koronavírus
#Betegségek

Amit a kamaszoknak tudniuk kell a COVID-19 védőoltásokról

2021.02.15.
1 perces olvasási idő

A már engedélyezett koronavírus elleni vakcinák a legtöbb ember számára biztonságosak, ám vannak olyan csoportok, amelynek tagjait egyelőre arra kérik a járványügyi szakemberek, hogy várjanak még a védőoltatással, amíg több adat lesz hozzáférhető.

16 éven aluliak

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelete úgy véli, „nem áll rendelkezésre elégséges mennyiségű adat ahhoz, hogy arra a következtetésre lehessen jutni, hogy a 16 év alatti gyerekek, a terhes nők és az immunhiányos emberek számára is biztonságos a védőoltás”.

A negyedik kérdéses csoportba sorolják azokat, akik már átestek a koronavírus fertőzésen. Velük kapcsolatban is aggodalmat fogalmaztak meg a szakemberek, szabad-e oltást kapniuk, különösen akkor, ha maradványtüneteik vannak.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nem arról van szó, hogy kedvezőtlen adatok érkeztek volna a fenti csoportba tartozók esetében az oltásról. Csupán a vakcináknál kötelezően előírt biztonsági megfontolások miatt jelentik ki, hogy elegendő adat hiányában még nem sikerült megerősíteni azt, hogy az ő esetükben is kellően biztonságos a védettség kialakítása.

Az országok kiemelten kezelik azokat az embereket, akiknél a legnagyobb a kockázata annak, hogy nagyon megbetegszenek vagy meghalnak a vírus miatt. Elsőbbséget élveznek a vírusnak leginkább kitett embereknek is, például az egészségügyi dolgozók és a szociális dolgozók is.

A felnőttektől eltérően az új koronavírussal megfertőződő gyerekek többsége enyhe betegségben szenved. A diákok azonban átadhatják a betegséget a szülőknek, nagyszülőknek, ezért továbbra is fontos a megfelelő szabályok és higiéniai alapelvek betartása. Végül a gyermekeket és a tizenéveseket is be kell oltani, hiszen csak akkor tudjuk tudni irányítani a pandémiát, ha a gyermekeket beoltják.

De mielőtt ez bekövetkezhet, a tudósoknak meg kell vizsgálniuk, hogyan működik a vakcina a gyermekeknél. Addig is türelem.

(KamaszPanasz - sciencenewsforstudents.org)