Betegségek, baktérium

#Betegségek #baktérium

88 db cikk a témában

#bélflóra
2012.06.05.

A bélflóra titkai: a baktériumok libikókája

Paracelsus elhíresült ismert mondása, amely szerint "a halál a bélben lakozik", mára sem veszítette el aktualitását - azzal a kiegészítéssel és felismeréssel, hogy az egészségnek, a szervezet egyensúlyának alapja és lehetősége is a belekben van. A gasztroenteorológusok, az emésztés szakavatott tudósai általában gyomor-, bél-, máj-, és hasnyálmirigy problémákra hívják fel a páciensek figyelmét, de csak ritkán hallani, hogy a bélflóra sérüléseire figyelmeztetik a beteget.

#kullancs
2012.04.06.

Tények és tévhitek a kullancscsípésről

Hogyan távolítsuk el a kullancsot? Mikor kell orvoshoz fordulnunk? Melyek a kullancseltávolítás során elkövetett leggyakoribb hibák? A kullancsok most a legaktívabbak, készüljünk fel ellenük!

#reflux
2012.02.09.

Szájszag és savas reflux

Ha rendszeres fogmosás mellett is kellemetlen szájszagod van, fordulj orvoshoz, mert a panaszod hátterében komoly egészségügyi probléma is állhat.

#szamárköhögés
2012.01.27.

Szamárköhögés: védőoltással megelőzhető

A szamárköhögés (pertussis) rohamokban jelentkező, jellegzetes köhögés, amelyet a Bordetella Pertussis baktérium okoz. A betegség cseppfertőzéssel terjed. A kórokozónak nagy a fertőzőképessége. A baktérium egyetlen gazdája az ember, így ha mindenkit beoltanának a világon, a betegség teljesen eltűnne.

#gyomor
2011.10.10.

Gyomorba vágó klipet készített a Fish!

Énekesének gyomortükrözéses „élményeit” klipesítette az interneten a Fish! zenekar, a képek a Sav című új nagylemezhez készült első videóklipben láthatók. Az MTV European Music Awards Legjobb Magyar Előadó kategóriájában díjra jelölt rockegyüttes a következő másfél hónapban élőben, a koncertjein folytatja a pimaszkodást országos turnéja állomásain.

#torokgyulladás
2011.06.23.

Torokgyulladás nyáron

A torokfájás és -gyulladás nem csak a téli hónapokban jelentkezhet, sőt nyaranta közel félmillióan élik át tüneteket – a patikusok becslése szerint. Az okokról, a tünetekről és az orvosi kontroll jelentőségéről dr. Augusztinovicz Mónika, az Oxygen Medical fül-orr-gégész szakorvosa beszélt.

#probiotikum
2011.06.15.

Immunerősítés probiotikummal

Számos kutatás igazolja, hogy a megelőzésként alkalmazott probiotikumos kúra hatékonyan befolyásolja a szervezet védekező képességének erősítését.

#nászutas betegség
2011.06.06.

Nászutasok betegsége: te is elkaphatod!

A honeymoon cystitis a húgyhólyag akut gyulladását jelenti olyan esetekben, ha egy nőnél szexuális aktust követően alakul ki húgyúti fertőzés. Nevét a nászutasok hólyaghurutjának is fordíthatjuk.

#középfülgyulladás
2011.05.25.

A középfülgyulladás kezelése

A belső fülben létrejövő gyulladás gyakori jelenség fiataloknál, de felnőtteknél sem árt, ha odafigyelnek erre a betegségre. A gyulladás fájdalommal, pirossággal, duzzadással jár, nyugtalanságot és tompa hallást eredményez, melyek akadályozzák a fejlődést és a normális életet.

#mps
2011.05.22.

Mi okozza az izomfájdalmat?

A myofascialis fájdalom szindróma (MPS) egy divatos, modern elnevezés, melynek jelentése egyszerűen csak annyi, hogy izomfájdalom. Arra utal, hogy a fájdalom és a gyulladás a test lágy szöveteiben található meg.

#nyaralás
2011.04.17.

Trópusi betegségek, védőoltások nyaralás előtt

Még a világ leglátványosabb helyei is kórságok otthonául szolgálnak. Sárgaláz, malária, gyermekbénulás csaphat le a gyanútlan turistára. Ellene csak úgy lehet védekezni, hogy jóval az utazás előtt tájékozódsz az úti cél felől.

#terhes
2011.03.03.

Terhességi vesemedence-gyulladás

A terhesség alatt a húgyúti fertőzések a gyakori bakteriális infekciók közé tartoznak. A húgyúti fertőzések kihatással lehetnek mind az anyára, mind a magzat állapotára, ezért korai felismerésük, megfelelő kezelésük alapvető fontosságú. A vesemedence-gyulladás szövődményeként kialakulhat koraszülés, alacsony születési súly, fatális magzati szövődmények.

#hepatitisz
2011.02.09.

Mi is az a Hepatitis B?

Biztosan sokan hallottatok már a Hepatitis B nevű vírusról, de tényleg mindegyikőtök tudja, hogy valójában mi is ez a betegség? Nyilvánvalóan mindannyian szeretnénk magunkat megvédeni ettől a betegségtől. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a lehető legtöbbet tudjunk meg róla.