wc használat
#Betegségek

A WC ülőke által közvetített fertőzések

2024.01.27.
2 perces olvasási idő

Gennyes bőrfertőzéseket, diftériát, májgyulladást, torokgyulladást, tüdőgyulladást, húgyúti fertőzést, vérmérgezést, tífuszt, szalmonellózist, shigellózist: ezeket a betegségeket nem csak akkor kaphatod el, ha a WC látványosan koszos. A vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC ülőkén nem látható szennyeződés vagy folyadék.

A fertőzés "begyűjtéséhez" azonban a kórokozónak a fertőzés helyére kell jutnia megfelelő számban. Vagyis az összes felsorolt betegség esetén normális higiénés viszonyok között – kézmosás a WC használata után, esetleg sérült, vagy látható szennyeződéssel érintkezett bőrfelület (comb, farpofák, gáttájék) megtisztítása – az átvitel nehezen elképzelhető.

A szalmonella fertőzéshez például, ami szájon át terjed, jól meg kellene simogatni a WC-ülőkét, aztán a mosatlan kezünket megnyalni, vagy legalábbis enni vele.

Nemi betegségek

Nemi betegségek is átadódhatnak, a leginkább igazolt a genitális herpesz, ami manapság a gombás fertőzések mellett a legáltalánosabb. Aktív herpeszes bőrelváltozásból az ülőkére kent váladékban 4 órán át is fertőzhet a vírus, ha valaki sérült bőrrel hozzáér.

Neisseria gonorrhoeae (Gonococcus) is okozhat nemi betegséget - kankót - nagyon piszkos, zsúfolt nyilvános WC használata után. A Trichomonas nevű egysejtű élősködő szintén nemi betegség (trichomoniasis) okozója, a WC ülőkére kenve 45 percig is túlélhet. Ha ezalatt megfelelő helyre jut, fertőzhet.

Gombafertőzések

A gombafertőzésről (Candida) megoszlanak a vélemények. Elvileg lehetséges, de a gombák velünk élnek és a szervezet saját körülményeinek, védelmi egyensúlyának megváltozása vezet gyakrabban tünetekhez nem külső, hanem tünetmentesen hordozott gombáktól.

Mindezen fertőzéseknek a higiénés alapszabályok betartása mellett igen kicsi az esélyük. Emellett több vizsgálat is igazolt a WC-ülőkénél sokkal nagyobb számú baktérium jelenlétét konyhai munkafelületeken, fürdőszobai törölközőkön, kilincseken és számítógép klaviatúrákon.

Vírusos fertőzések

A vírusok (calici, influenza) esetében hasonló mondható. A WC-ülőke beáll azon tárgyak sorába, amelyek közvetítésével adjuk a vírusokat kézről kézre (kilincs, törölköző, klaviatúra, asztal, stb.), ezért a különös óvintézkedéseket érdemes azokra az ülőkékre tartogatni, amelyeket nem szívesen, csak feszítő belső kényszer hatása alatt használunk.

Néhány egyszerű tanács

  • Ha a nyilvános WC ülőkéjével való kontaktus elkerülhetetlen, és az valahol nedves, érdemes letörölni használat előtt.
  • Használat után reflex legyen a szappanos, alapos kézmosás!
  • Ha valamilyen bőrsérülésünk van az ülőkével érintkező részeken, érdemes WC-papírral izolálni, vagy a sérült felületen ragtapaszt használni.
  • Léteznek olyan eszközök, melyek segítségével a hölgyek is megoldhatják állva, nagyobb nekivetkőzés nélkül a vizelést. Ilyenkor egy zsebben hordható, eldobható, impregnált papíreszközt hajlítanak formára, ami hosszúkás, felül nyitott tartályra emlékeztet, alul egy kivezető csőrrel. A tartályt a lábak közé helyezve, a csőrét előre tartva, szennyeződés nélkül megoldható álló helyzetben a vizeletürítés. Nem kell bokáig tolni a bugyit, szorongani attól, hogy észreveszik, vagy hogy levizelik a cipőt.

(Forrás: WEBBeteg)