Betegségek, bőr

#Betegségek #bőr

141 db cikk a témában

#herpesz
2011.12.16.

A nemi herpesz szappannal is terjed?

Tisztelt doktornő! A szobatársamnak hüvelyi herpesze van, és közösen használjuk a szappant. Mekkora az esély rá, hogy megfertőződjek a közös szappanhasználattól?

#vámpír
2011.11.16.

Valódi vámpírok? Emberek, akik allergiások a napra

Először is, tisztázzunk néhány régi szóbeszédet! A napallergiás emberek nem éjszakában bolyongó nyugtalan teremtmények. Nem élőhalottak, habár néha érezhetik magukat annak egy napfényes bikinifesztivál végignézése után.

#napsugárzás
2011.07.29.

A nap kártékony hatásai és a napallergia

Sokan panaszkodnak, hogy nem tudnak a napra menni védőkrémek használata nélkül. Ha nem használnak krémet a bőr fokozott érzékenysége miatt, kiütések jelennek meg a bőrön, de sokan épp a napozókrémekre lesznek allergiások.

#keloid
2011.06.26.

Keloidos hegek

A keloidos heg egy vastag kinövés, ami gumiszerű, és általában a bőr azon részén jelenik meg, ahol már korábban valamilyen sérülés keletkezett.

#rosszullét
2011.05.08.

Vészhelyzet: segíts, ne ess pánikba!

Ahhoz, hogy vészhelyzetben segíteni tudjunk, meg kell vizsgálni a beteget. Már távolabbról is látjuk a bőrét, ez lehet sápadt, kipirult, kiütéssel teli, száraz vagy erős verítékezést tapasztalunk.

#nyaralás
2011.04.17.

Trópusi betegségek, védőoltások nyaralás előtt

Még a világ leglátványosabb helyei is kórságok otthonául szolgálnak. Sárgaláz, malária, gyermekbénulás csaphat le a gyanútlan turistára. Ellene csak úgy lehet védekezni, hogy jóval az utazás előtt tájékozódsz az úti cél felől.

#asztma
2011.04.12.

Vajon a gyerekek kinőhetik az asztmát?

Némely gyerek esetében az asztma fokozatosan javul, majd elmúlik a serdülőkor vagy fiatal felnőttkor elérésével. Míg másoknál a tünetek eltűnnek, majd néhány év elteltével egyszer csak visszatérnek. Azonban sok asztmás gyerek soha sem növi ki a betegséget.

#piercing
2011.03.24.

Majdnem megölte a testékszer a tinit

Egy 13 éves lány majdnem belehalt abba, hogy lenyelte egy mágneses építőjáték fémgolyóit, amelyeket álcázott nyelvpiercingnek használt.

#bőr
2011.03.08.

A kozmetikumok által okozott bőrallergiák tünetei

Az utóbbi években a légúti allergiákhoz hasonlóan emelkedett a különböző bőrallergiák előfordulásának gyakorisága is. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológust, a Dermatica orvosát a tünetekről és a kezelésről kérdeztük.

#ajakbalzsam
2011.02.26.

Az ajakbalzsam függőséget okozhat?

A kérdés benned is felmerülhetett, ha már a téli szezon ötödik ajakbalzsamját „fogyasztod” ezen a hideg, barátságtalan napon. „Lehet, hogy függővé váltam?” A válasz valószínűleg igen.

#hepatitisz
2011.02.09.

Mi is az a Hepatitis B?

Biztosan sokan hallottatok már a Hepatitis B nevű vírusról, de tényleg mindegyikőtök tudja, hogy valójában mi is ez a betegség? Nyilvánvalóan mindannyian szeretnénk magunkat megvédeni ettől a betegségtől. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a lehető legtöbbet tudjunk meg róla.

#mobiltelefon
2010.12.15.

Mobiltelefon-könyök: A legújabb modern betegség

Előfordult már „Nintendo-hüvelykujj”, majd „Gitár-csukló”. A legújabb szindróma pedig a „mobiltelefon-könyök”. Az orvosi nyelven könyök alagút szindrómaként ismert „mobiltelefon-könyök” zsibbadást, bizsergést és fájdalmat okoz az alkarban és a kézben, a singcsonti idegek összenyomódása következtében.

#pubertás
2010.11.23.

Ha nem változik a tested: Késleltetett pubertás

Pubertásnak (vagy serdülőkornak) nevezzük azt az időszakot, amikor a test gyermeki jellegei átalakulnak, és helyükbe lépnek a felnőttkori jellegzetességek. Mit tegyek, ha nem akar változni a testem? Mi a késleltetett pubertás jelensége?

#homoki bolha
2010.10.26.

Homoki bolha - Így pusztítja el az emberi testet

Homoki bolha (fekélybolha) által terjesztett járványos betegség, név szerint tungiasis tartja rettegésben Uganda lakosságát. Az elmúlt két hónapban legalább 20 halálos áldozatot, és több mint 20 ezer megbetegedést dokumentáltak.

#sarokfájdalom
2010.09.17.

Miért fáj a sarkam?

A sarokfájdalom meglehetősen gyakori probléma, amely sokszor kellemetlen, de csak az esetek egy részében áll mögötte komoly betegség. A sarkak fájdalma általában magától elmúlik, de vannak esetek, amelyeket mindenképpen érdemes orvossal ellenőriztetni. Az okokról és a kezelés lehetőségeiről dr. Bányai Tamás, az Oxygen Medical ortopéd szakorvosa, sportorvos beszélt.