élők marihuána-fogyasztás után nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot.
  • A rendszeres marihuána-fogyasztók gyakran küzdenek emlékezet-kieséssel, tanulási problémákkal, ám a kutatások nem bizonyították még be, hogy a marihuána abbahagyása mellett megszűnnek-e ezek a tünetek.
  • Ha 18 éves korod körül már marihuánát használsz, később több mint kétszeres eséllyel lehetsz skizofrén egy svéd kutatás szerint.
  • A 15 éves kor előtti marihuána-fogyasztást összekapcsolják az iskolából való kimaradásokkal, bár nem tudták pontosan megmagyarázni a jelenséget. Egy valami biztos: a gyenge iskolai teljesítmény sarkallhat marihuána fogyasztására, amitől még rosszabbak lesznek a jegyeid!
  • A terhesség ideje alatti marihuána-fogyasztást összefüggésbe hozták a gyermek kis születési súlyával.

Tinikre veszélyesebb

Kutatások szerint egyes emberek sokkal inkább szenvednek a marihuána egészségügyi hatásaitól – ők a 18 év alatti fiatalok, illetve az egyéb betegségektől vagy más kondícióban lévő emberek (kardiovaszkuláris betegségek, terhes személyek, mentálisan sérültek).

„Azok a tinédzserek, akik 13 és 15 éves koruk között kezdenek el füvezni, sokkal több problémának teszik ki magukat. Nem csak az egészségüket veszélyeztetik, sokkal gyengébb lesz a teljesítményük az iskolában és több esetben ki is maradnak onnan”– mondja az ausztrál kutatás kapcsán Mitch Earleywine, a University at Albany State University of New York professzora, a „Marihuána - a tudomány álláspontja” című könyv szerzője.

(KamaszPanasz; Forrás: WebMD, Lektorálta: Marsi Zoltán)